Sugárzó szabadtéri fűtések

2021-08-23 08:51:33 | Módosítva: 2021-08-23 09:01:14

Ne fűtsük az eget! Régi mondás, és a lakásfűtés kapcsán érdemes komolyan venni. A következőkben azonban mégis olyan fűtési lehetőségekről írunk, melyek vagy a szabad térben működnek – teraszokon, kerti szaletliben –, vagy olyan viszonylag zárt terekben, melyeket akár méretük, akár használati módjuk miatt nem lehet hagyományos „légfűtéssel” gazdaságosan felmelegíteni. Ha a levegőt nem tudjuk felfűteni, akkor másoljuk le a Napot, és forduljunk a sugárzó fűtések felé!


A szabadban eltöltött ebéd, vacsora vagy akár csak egy kávé is valódi felfrissülést, feltöltődést ad. Sajnos azonban az éghajlati adottságok nem teszik lehetővé (még a nyári hónapokban sem mindig), hogy bármikor így kényeztessük magunkat. Ezekben az esetekben a környezetbarát és gazdaságos üzemű infrafűtés a megoldás.

A sugárzó mennyezeti fűtés az energiatakarékosság bevált módszere. Sugárzó fűtőberendezéssel nem a levegőt melegítjük, hanem sugárzás által a kiválasztott tárgyakat. Ezek lehetnek például padlók, gépek, berendezések, de mindenekelőtt maguk az emberek vagy más élőlények. A nyitott terek sem csökkentik a fűtés teljesítményét, és nem vezetnek tulajdonképpen semmilyen energiaveszteséghez. Mivel a környező levegő nincs melegítve, tehát nem jön létre levegő általi energiaátvitel, mint a klasszikus konvekciós fűtési módszerek esetében.


Az infrasugarak a levegőt, mint közvetítőközeget nem használják, így lehetőség nyílik a szabad térben a megfelelő hőérzet létrehozására, illetve ipari, mezőgazdasági környezetben (raktár, csarnok, istálló) a folyamatos szellőztetésre is. Az infra vonalizzós hősugárzókkal  ősztől tavaszig megoldott a szabadtéri rendezvények, étteremhez kapcsolódó külső teraszok, sátrak, nyitott területek fűtése is.

Nagy belmagasságú és nagy légterű helyiségek kifűtése hagyományos fűtési módokkal nagyon költséges és pazarló megoldás. Konvekciós légfűtéssel több órás előfűtés lenne szükséges, ráadásul a felszálló meleg nagy része kárba vész. Ezzel szemben a nagyteljesítményű infrasugárzók rögtön a bekapcsolás után meleget sugároznak, azonnal kellemessé téve az ott tartózkodók vagy ott dolgozók komfortérzetét.

A kiválasztott területre irányítva egyszerűen megoldható, hogy kizárólag csak azon területeket fűtsük, melyekre valóban szükség van, és a többi területet egyáltalán ne, vagy csak minimális fűtéssel lássuk el. Műhelyekre jellemző, hogy viszonylag nagy légterű helységekben kerülnek kialakításra, míg a bennük folyó munkavégzés általában kis területre koncentrálódik. De nem szükséges az egész műhelyt felfűteni, ebben az esetben is elég a helyi fűtés alkalmazása (zónafűtés).

Az infrasugárzók bármilyen – akár éghető – felületre felszerelhetők, működésük nem okoz tűzveszélyes helyzetet. A mennyezetre szerelhető infra sugárzók további előnye, hogy nem foglalnak helyet, a hordozható infrasugárzóké pedig az, hogy bárhol könnyen felállíthatók, bárhova könnyen áthelyezhetők – az igényeknek megfelelően. Segítségükkel egyszerűen megoldható, hogy kizárólag csak azon területeket fűtsük, melyekre valóban szükség van, s a többi területet egyáltalán ne, vagy csak minimális fűtéssel üzemeltessük.

Az ún. sötétsugárzók ugyancsak kül- és beltéri használatra egyaránt alkalmazhatók. Ezek is elektromos infrafűtő berendezések, azaz fűtésük közben nem kering a levegő, így nem kavarodik fel a por, nincs égéstermék, zajmentes a működés, és a hőhatás a bekapcsolást követően azonnal érezhető. Nagy teljesítményüknek köszönhetően azonnal és hatékonyan fűtenek.

1500-3000 W teljesítménnyel kerülnek forgalomba, így különböző igényeket képesek kielégíteni, legyen szó otthoni használatról, vendéglátásról, medencetér fűtéséről stb. Mivel fűtés közben egyáltalán nem bocsátanak ki fényt, külö­nösen alkalmasak hálószobák, lakó­terek, vagy más hangulatvilágítással ellátott helyiségek fűtésére, illetve bármely olyan helyre, ahol nem szerencsés egy „plusz fényforrás”, azaz a fényt kibocsátó vonalizzós infra hősugárzók nem kívánatosak. A sötéten sugárzó berendezéseket kiváló hőtermelés, remek teljesítmény, és nem utolsó sorban egészségre jótékonyan ható működés jellemzi. Nincsenek szabályzóval ellátva, ezért gazdaságos üzemeltetésükhöz szükséges egy termosztát is!

A sötétsugárzók bordázott felszíne miatt az infrapanelek sík felületével szemben sokkal nagyobb fajlagos felületről szórják az infra sugarakat, a hosszúkás forma révén pedig nagyobb terület besugárzására képesek, így egyszerre nagyobb terület fűtését teszik lehetővé. A sötétsugárzók általában dönthető falikonzollal kerülnek felszerelésre, így az infrapanelek fix telepítésével ellentétben esetükben bármikor változtatható a besugárzási terület. Nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek, ami a magasabb felületi hőmérséklet eléréséhez szükséges. A magas felületi hőmérséklet nagyobb hősugárzási teljesítményt, tehát intenzívebb és irányítottabb fűtést eredményez (250-350 °C fok). A nagyobb teljesítmény miatt a felfűtési idő is jóval gyorsabb! Ugyanolyan hősugárzási teljesítmény eléréséhez kevesebb infra sötétsugárzóra van szükség. Jellemzően egy kisebb helyiség fűtését egyetlen berendezéssel is megoldhatjuk, így a beruházási költség is jóval kisebb lesz fajlagosan.

Egy infra sötétsugárzó elegánsabb, modernebb megjelenésével stílust adhat lakásnak, irodának, műhelynek, vagy akár a fedett terasznak is.

Gázos hősugárzók

A PB gázos kültéri hősugárzók teraszfűtéshez sátorfűtéshez, de akár horgászathoz, vadászathoz is jól használhatók. Ezek szintén a hősugárzás elvén teremtenek megfelelő hőérzetet a hatótávolságukon belül. Ezek a gázüzemű hősugárzók az adott helyen nagy teljesítménnyel és viszonylag alacsony gázfogyasztással működnek. Beltérbe a Siesta kályha, kültérre a hőgomba, vagy a PB palackra szerelhető infrasugárzó jó választás lehet.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-9392/Sugarzo_szabadteri_futesek