Retró lámpák régi csőelemekből

2021-12-29 16:34:14 | Módosítva: 2021-12-29 17:40:07

Hogy mikre bukkan az ember szörfözés közben a neten! Régi csőszerelvényekből összeszerelt lámpákat kínálnak néhány kereskedés honlapján. Valódi fekete acélöntvény az alapanyaguk, és az ipari retró daraboknak elnevezett irányzatú lámpákból elég bő a választékuk.


Egy kicsit talán bumfordi

Vagy inkább avítt a megjelenésük, ám pont ezt a célt is szolgálják. Változatos formáik mégis megnyerték a fiatalokat és középkorúakat ennek a szokatlan stílusnak. Ami szokatlan, meghökkentő, az egyben divatos is? Nos, ez történt e furcsa irányzat különféle „alkotásaival”, pontosabban termékeivel. Igaz nem kerülnek túl sokba, viszont a különféle célra készült lakberendezési tárgyak lehetővé teszik, hogy a konzolok, polc- és egyéb kiegészítő tárgyak beilleszkedjenek az eklektikus berendezésű lakóhelyiségekbe.

Az alkotóelemeket természetesen nem elfekvő készletekből lehet megrendelni. Mindegyik „vadi új” termék, amelyeket az igények kielégítése miatt újra öntenek, mégpedig az eredeti méretskála szerint, és nem is Európában. Az elemek külön is megrendelhetők, ám aki nem akar sokat bíbelődni az ilyen „műtárgyak” készítésével, az tucatáruként készen is beszerezheti a kis manufaktúrák kész gyártmánykínálatából.


Ha olvasóinknak is megtetszene e furcsa stílus, ehhez aligha találna itthon csőelemeket. Ezek helyét átvették a korszerű készítmények, amelyek nem alkalmasak erre a célra. Rendelni persze lehet az ilyen cikkeket forgalmazó online oldalakról, ám nem biztos, hogy megéri a szállítási és vámtételek miatt. Ellenben ennek a stílusnak van egy letisztultabb válfaja is, amihez itthon is kaphatók elemek. A vörösréz fűtéscsövekből, és fittingekből elég bő a választék, és ezekből az anyagokból is számtalan formai változat készíthető el. Gondot csak a rézfelületek oxidációja okozhat. A kész darab felületét színtelen akril spray-vel lefújva azonban meggátolható a réz oxidálódása. Réz foglalatok is beszerezhetők az ilyen lámpákhoz, hogy meglegyen a harmónia, és természetesen ezekbe már LED izzót illik becsavarni. Képeink pedig akár mintaként is szolgálhatnak az egyedi rézcső lámpák kialakításához.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fogas ágakból

Aki szereti a szokatlan megoldásokat, az faágakból is készíthet fogast, ami akár a fürdőszobába, vagy esetleg még az előszobában is jól mutat, és meghökkentően hatásos berendezési tárgy lehet.


Dekorációk lakásban, kertben

A szobai és kerti növényeink körül van számos élettelen elem, melyek annak ellenére, hogy élettelenek, élőbbé, természet-közelibbé képesek varázsolni a növények csoportjait. Ilyenek a kövek,...