Klíma- és fogyasztóbarát energiatermelés

2021-09-29 12:50:46 | Módosítva: 2021-09-29 12:51:24

A jövő klíma- és fogyasztóbarát energiatermeléséről beszélt Áder János köztársasági elnök a Kék Bolygó című podcastban. Az államfő az adásban emlékeztetett arra, hogy Magyarország és az Európai Unió vállalta, hogy 2050-re klímasemleges lesz.

Magyarországon 2018-ban mintegy 68 millió tonna volt az éves szén-dioxid-kibocsátás, a cél, hogy ezt 7 millió tonnára csökkentsék. A következő generációk érdekében a kibocsátás csökkentési tervet „lehet és muszáj is megoldanunk”. Ha a világ nagy kibocsátói úgy tesznek, mint eddig, akkor az életfeltételek kedvezőtlen változásai miatt az embereknek a sivatagos és az egyenlítői területekről „el kell menekülniük”, illetve a tengerszint megemelkedése miatt országok tűnhetnek el. A szén-dioxid-kibocsátás mérséklése mellett Magyarország vállalta, hogy az azt elnyelő erdőterületek nagyságát növeli, a jelenlegi 21 százalékról 30%-ra. A föld klímájának a légkörbe szórt anyagokkal való befolyásolása helyett a biodiverzitás növelésének és az erdősítésnek van elsődleges szerepe. Az energetikában egyszerre kell figyelembe venni a klímavédelem, az ellátásbiztonság és a költségek szempontjait. A fenntarthatóság lényege, hogy ez a három szempont egyszerre érvényesüljön.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Napkollektor kontra napelem

Az utóbbi években a napenergia energetikai célú hasznosításának területén lényeges változás következett be. Régebben szinte kizárólag napkollektoros hőtermelő berendezések valósultak meg,...


Hibrid napelem rendszerek

A szaldós elszámoláshoz, illetve a hálózati visszatáplálós rendszerhez való csatlakozás lehetőségének ideiglenes felfüggesztése előtérbe hozta az ún. hibrid napelem rendszereket. Az utóbbi...