Júliustól áfa terheli a kínai csomagokat

2021-09-15 16:50:36 | Módosítva: 2021-09-15 16:52:28

2021. július 1-jén az unióban megszűnik az unión kívülről érkező 22 euró alatti áruk áfa-mentessége, de 150 euróig a termékek behozatala továbbra is vámmentes marad. A Magyar Posta automatikus vámeljárással készül a jogszabályi változásra.


A magyarországi online vásárlók már csaknem kétharmada belföldről és külföldről is vásárol. A külföldi vásárlásokat érintő áfa-kötelezettség a gyakorlatban leginkább az olyan webes oldalakat érinti majd, mint az eBay, az AliExpress vagy a Wish.

A jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint az EU-n kívülről érkező áruk 22 eurós összeghatárig vám- és áfa-mentesek, míg a 22 és 150 euró közöttiek vámmentesek, de áfát kell fizetni utánuk. Az új szabályozás kiegyenlítettebbé teszi a versenyt az uniós és a nem uniós vállalkozások között. Eszerint az év közepétől a harmadik országból (azaz az Európai Unión kívülről) érkező minden termék után áfát kell fizetni, függetlenül annak értékétől.

A kisebb értékű árut tartalmazó küldemények többségét a Magyar Posta kezeli. A harmadik országból a küldemények a Nemzetközi Posta Kicserélő Központba érkeznek, itt a szabályok szerint válogatják július elsejéig a küldeményeken jelölt érték szerint. Elseje után nem lesz válogatás, hanem minden küldeménynek vámeljárás alá kell kerülnie, és ez a változás akár százszorosára is növelheti a napi vámeljárások számát.


A posta jelentős informatikai fejlesztéssel és logisztikai kapacitásbővítéssel készül a jogszabályi változásra, arra törekedve, hogy a vámeljárási folyamat automatikus és minél gyorsabb legyen. A tervek szerint a vámügynöki szolgáltatás díja termékértékhez igazítottan sávos lesz. Az új folyamatban az ügyfelek számára elsődlegesen az online fizetés lesz ajánlott, amelyhez díjelőny is társul. Minden online rendelés esetén, de a vámeljárás miatt az unión kívüli rendeléskor különösen fontos a pontos címadatok (név, cím) mellett az elektronikus elérhetőségek (e-mail, telefonszám) megadása is, mert a megfelelő adatok birtokában a posta automatikusan elvégzi a vámeljárást, és a fizetést követően a szabályok szerint kézbesíti a küldeményt.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Internetes vásárlás: Mit jelent az elállási jog?

Amikor egy webshopban vásárolunk, akkor a kiválasztott árut nincs lehetőségünk kézbe venni, kipróbálni, alaposan megnézni. Emiatt az ilyen vásárlásokra a jogszabályok a normál vásárlásnál sokkal...