Kültéri betonfelületek felújítása

2021-10-03 07:35:09 | Módosítva: 2021-10-03 07:38:23

Az idő múlása, az időjárás, a hó, a fagy, az eső a kültéri betont kikezdi, felületük repedezik, porlik, mállik. Az ilyen betonfelületeket előbb utóbb mindenképpen fel kell újítani, vagy el kell bontani és újrabetonozni. Azonban, ha a nagyobbik része elég masszív, és csak a felületét kezdte ki az idő, félig készen beszerezhető, könnyen kezelhető alapanyagokkal felújíthatjuk, és még hosszú évekig problémamentesen használhatjuk.


A felújíthatóság alapvetően azon múlik, hogy mennyire rossz minőségű maga a beton, mert ha csak bizonyos részei gyengék, de maga az anyag nem repedt, nem mozog, nem mállik, akkor érdemes a felületének felújítása mellett dönteni. Nem nehéz munka, de a végeredményt és a tartósságot jelentős mértékben meghatározza, hogy milyen alapossággal készítettük elő a munkálatokat.

A sérült, málló, repedezett részeket alaposan vissza kell bontani vésővel, kalapáccsal, csiszolóval az ép felületekig. Vigyázzunk, hogy ne tegyünk kárt a megfelelő állapotban lévő betonban. A betonacélokat drótkefével tisztítsuk meg a rozsdától. Ezután nagynyomású mosóval vagy erős vízsugárral mossuk le az előkészített felületet, és hagyjuk teljesen megszáradni. Ha a felület túl egyenetlen, használjunk simító/kitöltő/kiegyenlítő habarcsot, ami a néhány centiméteres lyukak, rések kitöltésére használható.Az építőanyag gyártók különböző összetételű anyagokat forgalmaznak, célszerű egy gyártó termékeit használni, mert rendszerben gondolkodva a különböző rétegeket megvásárolhatjuk egyben, nem mindig kell külön tapadóréteg és aljzatkiegyenlítő, mert tartalmazhatja a készre gyártott termék mindkettőt. A különböző gyártók választékából keressük meg a számunkra legmegfelelőbb, legjobban kezelhető összetételűt. Vegyük figyelembe a szükséges betonvastagságot, és hogy csak vízszintes vagy függőleges felületre is fel akarjuk-e hordani az anyagot.

A legfontosabb szabály

Tartsuk be a gyártó utasításait, pontosan tartsuk be a keverési arányokat, az adagolást, a kötési időket. Az alapanyagok egyenletes összedolgozása is lényeges, lehetőleg használjunk keverőszárat, és ne kézzel keverjük. Az Estrich-alapú kültéri betonjavítók jól alkalmazhatók nedves és száraz aljzatú helyiségek, teraszok, erkélyek javítására is. Kocsibejárókhoz, járdákhoz, szegélyekhez is találunk a gyártók választékában megfelelőt. Előnyük a könnyű kezelhetőség, és a látványos eredmény.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-9432/Kulteri_betonfeluletek_felUjitasa