HERAKLITH–Tektalan homlokzatszigeteléssel

Új építésű parasztház

2021-10-22 10:27:49 | Módosítva: 2021-10-22 10:35:39

Aki parasztházban kíván élni, annak egy életformát is magáévá kell tennie. Új parasztház építése esetén célunk, hogy amennyire lehetséges, átmentsük annak alapelveit a mai kor igényeinek megfelelően, még ha azok olykor kompromisszumokkal járnak is.


Ha új parasztházat tervezünk és építünk, az egyfajta szellemiséget is kell, hogy sugározzon. Ugyanakkor természetesen meg kell felelnie az aktuális szabványoknak, előírásoknak, jogi feltételeknek. Mindezek ellenére az olyan általános értékeket, mint a természetes anyagok használata, a rendkívül előnyös tájolás, a déli oldal ideális mértékű árnyékolása, a tűzközpontú – családcentrikus – tér, a mértékletesség, a hagyományőrzés, vagy a kis fesztávú szerkezetek alkalmazása a mai házakba is átültethetjük. Ezt akár úgy is megtehetjük, hogy egy, a mai kor igényeinek teljességgel megfelelő házat építünk, amely ránézésre egy klasszikus régi parasztház jegyeit hordja magán.

A balatonudvardi új építésű parasztház, amelynek homlokzati kialakítását szeretnénk bemutatni, kiváló példa a fentiekre. A homlokzat szigetelése a Knauf Insulation által gyártott Heraklith–Tektalan 150 mm vastag termékkel történt, amelyre a fagyapot termékek esetében általánosan javasolt vastag vakolat került. A táblák falszerkezetre rögzítését dübelezéssel kell végezni, a Knauf Insulation által kiadott rögzítéstechnikai útmutató figyelembevételével.

A fagyapot táblák egyik eredeti alkalmazási területe vakolathordozó felület kialakítása volt, emiatt a hosszú élettartam és jó minőség érdekében már a kezdetektől fogva megbízható, ma is alkalmazott technológiákat dolgoztak ki a vakolásra (lásd; Osztrák Vakolat Munkaközösség –ÖAP– MB 05 kiadványát). Ezekre támaszkodva szilárd, kemény, repedésmentes felületeket lehet létrehozni fagyapot táblákon is.


A munkaigényes vakolási folyamat felgyorsítása érdekében új technológia kipróbálására is lehetőség nyílt a Renti javítóhabarcs alkalmazásával, amely szálerősítésű, gyári készítésű száraz keverék. A gyártó a műszaki adatlapon kifejezetten ajánlja a terméket fagyapot táblák vakolására. A Renti javítóhabarcs segítségével a régi vakolási technológiához képest kevesebb rétegből és sokkal gyorsabban készíthető el a vakolat. A keverékben lévő szálak gúzolás nélkül megakadályozzák az alapréteg repedezését, amelybe páncélhálót is beágyaznak. Az így készülő felületre már átlagos alap- és színvakolat kerülhet. A teljes vakolatrendszer vastagsága 2,5-3,0 cm.


A felületre lehetőség szerint szilikon színvakolat felhordását javasoljuk, a falszerkezet páraáteresztő képességének megőrzése, valamint az épület könnyű fenntarthatósága érdekében

 


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Üveggyapot homlokzati hőszigetelő rendszer

A régi Heraklith vakolt megjelenésű szerelt homlokzati rendszert egy nemrég megjelent speciális anyagnak – a fújható üveggyapot hőszigetelésnek – köszönhetően tovább fejlesztették.


Egy sertéshizlalda esete a fagyapottal

A Knauf Insulation Kft. a Zalaegerszeg melletti Heraklith gyárában már hosszú ideje készít fagyapotból U zsalutermékeket, amelyek – mivel használata esetén megtámasztó zsaluzatot nem igényel a...