Fa-, műanyag- vagy alumínium nyílászárók?

2021-08-06 19:59:55 | Módosítva: 2021-08-06 20:06:30

A lakások felújításának most új lendületet adott a kormány felújítási és költségfelező visszatérítési támogatása. Az ilyen átfogó munkák igen költségesek, e költségek akár felét azonban utólag visszaigényelhetik a jogosult lakástulajdonosok, és ez tagadhatatlanul nagy segítség az elhanyagolt és korszerűtlen otthonok minőségi javításához. Az ország lakásállományának jelentős részére ugyanis nagyon ráfér a jelentősebb felújítás.


Választási lehetőségek ablakcsere előtt

A régi ablakok cseréjére sokan vállalkoznak, ami érthető is, mivel a faablakok egyre kétségbe ejtőbb állapotba kerülnek. A cseréjük viszont költséges, különösen, ha több régi nagy ablak helyett kell korszerű nyílászárókat a helyükre beépíteni. Ezek kiválasztása mindig az előnyök és költségek mérlegelése után történik meg. Az ablakok esetében több választási lehetőség van: műanyag-, fa-, alumíniumablak, vagy esetleg kombinált anyagú kerüljön a régi nyílászárók helyére? A kérdést ugyan alapvetően az anyagiak fogják eldönteni, ám e mellett érdemes a különféle előnyös és kevésbé kedvező tulajdonságaikról is tájékozódni még a végső döntés előtt.

Ezt megelőzően egyéb körülményekre is érdemes figyelni. Ilyenek pl. az ablaktokok, és ezek beépítési módja. A régi építésű és nagy belmagasságú lakásokban az ablakok osztott szárnyúak, mert a kereteiket csak így lehetett anno kellő szerkezeti szilárdságura elkészíteni. Az ilyen nyílászáróknak azonban a tokjai az ablaknyílások belső oldalát, sőt gyakran még az ablakok alatti részeket is faburkolatszerűen takarják. A nem egyszer mívesen megmunkált tokkeretek ezért igen dekoratív látványt nyújtanak, de csak ápoltan és igényesen lemázolva. Felújításukra két megoldás jöhet számításba. A teljes cseréjük – ám a teljes tok eltávolítása elképzelhetetlen jelentős kőműves munka nélkül. A lebontott tokkeretek helyén ugyanis pótolni kell a vakolatot, és még az ablakok alatti falrészt is a határoló falakkal azonos vastagságúra kell változtatni a hőszigetelési érték javítása miatt. Ez pedig sokba kerülhet. Viszont ezt követően nincs gond a karbantartásukkal, ami időszakonként jelentős munkát és költséget jelent.

A másik lehetőségnél nincs szükség a teljes ablakcserére, mert csak meglevő ablaküvegezést kell kicserélni, és a szárnyak réstömítettségét a keretbe mart nútos réstömítőkkel kell megoldani. Ezt azonban csak olyan ablakoknál érdemes választani, amelyeknek a szárny keretei is jó állapotban vannak és szilárdak, hogy a 1,1 Wm2K hőszigetelésű üvegezés túlsúlyát alakváltozás nélkül elviseljék. Az üvegcsere gyorsan elvégezhető, és a teljes ablakcseréhez viszonyítva sokkal kisebb költséggel jár. A hátránya, hogy a mázolt felületeket továbbra is a szokásos módon kell időszakonként megújítani, és ez elég jelentős munkával, költséggel jár.


Bármelyik megoldás is kerül kivitelezésre, mind a kettőnek megvan a maga előnyös és hátrányos oldala, és ezek alapján kell közöttük választani.

Ha a döntés a teljes ablakcsere, akkor sok lehetőség között lehet választani. Mindegyik az ablak anyagát határozza meg: műanyag, fa vagy alumínium, illetve ezek kombinációs változata kerüljön-e a régi ablak helyére. Az élettartama mindegyiknek több évtized, ám a bekerülési költségük eltérő. E mellett egyéb jellemzőik sem azonosak, és ezeket összevetve lehet csak bármelyiket kiválasztani.


A műanyag ablakok legvonzóbb jellemzője a kedvező ár/értékarányuk. Olyan gyártótól kell ablakot rendelni, aki azok beépítését is vállalja. Ez a biztosíték arra, hogy nemcsak minőségi árut kapunk, de az szakszerűen is lesz beépítve, és így valóban biztosak lehetünk az általában hosszú életciklusukban. Az is mellettük szól, hogy kiváló a szilárdságuk, amit a profiljuk belsejébe szerelt erős acélmerevítés és a profil együttese biztosít. A kamrák számára és az üveg szigetelésére figyelni kell, hogy minél jobb legyen a szigetelő hatásuk, ami a fűtésköltségeket jelentősen befolyásolja. E tekintetben akár passzívház szintjét teljesítő változatok is megrendelhetők, ám ez csak háromrétegű üvegezéssel érhető el. Széles a szín- és fazonválasztékuk, és már fautánzatúak is választhatók! Anyaguk újra hasznosítható, karbantartást alig igényelnek, könnyen tisztíthatók és UV-állók. Hátrányuk, hogy tucatjellegűek, így az egyedi építészetben nem szívesen alkalmaznak műanyag ablakokat. A nem megfelelő anyagminőségű nyílászárók pedig idő előtt elöregednek, elszíneződhetnek.


