Enyhített beépítési szabályok

2021-07-24 07:19:33 | Módosítva: 2021-07-24 07:22:07

Viszonylag rövid időn belül kétszer is megváltozott az országos településrendezési és építési követelményeket (OTÉK) tartalmazó kormányrendelet. 2021. január elsejétől szigorítottak, április 21-től pedig enyhítettek az építési telken kialakítandó parkolóhelyek számára vonatkozó szabályokon.


Az OTÉK április végén hatályba lépő módosításával először Magyarországon is végre megjelenik a szabályozásban az, hogy új épületeknél nem a minimálisan előírt parkolószámot, hanem annak maximumát szabályozza. Konkrétan: lakásonként maximum 1 új parkolóhely létesítése írható elő a helyi települési szabályozásban, de az önkormányzatok ettől lefelé korlátlanul eltérhetnek, akár nulláig is. Az év elején életbe lépő szabályozás úgy rendelkezett, hogy ha egy telken 4 vagy több lakás vagy üdülő épül, akkor lakásonként vagy üdülőként legalább 1,5 személygépkocsi elhelyezését kell biztosítani. Ezen a szabályon enyhítettek most annak érdekében, hogy az épülő otthonok olcsóbbak lehessenek.

Az OTÉK 2021. január 1. napján hatályba lépett módosításai között talán még jelentősebb a kertvárosias lakóterületek beépítési lehetőségeinek növekedése. Az OTÉK ismét lehetőséget adott a műanyag gyeprács zöldfelületbe történő beszámítására is, vagyis a jövőben a helyi építési szabályzatokban meghatározottak szerint a műanyag gyepráccsal kialakított felületek összterületének legfeljebb 30%-a számítható bele a telek előírt zöldfelületébe.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Újra 5%-os ÁFA az építőiparban

A kormány nemrég jelentette be, hogy az új építésű otthonok értékesítésének áfa tartalmát ismét 27 százalékról 5 százalékra csökkentik január 1-jétől. Azok a családosok, akik igénybe veszik a...


Otthonteremtési program elemei

Az októberben meghirdetett otthonteremtési program öt új elemmel bővült, valamint a jelzáloghitel felvételekor fizetendő közjegyzői díjakat is maximalizálni szándékozik a kormány. A januárban...