Építőipari helyzetkép

2021-09-15 16:46:06 | Módosítva: 2021-09-15 16:48:02

Az építőanyagok kiugró drágulása miatt tarthatatlanokká válnak az építésre vagy felújításra kötött korábbi megállapodások. Az utóbbi hónapokban erősödött az építkezésekhez szükséges alapanyagok iránti kereslet. A kivitelezők egyre kevésbé tudják tartani vállalási áraikat.


Az ÉVOSZ jóslata szerint az év végére az építőanyagok átlagos áremelkedése elérheti vagy meghaladhatja a 30 százalékot. A drágulás április végéig már 15-20 százalékos volt, ezen belül egyes termékköröknél elérte a 80-100 százalékot is.

Alig becsülhető meg, hogy idén mennyivel kerül többe egy építkezés, mint tavaly. Átalánydíjra, fix összegre már senki sem akar szerződni, emiatt először a lakosság körében robbanhat a bomba. A felújításnál az anyagköltség rendre eléri vagy meghaladja az 50 százalékot, az új építésnél még többet is.


Kérdéses, hogy a támogatott projektek esetében mennyire lehet eltérni az eredeti műszaki tartalomtól, és az is, hogy az építőanyagok és a munkaerő drágulása miatt mennyivel esik a hárommillió forintos állami dotáció vásárlóértéke. Előtérbe kerülnek az olcsóbb termékek, és alternatív beszerzési forrás híján le kell faragni a minőségi elvárásokból. Ebben az ügyben a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik már!

forrás: Világgazdaság


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-9408/epitoipari_helyzetkep