Családja biztonságát ne bízza a véletlenre!

2021-09-21 08:59:24 | Módosítva: 2021-09-21 09:03:43

Sokan vannak tisztában a szén-monoxid mérgezés súlyos következményeivel, mégis kevesen gondoskodnak megfelelően családjuk védelméről. S hogy a helyzet még bonyolultabb legyen, az sem érezheti magát feltétlenül biztonságban, akinek van ugyan CO riasztója, de az nem megfelelő.

 

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, íztelen, erősen mérgező gáz, ezért nem látjuk, nem érezzük, ám belélegezve halálos mérgezést is okozhat. Szén-monoxid mindenütt keletkezhet, ahol valamilyen égési folyamat zajlik, és a legtöbb háztartásban használunk vízmelegítőt vagy tüzelőberendezést, gáz vagy olaj tüzelésű hősugárzót, s mivel egyre többen dolgozunk otthonunkból, sok időt töltünk a lakásban, ezért nagyon fontos, hogy gondoskodjunk saját magunk és családunk biztonságáról.

Az enyhe szén-monoxid mérgezés leggyakoribb tünetei a fejfájás, a hányinger és hasi fájdalmak, az émelygés, a szédülés, az egyensúlyvesztés. Minél tovább lélegezzük be a szén-monoxidot, annál erősebb az egyensúlyvesztés, látászavar, memóriazavar, végül bekövetkezhet akár az eszméletvesztés is.

A szén-monoxid mérgezés megelőzé­sé­re javasolt szén-monoxid vészjelző telepítése. Egy megfelelően működő és megfelelő helyre felszerelt vészjelző telepítésével még azelőtt értesülünk a szén-monoxid jelenlétéről, hogy az bármilyen egészségügyi tüneteket okozna.

A Resideo Kft. által forgalmazott Honeywell Home szén-monoxid vészjelző készülékek évek óta a piac legjobbjai között vannak, rendszeresen bizonyítanak a fogyasztóvédelem és a független laboratóriumok által végzett teszteken, vizsgálatokon. Megfelelnek a vonatkozó európai uniós szabványoknak, beépített elemmel rendelkeznek, ezért elemcserére sincs szükség. A Resideo e készülékekre típustól függően 7-10 év élettartam garanciát vállal.


A Resideo kínálatában elérhető XC70, XC100 és az XC100D vészjelző is használható fürdőszobában, a nagyméretű riasztási üzenettel lényegre törően jelzik a vészhelyzetet. Az X-Series Alarm Scan okostelefon-alkalmazás segítségével pedig a vészjelzők eszközállapotát, naplózott riasztási eseményeit akár mi magunk, egy Android vagy iOS okostelefon segítségével kiolvashatjuk.Ha többet szeretne tudni a szén-monoxid mérgezésről és a Honeywell Home vészjelzőkről, látogassa meg weboldalunkat: https://www.honeywellhomecoriaszto.hu/em


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Növényi változatok

Egyes termesztésbe vont növényeknek számos változatai alakultak ki tudatos nemesítéssel, vagy egyszerű, de hosszú ideig tartó szelekcióval, azaz kiválogatással. E változatok látványának...


Házak a magasban

A fák közötti „madárlét” sokakat megihletett, így a világ több pontján találkozhatunk fára épített házakkal.