Fenntarthatóság és környezettudatosság

Okosotthon – okosfűtés

2021-10-11 11:01:52 | Módosítva: 2021-10-12 19:18:58

Hűtés- fűtés, árnyékolás, világítás, energiamenedzsment, beléptetés és biztonság. Egy komplex okosotthon összes funkciója egy platformon, felhasználóbarát módon és bárhonnan elérhetően. Ezt hozza tető alá az Uponor és a Chameleon együtt.


Mi is az okosotthon?

 Sokan gondolják, hogy az okosotthon valójában egy távirányító, amivel távolról vezérelhetjük otthonunkat. Pedig az okosotthon sokkal több ennél, igazi erőssége pont abban rejlik, hogy a beavatkozásunk nélkül is képes reagálni a környezet vagy élethelyzetünk változásaira, mindezt a hálózatába kötött szenzorok és aktorok automatizmusainak segítségével. Otthonunk így számos apró és unalomig ismételt feladat terhét veszi le vállunkról.

A modern építőipari trendek határozottan az automatizált rendszerekkel átszőtt okosotthonok felé tendálnak. Egyre több ilyen ingatlan épül Magyarországon is, melyek költségesebbek ugyan, mint a hagyományos lakóházak, ellenben hosszabb távon megtérülő befektetésként tekinthetünk rájuk. Lényegesebb azonban ma már figyelembe venni a divatos megoldások mellett azt is, hogy leendő okosotthonunk környezettudatos és jövőálló legyen, hiszen csak így érdemes belefogni tervezésükbe. A jövőállóság tekintetében mindössze azt kell figyelembe vennünk, hogy ne egy zárt és erősen korlátolt rendszert válasszunk otthonunkba, hanem egy nyitott, akár hosszú évek múltán is szabadon bővíthető, több gyártó termékével is kompatibilis szisztémát.

„Ez a fenntarthatóságon túl rendkívül fontos alapvetés akkor is, ha környezetvédelmi törekvéseink lennének, hiszen a szabadon kalibrálható, egymással összedolgozó részegységek az alapjai annak, hogy okosotthonunkban környezettudatos életet élhessünk.” – mondja Szarvas Péter, a Chameleon Smarthome alapítója. 

Okostermosztát a fűtés szabályozásáért

 Egy általános háztartásban a legtöbb rezsiköltséget rendszerint a fűtés emészti fel. Ez nem meglepő annak fényében, hogy az év 12 hónapjából gyakran 7-8-ban, tehát több mint az év felében aktívan üzemel a fűtésrendszer, ennek megfelelően rendkívül lényeges lehet minden okosotthonban automatizálni a termosztátot. Ez a szenzorokra épülő megoldás folyamatosan monitorozza a helyiségeket, képes akár külön épületrészenként szabályozni a fűtés mértékét, hogy mindenhol egységesen meleg legyen, ami nemcsak az épületszerkezetnek tesz jót, de mindemellett a komfortszintünket is megnöveli, illetve a költségek tekintetében rengeteget spórolhatunk vele. Az Uponor Smatrix Pulse termosztátok nemcsak intelligensek, de egy modern otthon belső terének elegáns kiegészítői is, melyen keresztül otthonról vagy távolról is könnyen vezérelhető a felületfűtés/hűtés, akár hangvezérléssel is.


A hőmérsékletingadozás ugyanis a legrosszabb a fűtési költségek tekintetében, lévén egy 24 Celsius fokra melegített lakás hőmérséklete sokkal egyszerűbben, illetve kevesebb energia vagy fűtőanyag felhasználásával tartható fenn, mintha hagynánk kihűlni, és ismét megpróbálnánk elérni az eredeti hőfokot. Egy okosotthonban mindezt ráadásul nemcsak automatizálhatjuk, de távolról is szabályozhatjuk – ha éppen megérkezett például egy melegfront, és nincs szükség olyan melegre –, a rendszerkombináció sokat segíthet a spórolásban.

 

Ha kíváncsi, hogy hogyan is áll össze egy okosotthon rendszer és hogy hogyan kapcsolódik az Uponor (épületgépészet) és a Chameleon (okosotthon szolgáltatás) akkor regisztráljon az Uponor soron következő online webinár előadására 2021. október 19-ére (10:00-tól, webex Cisco felületen)

Regisztrálok a webinár előadásra!

 Ki is a Chameleon Smarthome?

A Chameleon egy magyarországi okosotthon gyártó és forgalmazó, 2017-ben alapított cég. Megoldásaival megjelenik lakossági ingatlanokban és társasházakban egyarát. A Chameleon egy független okosotthon rendszer, ami azt jelenti, hogy a kiépített hardveres infrastruktúra más rendszerekkel is képes működni, akár más gyártók mobil alkalmazásaival is vezérelhető.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Láthatatlan csövek a falban és a padlóban

Gondolkozott már azon, hogy amikor új lakást vásárol, mi a legfontosabb szempont, mi teszi igazán jó vétellé? Legyen jó a fekvése? Legyen szépen berendezett? Jó elosztású legyen? A jó...


Uponor ötrétegű vezetékrendszer

Az építőiparban az épületgépész szakemberek nemcsak családi házas, vagy társasházas projektekkel találkoznak, hanem sok esetben bonyolultabb, nagyobb csőátmérővel tervezett rendszereket is...