Jó hír

2021-12-18 16:48:03 | Módosítva: 2021-12-18 16:49:46

Az építőipari árak folyamatos növekedésével szemben az alapanyag árak tekintetében újabban jó hírek is érkeznek. Csökkenni kezdtek az árak az építőanyag gyártók nyersanyagai területén, ami a fogyasztókat is el fogja érni.


Az anyagárak már csökkeni kezdtek

A korábbiakban megnőtt keresletet mára utolérte a kínálat. Lényegében megszűnt az építőanyag-hiány Magyarországon, elegendőnek bizonyult az export regisztrációja, nem volt szükség az állami elővásárlási jog alkalmazására sem. A hazai gyártók belföldön értékesítették termékeiket, eközben esik a fő nyersanyagok világpiaci ára. Az elmúlt hetekben 10-15 %-kal csökkent a fa, a műanyag és az acél alapanyagok ára, ami nemsokára megmutatkozik a végtermékek árcsökkenésében is. Ha továbbra is lesz elég áru, akkor a gyártók az alapanyagárak csökkenését érvényre fogják juttatni a piacon, és a kereskedők szándéka is az, hogy ahol lehet korrigálni az árakat, ott induljon el az árcsökkenés.


A kőzetgyapot kivételével nincs olyan termékkör, amelyhez ne lehetne biztonságosan hozzájutni, bár több termék szállítási határideje hosszabb, mint korábban volt. Az árak korrekciója egyelőre kismértékű, hiszen csak az alapanyagok ára mérséklődött. A szakértők látnak még teret az árak további mérséklődésére, azonban a közelmúlt tetemes áremelkedése után aligha csökkennek vissza a régi szintjükre.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Terhelhetőség és szigetelés a falazóanyagoknál

Sok esetben nem a tervező határozza meg az épület teherhordó szerkezeteinek anyagát, az építtető határozottan kiáll egy adott falazó-elem mellett - legtöbbször szubjektív preferenciák alapján, vagy...


Milyen kihívások állnak az építőipar előtt 2022-ben?

Az Egyesült Királyságban a 2008-12-es gazdasági válság az építőiparból való tömeges elvándorláshoz vezetett, mivel a szakképzett munkavállalók tömegesen alternatív munka után néztek, korai...