Könyvespolcépítés, szabadon álló Rigips előtétfalak szerelése

2021-10-18 12:04:50 | Módosítva: 2021-10-25 14:23:37

A szabadon álló előtétfal a CW-profilokra szerelt, a meglévő válaszfaltól független előtétfal. Javítja a meglévő válaszfal hő- és hangszigetelő képességét.1. A szabadon álló előtétfal helyét kimérjük, az UW-profilokat a padlóra és a mennyezetre rögzítjük, melyekre előzőleg szigetelő szivacscsíkot ragasztottunk. Az UW-profilokat betonfödém esetén műanyag beütődübelek, más alap esetén egyéb rögzítő elem segítségével rögzítjük. A rögzítési pontok egymástól mért max. távolsága 800 mm. Az első rögzítési pont faltól mért távolsága legfeljebb 200 mm lehet.

2. A CW-profilokat az alsó és felső vízszintes UW-profilok közé állítjuk. A CW-profilok max. távolsága 600 mm, és 10-20 mm-rel rövidebbek a helyiség belmagasságánál. A CW- és UW-profilokat nem rögzítjük egymáshoz.

3. A szerkezet elemei közé behelyezzük az Isover ásványgyapot hőszigetelést.

4. A szerkezetet 12,5 mm vastag Rigips építőlemezekkel burkoljuk be, melyeket állítva csavarozunk fel. A burkolás során ügyelni kell arra, hogy a szomszédos építőlemezek vízszintes hézagai legalább 400 mm-rel el legyenek tolva egymáshoz képest, azaz ne alakuljanak ki kereszt alakú hézagok. Az építőlemezeket 25 mm hosszú 212. típusú csavarok (Blue Acoustic építőlemezek esetén Hartfix) segítségével 250 mm-enként a függőleges profilokhoz rögzítjük. A padlónál néhány mm rést kell hagyni. A csavarok fejét elgletteljük, a gipszkartonok között keletkezett hézagokat kitöltjük.5. A könyvespolc helyét a határoló falon és a padlón kimérjük, és az 1. pontban jelölt módon rögzítjük. A polc magasságával megegyező méretű UW-profilokat vágunk, majd a határoló falra rögzítjük. A rögzítési pontok egymástól mért max. távolsága 250 mm.

6. A polc belső oldalát képező gipszkartonokat méretre vágjuk, majd a falra rögzített UW-profilok belső száraihoz rögzítjük. A gipszkartonra kívülről CW-profilt rögzítünk. A polcok helyén méretre vágott UW-profil darabokat rögzítünk a gipszkartonra. Az UW-profilokra kívülről méretre vágott CW-profilt tolunk.

7. Végül a könyvespolcot minden oldalról méretre vágott gipszkarton darabokkal zárjuk. A gipszkartont a CW- és UW-profilokhoz is rögzítjük. A csavarok fejét elgletteljük, a Rigips építőlemezek között keletkezett hézagokat kitöltjük.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A szigetelés takarása gipszkartonnal

A belső szigetelések lefedéséhez a legelőnyösebbek a gipszkartonból kialakított felületek. Előnyük, hogy sík felületet biztosítanak, és viszonylag egyszerű a felerősítésük.


Álmennyezet építése

A Rigips gipszkarton álmennyezetek a födém modern, gyors és tiszta takarását teszik lehetővé. Hang- és hőszigetelő anyag beépítése esetén ezen értékek javítása mellett a vezetékek elrejtésének...