Úszóházak, már nálunk is terjed

2021-07-20 08:10:46 | Módosítva: 2021-07-20 08:14:03

Aki járt pl. Amszterdamban, az láthatta, hogy a város lakosságának jelentős része él úszó pontonokon, hajókon. Érdekes, romantikus, talán még gazdaságos is, és nagy előnye az ilyen otthonoknak, hogy könnyű átköltözni egyik helyről a másikra. A vízpartok bekapcsolása a városi életbe a világ sok országában egyre erősödő folyamat, ahol a vízen úszó, de a part szolgáltatásait és biztonságát megtartó úszóházak jelennek meg. Újabban Magyarországon is.


Az 50-110 négyzetméteres úszóházak közműellátása a parti infrastruktúrán keresztül valósul meg, míg az alapot jelentő beton úszómű stabil úszást biztosít. Az ilyen épületek egyik jellegzetessége a modulosság, ami lehetővé teszi a közúti szállítást, és az igényekhez igazodva, méretbeli és alaprajzi variálhatóságot nyújt. Másik sajátosság a gyári körülmények közt történő előregyártás - mind az úszótestek, mind a felépítmények esetében -, mely alkalmas a helyszíni szerelésből adódó pontatlanságok, hibák kiküszöbölésére, és gyors építést eredményez a helyszínen anélkül, hogy építési területigénnyel, építőanyag hulladékkal terhelné a környezetét, és telepítési megoldást nyújt hajógyári körülmények nélkül is.

A harmadik alappillér pedig az anyaghasználat

Az úszóházak alapját olyan egyszerűen gyártható, karbantartást alig igénylő, de megfelelő felhajtóerőt biztosító beton pontontestek alkotják, amelyek sorolásával többféle méretű úszótest képezhető. A beton úszótestek használata az alacsony súlypont és nagy tömeg miatti tehetetlenségből adódóan stabil ház érzetet eredményez a vízen, jelentősebb szél- és hullámterheléskor is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: úszóház, vízpart

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Stégek létesítése

Vízparti kapcsolattal rendelkező telkek tulajdonosaiban gyakran felmerül a stég létesítésének ötlete. De vásárolhatunk csak stéget "vízjoggal", telek nélkül is. Stégről lehet horgászni, fürdeni,...