Jusson elég levegőhöz otthona!

2021-10-12 19:09:35 | Módosítva: 2021-10-14 16:21:15

Az elmúlt évtizedekben egyre elterjedtebb régi építésű ingatlanok esetében is, hogy lecserélik a nyílászárókat, és maximálisan leszigetelik a falakat annak érdekében, hogy energetikailag gazdaságosabb legyen a fenntartásuk. Csakhogy – bár így mind a pénztárcánkat, mind a bolygót kíméljük –, ezzel teljesen bezárjuk élettereinket: ugyanolyan sikeresen zárjuk ki a hideget, mint a friss levegőt, miközben bent reked a mindennapi élet során keletkező nem kis mennyiségű pára. Szerencsére azonban van megoldás, hogy az épületek korszerű szigetelése mellett is fellélegezzenek otthonaink.


Pénzt vagy életet?

Számos probléma adódhat abból, hogy a gazdaságos működés jegyében túlzottan bezárkózunk otthonainkba, ezek márpedig azért érdemelnek nagyobb figyelmet, mint gondolnánk, mert a tüneteik előbb-utóbb a lakók egészségén mutatkoznak meg. Mik ezek a problémák? Elhasználódik az oxigén, így megnövekszik a belső levegő széndioxid-tartalma. Vagy elég csak belegondolni, hogy egy átlagos család napi szinten 10-12 liter párát termel főzés, mosogatás vagy fürdés közben, ami mind bent reked a négy fal között. Az egyre növekvő páratartalom és széndioxid-szint miatt a bent tartózkodóknak fájhat a fejük, vagy fáradékonyság törhet rájuk, ami hosszú távon tartósan is káros lehet az egészségre.

De a túl magas páratartalom ennél súlyosabb probléma gyökere is lehet: a nedvesség ugyanis a hideg felületeken lecsapódik, így ezeken a helyeken akár pár napon belül is megjelenhetnek a penészfoltok. A penész nyilván nem csak esztétikailag jelent gondot, hanem borzasztóan káros is a szervezetre. Légúti, asztmatikus megbetegedésekhez vezethet, de ha csak egy hónapokon át tartó általános rosszullétet okoz, azt is célszerű elkerülni.

http://www.aereco.hu

Utólag is van megoldás

A problémákra két megoldás létezik: az első a rendszeres alapos szellőztetés, ám ezzel rontunk otthonunk energetikai adottságán, amelyért olyannyira megküzdöttünk. Arról nem is beszélve, hogy éjszakánként senki nem ébred fel bizonyos időközönként szellőztetni, márpedig a jó alváshoz különösen elengedhetetlen a friss levegő.


A második megoldás, hogy szabályozott szellőző rendszert építünk be, amely csak akkor és olyan mértékben szellőztet, amikor és amennyire arra ténylegesen szükség van. Az Aereco Légtechnika Kft. intelligens szellőző rendszerei akár utólag is könnyen beépíthetőek, és gazdaságosan üzemeltethetőek. Mivel mindig a pillanatnyi igényekhez alkalmazkodnak; nem csak időközönként, de helyiségenként is eltér, mennyi friss levegőt engednek be, illetve elhasználtat szívnak el.

https://bit.ly/aereco-szellozes

Szellőztetni könnyű, de a rendszert bízza szakemberre

Korszerű szigetelés mellett tehát érdemes gondoskodni valamilyen folyamatosan működő szellőzési megoldás kiépítéséről, és ehhez mindenképpen kérjük felkészült gépész szakember segítségét. Az Aereco intelligens szabályozott szellőző rendszerei valamennyi fenti problémára megoldást jelentenek, ráadásul már 50%-os állami otthonfelújítási támogatással is kiépíthetjük a saját otthoni igényeinknek legmegfelelőbb rendszert.

https://bit.ly/aereco-felujitasTovábbi érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-9443/Jusson_eleg_levegohoz_otthona_