Nyár a szabadban

2021-08-06 19:37:00 | Módosítva: 2021-08-06 19:51:36

Otthonülőknek, utazóknak, horgászoknak, túrázóknak, kempingezőknek Az élet szinte minden területén jól jönnek a mobilitásunkat lehetővé tevő eszközök. Ahogyan a mobiltelefonnal a fél életünket magunkkal vihetjük mindenhová, úgy néhány jól megválasztott tárggyal az otthonunkat is magunkkal cipelhetjük, hogy komfortérzetünket biztosíthassuk bárhová is készülünk. De nem kell feltétlenül nagy túrázónak vagy kempingrajongónak lennünk ahhoz, hogy a mobilitást kihasználjuk, saját kertünkben vagy akár csak az erkélyen is jól jön a „vezetéknélküliség” vagy a természetjárás becsempészése a városi falak közé.
Akkus lámpa mindenhol jól jön, akár a saját kertünkben is, hogy ne kelljen hosszabbítókkal bíbelődnünk, amikor a kert másik végében szeretnénk elfoglalni magunkat. Az akkus lámpák rendszerint led fényforrással működnek, választáskor mindenképpen figyeljünk a teljesítményre és a fényerőre.


Nagyon jó központi, asztali megvilágítást biztosít a napernyőre szerelhető napernyő lámpa.
A leghagyományosabb izzónak látszó karabineres vagy zsinóros led lámpa akárhová felakasztható, különböző fényerősségűek kaphatók. Az olcsóbbak elemmel működnek, de valamivel magasabb összegért USB töltős akkumulá­toros változatot is vásárolhatunk. Az akkumulátoros típusok működési idejét egy power bank-kal megsokszorozhatjuk.

A fixen telepített és a leszúrható solar kerti lámpák mindennapossá váltak elmúlt években, ezek hangulatvilágításként kiegészíthetők a virágfejet formázó solár kerti lámpákkal is. Ezek színt adnak a kertnek akkor is, ha nincs túl sok virágzó növényünk, és jó választás az erkélyre, vagy akár csak az ablakba is.

Sokféle stílusú függőágyat lehet kapni, kényelmesen használhatjuk akár a teraszon a falba rögzített kampókra akasztva, akár a kertben saját állványon, de akár magunkkal is vihetjük kirándulásra. Hordtáskában nem foglal el több helyet, mit egy esőkabát, és két fa közé gondosan kikötve megpihenhetünk benne az erdőben is.


A függőszékek szintén nagyon kedvelt és kényelmes pihenőhelyek lehetnek a kertben, teraszon vagy akár a lakásban is. Függőszék is sokféle van, saját állványos is beszerezhető, egyetlen függesztőpontra van szükség. Helyigénye viszonylag nagy, mert min. 1 méteres kell, hogy legyen a rúd ahhoz, hogy egy felnőtt ember vállai kényelmesen elférjenek. Ha nem rúd biztosítja a teret, hanem maga az ülőfelület mérete, akkor is kell gondolni a hintamozgás helyigényére – és erejére – is, akkor is, ha a mozgás lassú és kicsi.
Kerti sütögetésre, ételkészítésre nem csak akkor van lehetőségünk, ha van méretes tűzrakóhelyünk hússütő tárcsával, hanem elektromos sütőkészüléket használva is komplett kerti partit rendezhetünk a teraszon vagy az erkélyen is. A kisebb és nagyobb méretűek között találunk kerek vagy szögletes formájú sütögetőt is, és kezdődhet is a parti.


Az újratölthető kemping és turista gázpalackok is kiválóan helyettesítik az állandó tűzrakó helyeket, jól tudják használni kirándulók, kempingezők, hegymászók, horgászok.


Útközben sem kell feltétlenül lemondanunk az otthoni kávé vagy tea ízéről, a szivargyújtóról működtethető vízforralóval pillanatok alatt felmelegíthetjük a vizet egy jó kávéhoz, teához, de akár gyorslevest is készíthetünk.


A gurulós bevásárlótáskák reneszánszukat élik, és bár sokan nem hajlandók használni, mert úgy vélik az csak a nagymamáknak és nagypapáknak való, kicsit körülnézve a választékon hamar kiderül, hogy szebbnél szebb, divatosnál divatosabb, és persze drágábbnál drágább darabok között válogathatunk. Általában elég nagy a kerekük, hogy ne csak a belvárosi aszfalton lehessen kényelmesen húzni, de azért érdemes a kiválasztott darabot megvásárlás előtt ellenőrizni, mert a kiskerekűekkel gond lehet, ha kirándulni indulunk vele. Ha ilyennel indulunk el otthonról, nem kell olyan alaposan meggondolni, hogy hány kiló enni és innivalót viszünk magunkkal.


A nyári melegben nem árt hűtőtáskában szállítani az élelmiszert és a frissítőnek szánt innivalókat, gurulós változat is kapható, de itt is fontos a kerekek mérete.


A szivargyújtóról működtethető zuhanykészlet is számtalan esetben jöhet jól. A szivattyút egy vízzel teli tartályba kell helyezni, és csatlakoztatni az autó szivargyújtójához. A tömlő 1,5-2 méter hosszú, így az autó körül bármit le lehet öblíteni a vízsugárral, pl. horgászok nagyon jól tudják használni. A zuhanyfejen tapadókorong is van rögzítéshez, így akár egy gyors „tusolásra” is használható. A víztartályban lévő, a napon felmelegedő vizet is használhatjuk (max. 40 fok).
Még a természetkedvelő, természetjáró emberek élete is alig „működik” áram nélkül. Az okostelefonok sok-sok hasznos tudása között van a navigáció és a túrázáshoz fejlesztett alkalmazások is. De sajnos az okostelefonok hamar lemerülhetnek, és több power bankot sem cipelhetünk magunkkal. Ilyenkor használhatjuk a napelemes töltőket, melyek esetében a nagyobb szinte mindig jobb. Akár kempingezünk, akár csak kirándulunk vagy strandolunk, a hordozható változatok fel vannak szerelve kampókkal, akasztókkal stb., hogy a hátizsákra vagy a sátorra biztonságosan ki tudjuk tenni. Vásárlás esetén határozzuk meg előre, hogy csak okostelefont vagy a nagyobb teljesítményt igénylő laptopot is akarjuk-e tölteni.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-9385/Nyar_a_szabadban