Őszi gyeptelepítés a díszkertekben

2021-09-29 11:34:34 | Módosítva: 2021-09-29 11:43:04

Fűmagok gyeptelepítéshez, felülvetéshez. Az ICL fűmag fajta- és fajtakeverék kínálata igen sokféle felhasználási szempontot figyelembe vesz, így rendkívül változatos körülményekre – környezeti viszonyokra és fenntartási módokra – tud optimális megoldást nyújtani. Családi házak kertjében, aktív használatra alkalmas gyepfelület kialakítására a LandscaperPro keverékeket javasoljuk, de mindig az adott körülményekhez és a várható igénybevételhez illeszkedő fajtákat tartalmazó keveréket érdemes választani.


Standard minőség: LandscaperPro fűmagkeverékek

A LandscaperPro Supreme ideális választás akkor, ha egyszerre szeretne strapabíró és nagy díszítő értékű gyepet otthona kertjében. A LandscaperPro Performance magas minőségű, sport jellegű keverék, kiváló taposástűrő és regenerálódó képességgel. Elsősorban kisgyermekes családok kertjébe javasoljuk.

A LandscaperPro Sun&Shade keverék jól ellenáll a szélsőséges fényviszonyoknak. Tűző napot és árnyékot egyaránt kiválóan tűri, ezért olyan területekre – például ősfás kertekbe, parkokba – javasoljuk, ahol a terület fényviszonyai változóak. A LandscaperPro Finesse díszpázsitok finom szerkezetű luxusgyepek kialakítására kiválóak, előkertekbe különösen javasolt.

A LandscaperPro Rapid különösen gyors fedést biztosít, a hamarabb záródó gyep pedig könnyebben elnyomja a gyomokat. Kiváló szárazságtűrésű fajtákat tartalmaz, és magas nyári hőmérsékleten is szép marad a gyep. A kifejezetten magyar viszonyokra kifejlesztett, egységesen dús és sötétzöld pázsitot adó ICL Toscana fűmagkeverék mediterrán jellegét nemcsak megjelenésének köszönheti, hanem a mély gyökeresedés következtében kiváló taposás-, szárazság- és forróságtűrő tulajdonságainak is.


A LandscaperPro fűmagkeverékek kaphatók 1,5 illetve 10 kilós kiszerelésben is. Egy 5 kg-os zsák kb. 150-200 m2-re, egy 10 kg-os pedig kb. 300-400 m2-re elegendő, így nem szükséges több fűmagot vásárolnia, mint amennyire épp szüksége van.

Indító műtrágyázás

A fajtaválasztáson és a fűmag minőségen túl azonban a megfelelő táplálás is segít a pázsit szépségét, a gyep egészségét megőrizni. A LandscaperPro New Grass gyepstarter felgyorsítja a hűvös talaj miatt elhúzódó csírázást, így a kezdeti fejlődés 7-10 nappal rövidebb lesz. Használatával még a tél előtt erős, dús gyökérzetű füvünk lesz, ami jól viseli majd a hideget és az átmeneti kiszárdást.

2 hónapos hatástartamú, lassú feltáródású műtrágya, ami hosszan tartó tápanyagforrást biztosít a fű számára. Kis szemcseméretének köszönhetően egyenletesen kiszórható, ezáltal a fű kelése is egyenletesebb lesz. Emelt mennyiségben tartalmaz a gyökeresedést segítő foszfort. Közvetlenül gyeptelepítés (vetés vagy gyepszőnyegfektetés) előtt, a végleges talajegyengetést megelőzően a talaj felső 1-2 centiméteres rétegébe kell bedolgozni. Egy 15 kg-os zsák kb. 400 m2-re elegendő.


Mayerhoffer Attila
okl. kertészmérnök, ICL szaktanácsadó


További információért látogassa meg weboldalunkat!

www.landscaperpro.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fűmag, gyep, felülvetés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyepesítés gyorsan

Gyepszőnyeges füvesítés vagy hidrovetés Aki nem szeretné feláldozni a kertben töltött időt azzal, hogy magról egybefüggő, zöld gyepszőnyeget neveljen, gyorsan megvalósíthatja ezt gyepszőnyeg...


Robotfűnyíró újdonságok

Kicsik, kompaktak és mozgékonyak. Az AL-KO új robotfűnyírói 500 m2, illetve 700 m2 területteljesítménnyel a legtöbb kertben elegendőnek bizonyulnak. Hasonlóan a nagyobb típusokhoz teljesen...