Világelső felsőmaró a HiKOKI-tól

2021-10-11 10:51:03 | Módosítva: 2021-10-18 11:22:45

Természetes anyagokkal dolgozni, mindig csodálatos. Nekem ilyen, ha fával dolgozhatok. Persze a szép munkához elengedhetetlen a jó szerszámgép. Hát a HiKOKI új M3612DA típusú hibrid felsőmarója igazán jó szerszám.


M3612DA MultiVolt akkumulátoros gép

Szakmai előadásaim, bemutatóim alkalmával mindig elmondom, hogy nem elég egy gépet pár percre kézbe venni, hanem végig kell gondolni a használatát. Hol, hogyan, mit…? Ennek a meggyőződésemnek mondott ellen, amikor először vettem kézbe ezt az akkumulátoros, de hálózatról is üzemeltethető (Hibrid) HiKOKI felsőmarót.


Az első percben beleszerettem. Volt már pár gép a kezemben, de ilyen csapágyazású műszert még nem találtam a piacon. Olyan könnyen, finoman jár a gépház az oszlopokon, mint egy svájci karóra mutatói. Olyan finom a fogása, a súlyelosztása, hogy már a tesztek előtt tudtam, ez kell nekem. Minden kézre esik. A markolat, a kapcsoló, a fordulatszám szabályozó, a magasság állító rögzítője, és minden tökéletesen működik.

A gép lelkét természetesen a HiKOKI szénkefe nélküli motorja adja, melynek fordulatszámát fokozatmentesen állíthatjuk 11 és 25 ezer fordulat per perc közötti intervallumban, így mindenfajta faanyag, különböző átmérőjű és profilú marását a legjobb minőségben végezhetjük el. A talplemez sem tapad le, könnyedén vezethető a szerszám az anyagon, de a felfekvése biztos, nem billeg munka közben.


De érdemes megnézni, hogy a gépen kívül mit rejt még a doboz tartalma. Van benne egy villáskulcs a marófejek cseré­jéhez, három befogópatron, egy 12-es, egy 10-es és egy 8-as reduktor, így háromféle szárátmérőjű maró is használható hozzá. Ez az alapfelszereltség elég ritka, sőt, talán nem is kapható más gépekhez. Van egy precízen állítható oldalvezető, egy por-elszívó adapter, melynek segítségével porszívóhoz csatlakoztathatjuk a gépet, és van benne egy másolólemez is. A másolólemez segítségével akár külső, akár belső mintákat tudunk másolni egy mintáról akár többször is a saját anyagainkra, persze a méretkülönbségekre figyelve, de ezt nagyon jól leírja a használati utasítása, ami természetesen szintén a doboz tartalma. Kijelenthetem, hogy nagyon jól felszerelt az alapcsomag is.


Ami még fontos, hogy a gépnek nem csupán az ergonómiája tökéletes, és a használata nagyon egyszerű, hanem a hatásfoka is.

Egy BSL36A18-as MultiVolt akkumulátort használva készültek a tesztek, és 8 mm-es ujjmarót 9 mm mélyen vezetve fenyőfában 60 méter hosszan tudtam hornyot marni, 12 mm mélységű hornyot pedig több, mint 45 méter hosszan.

Meggyőződésem, hogy bármilyen faipari szakembernek, vagy igényes otthoni felhasználónak tökéletes választás a HiKOKI M3612DA felsőmaró. Nem csupán dolgozni fog vele, hanem szeretni is fogja a gépet.

Kristóf Csaba (termékmenedzser)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-9441/Vilagelso_felsomaro_a_HiKOKI_tol