Kockázatos ingatlanok

2021-12-18 16:52:47 | Módosítva: 2021-12-18 16:55:44

Sima ügy nincs, legalábbis ritka. Egy ingatlan vásárlásakor mindig nagy körültekintéssel kell eljárni, ez vonatkozik a hivatalos részeket bonyolító ügyvédre is. Vannak olyan ingatlanok, melyek eleve gyanúsak, ezeket jobb elkerülni, vagy még a szokásosnál is jobban bebiztosítani felkészült jogászok segítségével. A kockázatos ingatlanok ára rendszerint alacsonyabb. Nem szabad abba a hibába esni, hogy a „jó ár” elveszi óvatosságunkat.


Az egyik legnépszerűbb ingatlaniroda szakembere a következőkben foglalta össze a kockázatos ingatlanokat:

– Még folyamatban van a hagyatéki eljárás, azaz még nincs az örökös „kezében” a rendelkezési jog. Így amennyiben a hagyatéki eljárás elhúzódik vagy az öröklés a várttól eltérően alakul, nem várt negatív helyzet állhat elő.

– A telekhatár a valóságban máshol van, mint ahogy az az ingatlan-nyilvántartásban látszik. Egy ilyen helyzet akkor is problematikus, ha jelenleg még nincs jogvita a szomszédok között.

– Az ingatlan-nyilvántartásban fel nem tüntetett vagy attól eltérően feltüntetetett felépítmény található az ingatlanon.

– Jogvita, peres eljárás érinti az ingatlant.

– Jelentős mértékben terhelt, vagy végrehajtás alatt lévő ingatlanról van szó.

– A megosztott közös tulajdon esete áll fenn, vagyis egy ingatlant úgy használnak többen, hogy az nem lett albetétesítve valamilyen használatba vételi probléma vagy alapító okirat hiánya miatt, bár önálló lakásokat alakítottak ki az ingatlanban.

Vannak olyan ingatlanok, melyeket mé­retük, állapotuk, környezetük miatt nehéz eladni, illetve – a másik oldalról nézve – jó áron lehet megvenni. Ilyenek, például az egyébként népszerű családi házak kategóriáján belül a túl nagy méretű, 200-300 négyzetméteres, többgenerációs, nem energiatakarékos, erősen felújítandó, az 1970-es, ‘80-as években épült házak, melyeknél sok esetben a pincében alakították ki a garázst, amit csak egy meredek lehajtón lehet megközelíteni. Ez a mai autók számára használhatatlan – még a terepjárók számára is, mivel azok nem férnek el a szűkre szabott garázsban –, miközben jelentős hasznos területet vesz el a telekből. Csökkenti az árat a szomszédos ingatlanok teljes elhanyagoltsága, rendezetlensége, vagy a nem biztonságos lakókörnyezet, amihez elegendő már egy népszerű italbolt közelsége is. Ugyanígy árcsökkentő hatású egy magasfeszültségű vezeték, melynek közelébe nem szívesen költöznek az emberek, vagy egyéb környezeti ártalmak, mint a zaj vagy a légszennyezettség.


forrás: Építkezés információ

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lakás- és házvásárlás 1.

Amikor lakást vagy házat keresünk, vannak alapszempontjaink, amelyeket az ingatlanos hirdetési oldalakon a részletes keresőben be tudunk jelölni, így csak azok az eladó ingatlanok jelennek meg,...


CAME kapu automatikák

A kapunyitó automatikákat helyszíntől és használati funkcióktól függően különböző jeladókkal lehet működtetni. Gondoljunk csak bele, más egy családi ház kertkapujának nyitása, és például egy...