Készházak: fogalmak

2021-12-13 09:09:09 | Módosítva: 2021-12-13 09:15:41

Az elnevezés mögött némileg eltérő fogalmak vannak. Mást ért készházon a köznyelv, mást az építész szakma, és megint mást olykor a marketing. Hiszen hívhatjuk készháznak a kulcsrakészen kivitelezett épületet – függetlenül annak anyagától és a kivitelezés technológiájától –, de tekinthetjük azt is készháznak, amelynek elemeit valahol egy gyárban legyártják, és az építés helyszínén csak összeszerelik. Sokan csak a könnyűszerkezetes házakat tekintik készháznak, pedig lehetséges, hogy abban a bizonyos gyárban egyáltalán nem könnyűszerkezetes elemeket készítenek el. Az alábbiakban igyekszünk rendet teremteni a fogalmak között.


Tisztázzuk a fogalmakat

A gyorsház, a könnyűszerkezetes ház és a készház fogalmakat gyakran rosszul használja a köznyelv. Könnyűszerkezetes házról sok esetben az építész szakma is vitatkozik, de azt általánosságban mindenki el tudja fogadni, hogy ha 300 kg/m2 súlyt nem haladja meg az épület szerkezete, akkor könnyűszerkezetes épületről beszélünk. A készház esetében sokkal találóbb lenne a „ház a gyárból” kifejezés alkalmazása, mivel itt szinte minden szerkezeti elem előre elkészül, a falakon keresztül a födémszerkezeten át egészen a tetőig. Ez az eljárás gyakorlatilag azt eredményezheti, hogy közel optimális körülmények között – tehát egy gyárban – készülnek el a főbb elemek, így azokat a szakembereknek csak össze kell szerelniük.

A készház szerkezete készülhet acélból, faanyagból, ragasztott fából, esetleg agyagkavicsból is. A gyorsház fogalma ennél is ködösebb, itt lényegében könnyűszerkezetes házról beszélünk, ahol a rövid kivitelezési idő a legfontosabb szempont. Mindezeket figyelembe véve fontos tudnunk, hogy a készházak nagy része nem könnyűszerkezetes ház – és fordítva, a könnyűszerkezetes házak nagy része nem készház.


Egy készház előnyei lényegében megegyeznek egy könnyűszerkezetes technológiával felépített családi ház előnyeivel, vagyis elkészítése gyors és olcsó, felfűtése egyszerű. Gyorsaságát a nagyfokú előre-gyártottságának köszönheti, amit ráadásul ún. száraztechnológiai megoldások mellett lehet alkalmazni, emiatt a gyártás teljesen időjárás független. Ennek további előnye, hogy az ún. vizes technológiák nem, vagy csak elenyésző mértékben kerülnek be az épületbe, vagyis a téglaházaknál szükséges száradási időket ebben az esetben nem kell figyelembe venni.

Az árral összefüggő kérdéskör azonban már sokkal árnyaltabb képet mutat, egy készház felépítése inkább csak olcsónak tűnhet. A szakértelmen és a felhasznált anyagok minőségén lehet spórolni, de ez később nagyon könnyen meg tudja magát bosszulni, emiatt egy minőségi készház költsége nagyságrendileg meg fog egyezni egy minőségi téglaház árával.

Egy készház felfűtése valóban könnyen megoldható, hiszen hőtároló tömegről alig beszélhetünk, a lakóteret leginkább csak szigetelés veszi körbe. Ez azonban csak az évnek adott időszakában jelentkező előny, mivel – a környezeti hőmérséklet hatására – a nyári hónapokban legalább ilyen könnyen átmelegszik a szerkezet, vagyis amit a fűtésen megspóroltunk, rákölthetjük a klimatizációra.

