Barkácsolási szokásaink

2021-11-13 08:16:52 | Módosítva: 2021-11-13 08:22:12

Kb. 25-30000 ember megkérdezésével és végül 2500 válaszadóval zárult a magyar barkácsolási szokásokról a Profibarkács.hu nagy tavaszi piackutatása, melyből rengeteg izgalmas dolog derült ki. A kitöltők 92,1%-a férfi és 56,8%-a 40 és 60 év közötti. Az átlag életkor 52,3 év. Ebből is látszik, hogy átlagos barkácsoló férfi nem a huszonévesek közül kerül ki, hanem már az otthonteremtést követően kezdenek el foglalatoskodni vele. A válaszadók 97,5% legalább alkalmanként barkácsol. A piackutatás szerint az elmúlt egy évben a megkérdezettek 3,61%-a állította, hogy kevesebb időt tölt a műhelyben vagy a kertben, míg 40,12% pedig úgy nyilatkozott, hogy kicsit vagy akár sokkal többet barkácsol, kertészkedik.


Az asztalos munka és a kertészkedés a menő

A kitöltők közel 20%-a imád fával, bútorlappal dolgozni, így elmondható, hogy ez a legkedveltebb barkácsolási forma. Ezt szorosan követi az ezermesteri munka, a kertészkedés és a villanyszerelés. Legkevesebben a víz-gáz-fűtés szereléshez és a kézműves, hagyományőrző munkákhoz értenek.

A barkácsolásra és kertészkedésre nyitott emberek 77%-a hetente akár 2-4 alkalommal tevékenykedik a ház körül. Ami viszont érdekesség, hogy azok, akik a munkájuk során szerszámokkal vagy gépekkel dolgoznak, otthon is többet barkácsolnak, míg azok, akik a napjukat tanárként, orvosként vagy épp pénztárosként töltik, (tehát nem gépekkel dolgoznak), jellemzően kevesebbszer töltik szabadidejüket ház körüli teendőkkel.

Óriásit növekedett az e-kereskedelem

Ahogyan az prognosztizálható volt a barkácsoláshoz szükséges eszközöket, szerszámokat és gépeket a kitöltők több mint 43%-a a Covid-19 hatására már inkább webáruházból rendeli házhoz. 19,65% eddig is kizárólag rendelt, így velük együtt a kitöltők több, mint 60%-a többet rendel az internetről, vagy kizárólag online szerez be. Tehát az internetes boltok térnyerése a barkács szektorban is egyre jelentősebb. Eddig elmondható volt, hogy a célközönség szívesen járt barkácsboltba, mert szereti kézbe venni a szerszámokat vásárlás előtt. 35,91% továbbra is elmegy, látható hogy, több mint a kitöltők harmada még mindig inkább a személyes kontaktot és vásárlást részesíti előnyben.

Ha valaki egyszer belekezd nem tud leállni

A barkácsolás és kertészkedés szerelmesei 45%-ának több mint 10 gépből álló gyűjteménye van, de a 95%-nak legalább 4 gép áll rendelkezésére. Ezeket az eszközöket a felhasználók a középkategória felső szintjéről választják, és jellemzően a legfontosabb, hogy ár-érték arányban úgy érezzék, jó szerszámhoz jutottak, de szükség esetén akár hajlandóak többet fizetni, azért hogy kényelmes eszközt vegyenek maguknak.

Tanulságok a kutatásból

Összességében elmondható, hogy a barkácsolással vagy kertészkedéssel foglalkozó emberek tudatosan és tapasztalat alapján választják meg a szerszámaikat, és ha valami egyszer bevált, akkor szívesen ajánlják ismerőseiknek, vagy bővítik ugyanazon márkából a készletüket.

Magyarországon az otthoni barkácsolás, műhely munka eddig is népszerű volt, de az elmúlt egy évben még több embernek lett ideje vele foglalkozni, valószínűleg a bezártság és megnövekedett szabadidő miatt. Valószínűleg ez a járvány elmúltával visszacsökken.

Emellett látszik, hogy járvány óriási löketet adott az online térnyerésének. Évről-évre nőtt az online vásárlási kedv, azonban most legalább 3-5 évet ugrottunk mindössze pár hónap alatt. A tapasztalatok szerint pedig akinek beválik, már marad az online vásárlásnál, hiszen kényelmesebb és sokszor olcsóbb is, mint elmenni a boltba, az időhatékonyságról nem is beszélve.


A Covid-19 járvány kitörése (2020. február) óta több időt tölt barkácsolással a műhelyben?


A Covid-19 járvány kitörése befolyásolta, hogy online vagy offline vásárol inkább?


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyors javítások nyaraláskor

Mindenki nyaralni készül, és otthonuktól távol előadódhatnak apróbb javítások is. Varrókészletet általában visznek magukkal az útra kelők, azonban jól jöhet még az erős ragasztószalag, a...


Ezermester Extra 2012/3. Otthonbővítés, tetőtér, erkély, télikert

Lapozzon bele!Digitálisformában megvásárolható itt!