A faablakok legvonzóbb tulajdonsága, hogy természetes megjelenést, illatot és egyedi hangulatot keltenek. Ráadásul bármilyen alakban, formában elkészíthetők. Anyaguk első osztályú, hossztoldott, csomómentes, amiből szigorú előírásoknak megfelelő eljárással készülnek a nyílászárók. Jellemzőjük, hogy a tokok és a szárnyak keretei rétegragasztással és hossztoldásokkal készülnek, amelyek biztosítják az utólagos deformáció mentességet is. Az ablakszerkezetekbe a profilvastagságukhoz igazodó hőszigetelt üvegek kerülnek, és ezek kiváló hő- és hangszigetelést biztosítanak az ablakoknak.

A gyártási technológia során a termékek natúr kivitelben készülnek, ami azonban magában foglalja a gombaölő páccal való kezelésüket. A további felületbevonatok általában többrétegű, vizes bázisú, ipari lazúros kezelést jelentenek, amelyek azonban a natúr kikészítésű ablakokon utólag azonos minőségben nem kivitelezhető, a gyári felületkezelés viszont feláras művelet. A faablakok egyedisége, természetessége és szerkezeti szilárdsága tagadhatatlan, és hőszigetelésük is jelentős. Ám hátrány, a gyártók által előírt, időszakosan elvégzendő felületvédelmi felújítás 3-5 évente, és a műanyag ablakokhoz képest 30%-os a költségnövekedés.


Az alumínium ablakok elsősorban élettartam és stabilitás tekintetében jelentenek igen hosszú távú megoldást. A mostani hőszigetelési követelményeknek csak a több kamrás alumínium profilok hőszigetelő anyaggal kitöltve felelnek meg, ám így már teljesítik az 1,78 W/m2K értéket. megjelenésük sokszor ipari, ezért csak ritka esetekben építik be a családi otthonok ablakaiba. Ám a szilárd tok-keret szerkezet sokkal „karcsúbb” megoldásokra ad lehetőséget, így sokkal nagyobb lehet a hőszigetelt üvegezés felülete, ami maximális napfény bevilágítást biztosít az ilyen ablakoknak. A fóliázásnak köszönhetően pedig akár 100 színből lehet választani, így elkerülhető az ablakok fémes megjelenése. Az áruk viszont akár 50%-kal magasabb, mint a műanyag ablakoké.


A műanyag-alumínium ablakok a még igényesebb megoldások képviselői. Egyre többen választják e kombinált változatokat, amelyek a külső felületükön alumínium profil borításúak, belül viszont a megszokott, minőségi műanyagot társítja össze előnyeik még jobb kihasználása érdekében az alumíniummal. Ez egyben az ablakok könnyű tisztíthatóságát és kiváló hőszigetelését is lehetővé teszi, különösen légszellőztetés beépítésével. Az anyagok színezhetősége pedig a színek korlátlan variációs lehetőségét is megteremti.


Az alumínium-fa anyagok párosítása az előzőkhöz hasonló, de még korszerűbb és otthonosabb megoldást hozott az igényes minőségű nyílászárók választékában. A külső részük idomos alumínium borítása hosszú távú védelmet ad az ilyen kombinált ablakoknak, a fém-fa közötti speciális habréteg pedig kiemelkedő hőszigetelési képességűvé teszi az alu-fa ablakokat. A faszerkezethez a faanyagoknak csak a legszebb, hibátlan részei kerülnek felhasználásra, ami érvényre juttatja a fa erezetének a szépségét és színtónusát. Ez természetesen gyári pácolással változtatható, és a megszokott luc vagy vörösfenyő fafajtákon kívül tölgy, kőris és diófa is választható faszerkezeti anyagként. Így a helyiség padlója, bútorzata teljes összhangba hozható az ablakok faanyagával. A legújabb fejlesztések már az alu-műanyag-fa anyagkombinációjú ablakszerkezetek kialakítását is lehetővé teszik.


Bármelyik ablaktípus kerül is végül beépítésre, kompromisszumok szinte mindig lesznek. Ha viszont alaposan átgondoljuk minden lehetőségünket, és ennek tudatában döntünk, akkor könnyebb elfogadni az adott ablaktípus előnyei mellett a hátrányait is. Vegyük számba a kiegészítőkkel kombinált megoldásokat is, pl. a redőnyt, szúnyoghálót, ezek utólagos beépítése ugyanis nem mindig eredményez minőségi megoldásokat, és csak látszólag mondhatók olcsóbbnak. A szúnyoghálót, redőnyöket, árnyékolókat a külső és a belső párkányokat az ablakokkal együtt érdemes megrendelni, mert ezzel pluszmunkát is meg lehet takarítani.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Téli penészesedés tavaszi elhárítása

A falak penészesedése jellemzően téli probléma, a fűtés, a hőszigetelés és a szellőztetés összetett hibáinak eredménye. A tél vége felé pedig azért kell foglalkoznunk vele, mert ha a korábbi...


Ne dobjuk ki a pénzt az ablakon!

A „NincsHuzat Kft.” több mint 10 éve foglalkozik ablakszigeteléssel, ablakfelújítással és nyílászárók korszerűsítésével. A szentendrei székhelyű vállalkozás gyorsan és szakszerűen elvégzi...