Klímaszerelés előtt és alatt

2021-08-31 15:24:31 | Módosítva: 2021-09-05 12:36:33

A mai építőipari helyzetben a vásárlói oldalon olyan meglepetések érhetik a gyanútlan megrendelőket, amire nem lehet felkészülni, így már felújítás, korszerűsítés előtt érdemes tájékozódni a kivitelezők hátteréről, referenciákról, vásárlói tapasztalatokról. Így van ez a klímaszerelés kapcsán is, ami mostanában különösen aktuálissá válik. Nem csak a meleg évszak miatt, hanem a klímákra és a klímafűtésekre igénybe vehető állami támogatások miatt is.


Legyünk igényesek

Mielőtt bármilyen szakembert, szakcéget megbízunk a munkával, hívjuk ki egy helyszíni felmérésre, és beszéljük meg vele pontosan, hogyan fogja a kivitelezést végezni. Erre kérjünk pontos árajánlatot. Előre tisztázzuk, hogy a klímaszereléshez nem kell szétverni a lakást, ez ilyen értelemben nem egy felújítás, csak egy pár órás szerelési művelet. Egy átlagos klímaszerelés után olyan állapotban kell visszakapnunk a lakást, hogy minimális takarítás is elegendő legyen. A legtöbb esetben a klímaszerelés munkaideje 4-5 óra. Ez egy egyszerűbb szerelés, ami 3-5 méter csövezést, illetve egy vagy két fal átfúrását jelenti. Amennyire megoldható, a többi lakó életkörülményeihez igazítsuk a munka menetét. Ahol gyereket kell altatni, ott a zajosabb munkálatokat végezzék a munka elején, illetve figyeljünk a házirend szerinti egyéni szabályozásokra is. A szombati klímaszerelést kizárólag családi ház esetében javasoljuk, mivel egy társasházban zavarnánk a munkálatokkal a többi lakó nyugalmát, ami felesleges konfliktusok forrása lehet.

A szerelési helyszínt szabadítsuk fel a szerelők számára. Az ott maradt berendezési tárgyakat takarjuk le fóliával. Követeljük meg, hogy fúrások közben ipari porszívóval folyamatosan szívják el a keletkező port, és a munka befejezésekor takarítsák össze a törmeléket.
Abban az esetben, ha a falban kell elvezetni a csövezést, 1-2 óra pluszt rá kell számolni a munka időtartamára, mivel a kivésés és a becsövezés után durva vakolattal vissza is kell javítani a kivésett falat. Teherhordó falban, kéményben és pillérben nem vezethető el a csövezés. Lakásfüggő, hogy mennyire ajánlott a csövezés bevésése, mivel gyakoriak a 4-5 centi vastag falazatok, amikbe egyáltalán nem lehet elvezetni a csöveket. Lakott lakás esetében egy teljes hosszban elvégzett csövezés komoly rombolással jár. A teljes lakáson történő átcsövezést, bevésve  éppen azért inkább teljes felújításkor és átépítéskor érdemes csak elvégezni. Így elrejthető a klíma teljes csövezése és elektromos betáplálása is, a csövezés pedig használható a későbbiekben is, ha másik, korszerűbb modellre cserélnénk le a meglévő klímát.

Az elektromos bekötés helyszínfüggő, általában konnektoros csatlakozás a jellemző. 7-800 watt a klíma áramfelvétele, tehát nem nagyfogyasztó, mint egy elektromos sütő vagy szárítógép, de ha szükséges, akkor villanyszerelő bevonásával kell bekötni az elektromos hálózatba - akár megszakító cserével is, amennyiben gyenge a meglévő hálózat.

Panel épületek esetében rendkívül ritka, hogy ne bírja el az elektromos hálózat a klímát. Általában ez ott fordulhat elő, ahol a konyha korszerűsítése közben elektromos főzőlapot, sütőt, mosogatógépet kötnek be, és nem fejlesztették a hálózatot is hozzá. Az átlagos panellakás minden esetben alkalmas a klíma felszerelésére!

A klíma hűtőteljesítménye, amit a dobozokon is olvashatunk (2,5 kW; 3,5kW; 5 kW), nem az áramfelvételt mutatja! Tehát nem kell megijedni, nem ennyi áramot vesz fel a készülék a hálózatból működés közben. Általában a korszerű inverteres klímák hűtés üzemmódban beérik 300-700 wattos áramfelvétellel és 3-4 amper áramerősséggel; még az induló áramerősség sem lesz több, mint 5-6 amper. Fűtés üzemmódban pedig 900-1200 watt a jellemző fogyasztás!

Elektromos előkészítési szakaszban (lakásfelújítás, építkezés) a villanyszerelőktől 3x1,5 mm-es MTK kábelt és 10 Ah-s kismegszakító kiépítését kérjük egy normál klímához, duál vagy triál klíma esetében 3x2,5-ös MTK kábelt és 16 Ah-s kismegszakítót. Egy átlagos lakás esetében nincsen szükség a vezetékek vagy biztosítékok cseréjére sem az áramtáblán. Problémát csak a századfordulós épületek vezetékezése jelenthet, bár többnyire már azokban is korszerűsített elektromos hálózattal találkozhatunk. Amennyiben rossz állapotú a hálózat a lakásban, úgy villanyszerelő bevonása mindenképpen ajánlott, aki szakszerűen kiépíti a szükséges betáplálási vezetéket a klímához.

Ne fogadjunk el olyan fusi szerelést, amiből jócskán lehet látni példákat a városi utcaképen. Ilyen például a gyakran látott, falon kívül futó, burkolat nélküli csövezés, amivel elcsúfítják a házat kívülről, vagy a kültéri egység homlokzatra kihelyezése utcafronton, belvárosi, műemlék épületeken.

A szerelés befejezésekor és a munka átadása után kérjük a számlát és garanciajegyet az elvégzett munkáról, valamint a felszerelt berendezésről. A jelenleg hatályos szabályozás szerinti Telepítési Tanúsítvány igazolja a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság felé, hogy a berendezés szakszerűen került beszerelésre.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Stilo audio/video kaputelefon szettek

A STI1294 Stilo video interkommunikációs rendszer kültéri kamerával, színes beltéri TFT monitorral rendelkezik. LCD kijelzője 7 col átmérőjű és 16:9 képarányú, felbontása pedig 800x3(RGB)x400...


Klímaszerelés panellakásban

A panelben történő klímaszerelés megosztja a beszerelő cégeket, sokan egyáltalán nem vállalják az ilyen típusú munkát, mert nagymértékben koptatja a szerszámokat, és jóval időigényesebb, mint...