Napelem állami támogatással

2021-08-23 08:25:28 | Módosítva: 2021-08-23 08:34:50

A 750 milliárd eurós európai uniós helyreállítási alapból Magyarország a tervek szerint 16-17 milliárd eurót kíván lehívni napelemes rendszerek támogatásához. Ezek a források egyebek mellett a háztartási napelemek és energiatakarékos fűtési rendszerek támogatását szolgálják.


Idén nyáron ki fognak írni egy nagy volumenű pályázatot, amelynek a kerete várhatóan a 100 milliárd forintot is meghaladja. A pályázattal komplex energetikai megoldások kialakítását ösztönzik, ugyanis részben tetőszerkezetre helyezett saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszereket, emellett pedig energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszereket kívánnak támogatni. Mindezekkel nagyságrendileg 80 ezer háztartás korszerűsítését tűzték ki célul.

Az ország számára kiemelt feladat

A magyarországi napelemek kapacitása 2030-ra érje el a 6000 megawattot, valamint az elektromos közlekedés erősítése, utóbbi miatt pedig továbbra is támogatják majd az elektromos autók beszerzését. A tervek szerint kormányzati forrásból 36 milliárd forintot különítenek el az elektromos buszok széles körben való elterjesztésére a következő években, és erre a célra az uniós helyreállítási alapból is szeretnének 50 milliárd forintot fordítani. A vidéki városokban már zajlik az elektromos buszok tesztelése.

Magyarország folyamatosan vizsgálja, milyen technológiákra lesz szükség a 2050-re kitűzött klímasemlegesség elérése érdekében. Közép- és hosszú távon nagy potenciált látnak a hidrogén gazdaságban, ezért most dolgozzák ki a hidrogén stratégiát, mert a hidrogén, mint átmeneti tárolási lehetőség, fontos lehet a villamosenergia szektor számára, lehetőséget adhat a rendszer kiegyensúlyozására.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ókori cserép napelemmel

Talán bele sem gondolunk, de egy-egy népszerű régészeti helyszínnek meglehetősen komoly energiaigénye van. Pompejiben például, ahová évente emberek milliói látogatnak ki, a világítás mellett...


Takarékoskodjunk a vízzel is

Bár napjainkban az energia-válságtól hangos a közvélemény, és gondolatainkat a várható téli fűtési problémák kötik le, az idei aszályos kár a víz fontosságára is rávilágított. A szárazság...