Így spóroljunk az akkuval

2021-12-13 09:04:35 | Módosítva: 2021-12-13 09:08:27

Az okostelefonok akku üzemidejének az optimalizálása mondhatni napi szintű téma. Ezért összegyűjtöttünk néhány tippet, amit a felhasználók is kipróbálhatnak, hogy biztosan kibírjon két napot egy telefon.


Energiakímélő üzemmód

Az energiakímélő üzemmódok visszaveszik például a telefon fényerejét, változtatnak a képernyő felbontásán és optimalizálnak a processzor teljesítményén is. Ezek után már szemmel láthatóan kevesebbet fogyaszt egy-egy készülék.

Mobil adatforgalom vagy Wifi

A legtöbb esetben a WiFi mindig bekapcsolva van. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a 4G/5G is mindig aktív, akkor az jóformán duplán használja a telefon energiáját. Ha tehetjük, akkor mindig győződjünk meg róla, hogy egyszerre csak az egyik opció legyen aktív.

Dark mode

Nagyon fontos, hogy ez a módszer csak az OLED, vagy az AMOLED kijelzős telefonokon működik, de akkor akár egy órányi üzemidőt is megspórolhatunk. Emellett a sötét háttér a szemet is nyugtatja.


Bluetooth, NFC, GPS, Hotspot

Ezek a funkciók szinte már nélkülözhetetlenek egyesek számára. Használjuk őket fizetésre, tájékozódásra vagy zenehallgatásra is. Ez a négy funkció azonban passzívan is akár 30%-nyi energiát felemészt, miközben 1-2 koppintásból bármelyik be és kikapcsolható.

Hang effektek, rezgő üzemmód

A telefonok nagyon sok energiát felemésztenek arra, hogy az értesítések rezgéssel, valamint különböző értesítési hangokkal tudassák a felhasználót egy-egy történésről. Ide tartozik még, ha bekapcsoljuk az érintés utáni hangokat is (gépelés, képernyő feloldás-lezárás). Könnyen beállítható egy egységes értesítési hang, valamint a rezgés és további hang effektek is könnyen korlátozhatóak minden alkalmazásban.

Widgetek

Minél több widgetet használunk, a telefon annál több időt tölt az interneten, hogy másodpercre pontosan frissítse ezeket a widgeteket. Ha pedig nem használjuk őket, akkor a telefon úgymond megspórolja azt az energiát.

Alkalmazások

Ma már sok esetben nincs is szükség egy app-ra a minőségi tartalomfogyasztáshoz. Sok honlaphoz – az Ezermesterhez is – készül mobil alkalmazás, melyek ugyanazokat az egyszerűsítéseket kínálják fel, mint egy külön alkalmazás az adott oldalhoz. A mobil felülete sok esetben könnyebben is böngészhető a mobil böngészőből, mint az alkalmazásból, miközben kevesebb energiát fogyaszt. A meglévő alkalmazások listájába is érdemes benézni, mert 1-1 applikáció hihetetlen mennyiségű időt fut a háttérben, teljesen feleslegesen.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Okoskert

Okosvilágunkban természetesen a kert sem maradhat ki a fejlődésből. Az okostelefonok, -tévék, -háztartási készülékek után Yves Behar és Jason Aramburu kísérletező kedvének köszönhetően...


Televízió a táblagépen

A PC illetve notebook tulajdonosok már régóta ismerik azokat a kis DVB-T stick-eket, amelynek segítségével számítógépükön nézhetik a digitális földfelszíni TV adást, nálunk a Mindig TV-t. Sőt...