TV-re hangolt szobafalak

2021-08-23 08:40:48 | Módosítva: 2021-08-23 08:48:23

A mai tv készülékek természetesen többnyire nagyok és laposak. Ezért a szobák berendezésében is komoly szerepet játszanak. Akár mint hajdanán, csak akkor ormótlan, nehéz ládák voltak, amelyeket nem lehetett csak masszív asztalra vagy komódra állítani. Ma viszont bárhová elhelyezhetők, akár faliképként is funkcionálhatnak. Ám kivételes szerepüket nemcsak a képernyő nagysága szabja meg, hanem az igényesen kialakított környezetük is. Gyakran egy egész falat is uralhatnak, természetesen az e szerephez tervezett bútorokkal kiegészülve.

A tv-készülék méretéhez igazodva egyszerű megoldás is lehet dekoratív hatású. Egy jól kiválasztott mintázatú bútorlap is lehet háttér alapja a készüléknek. Felette jól mutat a sima, hátoldal felől felerősített polc, és a tv alatti minimál stílusú „lebegő” szekrény. A színválasztásnál az erős kontraszt hangsúlyossá teszi az egész fali kompozíciót, amelynek bútorelemeit akár készen vásárolt darabok is adhatják. Ezeket a káva-, illetve a polclap élébe hátulról behajtott facsavarokkal lehet megoldani. Az alaptábla mérete azonban igazodjon a lapos tv szélességéhez. A kisebbekhez megfelel a 1200 mm széles tábla is, de a nagyobb méretűekhez a 2070x2800 mm-es táblák lehetnek jók. Az elektromos csatlakozást még a háttérlap felerősítése előtt kell átgondoltan kialakítani. A tv hátoldalára pedig akár dimmelhető LED szalagos világítás is szerelhető. A háttérlapot több rejtett facsavarral lehet a falra erősíteni. A hatás a falrész újra tapétázásával is fokozható, a kialakításához pedig a méretezett rajz használható.A nagyobb méretű TV-k önmagukban is akár egy teljes falrészt uralhatnak. A látvány pedig kiegészítő faldekorá­cióval és egy hosszú alacsony szekrénnyel is fokozható. A falra erősített léc mintázat alatti textiltapéta és a lécek alsó sarkaiba erősített LED lámpák nemcsak az esti világítást, hanem az egész fal kontrasztját is megteremtik. Ez a hatás azonban úgy is elérhető, hogy a hosszú alacsony fehér szekrényt egy mennyezetig érő vertikális famintázatú szekrény zárja le. Ennek nyitott polcos részét könnyű LED szalagos világítással kiemelni. A tv-készüléket megfelelő nézőmagasság esetén szükségtelen a falra erősíteni, alacsony szekrényre állítva is elhelyezhető. Az esti tv-nézést a készülék hátoldalára erősített LED világítással lehet még hangulatosabbá tenni.
A tv-készülékek hátterének eltérő strukturáltságával is különlegessé tehető a fal látványa. A falra pl. dekoratív terméskő csíkokból ragasztva nagyon érdekes, és mozgalmas felület alakítható ki. Ezt egy felső, LED lámpákat magában foglaló párkány zárja le, amely az esti tv-nézéshez a kellő fényviszonyokat is megteremti. A lebegő polcokon dísztárgyak helyezhetők el, de a fő helyet a tv-készülék foglalja el. Alatta pedig a teret a már megszokottnak mondható, hosszú alacsony szekrényrész zárja le. Az ilyen tagolt falfelület más módon, pl. egy vertikálisan erezett bútorlap felerősítésével is hangsúlyossá tehető, különösen, ha hátsó LED világítást kap. E lap középpontjába kell a tv-készüléket felerősíteni. A falfelületet akár vastagabb lécekből összeállított oldal sávokkal is érdekessé lehet tenni. Az azonos méretre vágott és felületkezelt léceket elég szerkezeti ragasztóval felragasztani, mivel csak a saját súlyokat kell megtartaniuk. A közöttük levő falrészt akár fehér, téglaburkolatú 3D burkoló elemekkel, vagy más anyaggal borítva lehet még egyedibbé tenni. Ez esetben is a hálózati csatlakozót és a tv antennakábel elhelyezését még a burkolás előtt kell a falon kialakítani.

A szárazépítési technikával különösen egyedi tv-s falak készíthetők. Ezek azonban komolyabb tervezést és építési munkát igényelnek. Az ilyen falak igen változatos kialakításúak, és külön faléces vagy fém vázszerkezetet igényelnek. Mindegyik ún. kazettás kialakítású, azaz különféle méretű üregeket foglal magába, és könnyen a túltagolttá tehetők. Általában szimmetrikus elrendezésűek, és többnyire teljes falakon hatásosak. A fali kazetták belső hátterét hangsúlyos, esetleg textil mintázatú tapétával érdemes kiemelni. Az is hatásos megoldás, ha a tv háttere az eredeti fal síkja, és ennek a környezete különleges burkolású elemelt szintű fal. Ezáltal jobban érvényesül a süllyesztett síkú falrész, és ezzel maga a tv-készülék is. A mélyebb falrészt így könnyű felülről megvilágítani néhány süllyesztett, LED-es spotlámpával.
Akár egy teljes falfelület kazettás kialakítása, és ennek háttérlappal kombinált változata is elképzelhető. E megoldásnál a kazetták fakeretes szegélye és megvilágítása, továbbá az ezzel azonos színtó­nusú, polcos háttér adják a fali kompozíció egyediségét, amit az alsó, alacsony szekrény tesz teljessé. Aszimmetrikus elrendezésű és bútor jellegű megoldás is lehet nagyon hatásos a tv háttereként. Ezt főként nagy képernyőjű készülékeknél mutat jól, bár a falra erősítése és elkészítése nem egyszerű feladat. Természetesen egy tv-készülék egyszerűen a falra erősítve is elhelyezhető. E célra külön konzolok kaphatók. A környezetét pedig külön e célra készített bútordarabokkal kiegészítve is „komfortossá” és egyben egyedivé lehet tenni.

Hogy a tv nézése ne legyen fárasztó

Sokan nem ügyelnek arra, hogy a tv készülékeknek megvan az ajánlott nézési távolsága. Ez nem „szentírás”, de ajánlatos betartani. Ami pedig a tv-k padlótól mért távolságát illeti, azt kényelmes, ülő magasságban célszerű elhelyezni. A lapos TV-k látószöge meglehetősen széles, viszont érzékenyek a függőlegestől való eltérésre. Ezért a magasabbra helyezett készülékeket ajánlatos szögbe dönthető konzolra erősíteni. Az alacsony pozíció növeli a kontrasztot és sötétíti a képernyőt. A túl magasra helyezett pedig világosabb. Erre érdemes nagyon ügyelni!További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Különleges enteriőrök

Egy lakószobát, vagy annak egy sarkát nemcsak különleges formájú berendezési tárgyakkal, hanem azok eltérő bevonó huzataival, vagyakontrasztos falfestés és 3D elemes lambériához jól...


Előtétfalak tv-hez

A tv készülékeknél mindig lényeges volt az elhelyezésük. Többnyire kiemelt helyet kaptak ezek a „házi oltárok”, amelyek elé esténként az egész család letelepedett. Azóta nagyot változott a világ és...