A Kárpát-medence térségében emberemlékezet óta a téglaépületek dominálnak. Senki nem vitatja, hogy egy téglaház megépítése időigényes – de figyelembe kell vennünk, hogy egy ház felépítése során értékteremtésről és befektetésről is van szó. Egy jól megépített, az idő vasfogának ellenálló családi ház még további generációkat is kiszolgálhat, és a használt ingatlan piacon is többet ér, mint egy készház.A könnyűszerkezetes házak rendszerint favázas - napjainkban már gyakran fémvázas épületek. Megjelenésükben nem térnek el a hagyományos házaktól, és a szigetelésük is vetekszik vele, számos jellemzőt tekintve akár a passzívház paramétereinek is megfelelnek. A könnyűszerkezetes ház építéséhez fa- vagy vasszerkezetet, valamint gipszkartont vagy gipszrost lemezt használnak. A készház azonban nem egy újabb ingatlantípus, hanem a könnyűszerkezetes házak egyik fajtája. Ezeket a házakat a helyszínen szerelik össze az előre elkészített kiváló minőségű műszárított alapanyagokból gyártott panelekből. A könnyűszerkezetes házak egy érdekes változata az ún. kerámia falazatú ház. Az ezzel az eljárással készült épületek a könnyűszerkezetes és a téglaházak között helyezkednek el. Falazatunk legnagyobb előnye, hogy rendelkezik a készházépítés előnyeivel, azaz gyorsan készül el. Ugyanakkor rendelkezik a masszív házak előnyeivel is; időtálló, tartós, állandó karbantartást nem igényel. Tartóssága felülmúlja a téglaházakét, mert ez fagyálló is, és a vizet kevésbé szívja magába.

A köznyelvben gyakori, hogy a készház kifejezés alatt elkészült, kulcsrakészen átadott, bármilyen anyagú falazattal megvalósított épületet is értünk. Engedjük hát meg ezt az értelmezést is, de legyünk tisztában azzal, hogy az építész szakma készházak alatt az ipari körülmények között elkészített teljes szint magasságú fal elemekből álló épületet érti, melynél a tetőelemek és a födém is azonos eljárással készül. Az elkészült elemeket ezután a helyszínre szállítják, és ott állítják össze. Szakmai megközelítés szerint a legfontosabb, aminek mindenképp meg kell felelnie a készházaknak, hogy ezek az épületek vázszerkezetes építkezéssel készülnek, ez lehet fa- vagy fémváz is. Ezek kivitelezése lehet akár gyári, akár helyszíni.


A készház egyértelmű előnye más ingatlantípusokkal szemben a gyorsaság, ugyanis akár kevesebb, mint két hónap alatt el is készülhetnek. A favázas technológia rendkívül meghatározó az északi országokban, itt az építkezések mintegy 90%-a ezzel az eljárással készül, ezzel szemben délen, ahol erre kevesebb a lehetőség a favázas technika már az építkezések 1%-át sem éri el. Hazánkban a technológia a kilencvenes és a kétezres években kezdett tért hódítani, 10-20 év alatt az arányuk 3,5%-ról 12%-ra nőtt, majd itt nagyjából megállapodott.

Egy készház leginkább azoknak az építkezőknek ajánlható, akik minél hamarabb birtokba szeretnék venni otthonukat, szeretnek előre tervezni és nem szeretik a meglepetésszerű fordulatokat. Akik fix büdzsével rendelkeznek, és nem szeretnének váratlan kiadásokat. Ajánlható a fiatal házasok, akik mielőbb költöznének, támogatással, hitellel, és nincs sem türelmük, sem idegrendszerük egy hagyományos építkezést végigcsinálni. De megoldás lehet a középkorúaknak is, akik a gyermekek kirepülése után kisebb, korszerű, olcsó, gyorsan beköltözhető házra vágynak.


Forrás: Zöldházépítés


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kaláka munka ma

Különösen a vidéki kisvárosokban, falvakban gyakori volt, hogy az emberek otthonukat kaláka munkában készítették. „Ma én segítek neked – akár egy-két hétig, amikor szükség van rá –, aztán te...


A legkényelmesebb építkezés

Minden embernek alapvető célja, hogy biztonságban és kényelemben éljen, nevelje a gyerekeit, azzal a meggyőződéssel, hogy a családi ház, melybe olyan sok időt, energiát és pénzt fektetett,...