Barkácsolási szokásaink

2021-11-13 08:16:52 | Módosítva: 2021-11-13 08:22:12

Kb. 25-30000 ember megkérdezésével és végül 2500 válaszadóval zárult a magyar barkácsolási szokásokról a Profibarkács.hu nagy tavaszi piackutatása, melyből rengeteg izgalmas dolog derült ki. A kitöltők 92,1%-a férfi és 56,8%-a 40 és 60 év közötti. Az átlag életkor 52,3 év. Ebből is látszik, hogy átlagos barkácsoló férfi nem a huszonévesek közül kerül ki, hanem már az otthonteremtést követően kezdenek el foglalatoskodni vele. A válaszadók 97,5% legalább alkalmanként barkácsol. A piackutatás szerint az elmúlt egy évben a megkérdezettek 3,61%-a állította, hogy kevesebb időt tölt a műhelyben vagy a kertben, míg 40,12% pedig úgy nyilatkozott, hogy kicsit vagy akár sokkal többet barkácsol, kertészkedik.


Az asztalos munka és a kertészkedés a menő

A kitöltők közel 20%-a imád fával, bútorlappal dolgozni, így elmondható, hogy ez a legkedveltebb barkácsolási forma. Ezt szorosan követi az ezermesteri munka, a kertészkedés és a villanyszerelés. Legkevesebben a víz-gáz-fűtés szereléshez és a kézműves, hagyományőrző munkákhoz értenek.

A barkácsolásra és kertészkedésre nyitott emberek 77%-a hetente akár 2-4 alkalommal tevékenykedik a ház körül. Ami viszont érdekesség, hogy azok, akik a munkájuk során szerszámokkal vagy gépekkel dolgoznak, otthon is többet barkácsolnak, míg azok, akik a napjukat tanárként, orvosként vagy épp pénztárosként töltik, (tehát nem gépekkel dolgoznak), jellemzően kevesebbszer töltik szabadidejüket ház körüli teendőkkel.

Óriásit növekedett az e-kereskedelem

Ahogyan az prognosztizálható volt a barkácsoláshoz szükséges eszközöket, szerszámokat és gépeket a kitöltők több mint 43%-a a Covid-19 hatására már inkább webáruházból rendeli házhoz. 19,65% eddig is kizárólag rendelt, így velük együtt a kitöltők több, mint 60%-a többet rendel az internetről, vagy kizárólag online szerez be. Tehát az internetes boltok térnyerése a barkács szektorban is egyre jelentősebb. Eddig elmondható volt, hogy a célközönség szívesen járt barkácsboltba, mert szereti kézbe venni a szerszámokat vásárlás előtt. 35,91% továbbra is elmegy, látható hogy, több mint a kitöltők harmada még mindig inkább a személyes kontaktot és vásárlást részesíti előnyben.

Ha valaki egyszer belekezd nem tud leállni

A barkácsolás és kertészkedés szerelmesei 45%-ának több mint 10 gépből álló gyűjteménye van, de a 95%-nak legalább 4 gép áll rendelkezésére. Ezeket az eszközöket a felhasználók a középkategória felső szintjéről választják, és jellemzően a legfontosabb, hogy ár-érték arányban úgy érezzék, jó szerszámhoz jutottak, de szükség esetén akár hajlandóak többet fizetni, azért hogy kényelmes eszközt vegyenek maguknak.

Tanulságok a kutatásból

Összességében elmondható, hogy a barkácsolással vagy kertészkedéssel foglalkozó emberek tudatosan és tapasztalat alapján választják meg a szerszámaikat, és ha valami egyszer bevált, akkor szívesen ajánlják ismerőseiknek, vagy bővítik ugyanazon márkából a készletüket.

Magyarországon az otthoni barkácsolás, műhely munka eddig is népszerű volt, de az elmúlt egy évben még több embernek lett ideje vele foglalkozni, valószínűleg a bezártság és megnövekedett szabadidő miatt. Valószínűleg ez a járvány elmúltával visszacsökken.

Emellett látszik, hogy járvány óriási löketet adott az online térnyerésének. Évről-évre nőtt az online vásárlási kedv, azonban most legalább 3-5 évet ugrottunk mindössze pár hónap alatt. A tapasztalatok szerint pedig akinek beválik, már marad az online vásárlásnál, hiszen kényelmesebb és sokszor olcsóbb is, mint elmenni a boltba, az időhatékonyságról nem is beszélve.


A Covid-19 járvány kitörése (2020. február) óta több időt tölt barkácsolással a műhelyben?


A Covid-19 járvány kitörése befolyásolta, hogy online vagy offline vásárol inkább?


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.


Barkács Centrum Hálózat

A mai barkács piac meglehetősen ledegradálódott az olcsó távol-keleti és - tegyük hozzá - időnként igen gyenge minőségű szerszámok dömpingjével. Néhány elszánt kereskedő azonban szembe száll ezzel...