Számoljunk EPS-sel

2021-12-31 10:49:10 | Módosítva: 2021-12-31 11:03:03

A magyar épületállomány csupán 5-10%-áról mondható, hogy energetikailag korszerű, de több mint 60%-a jelentős felújítást igényel. A sok évtizeddel korábban épült, akkori szemmel korszerűnek számító családi házak mára halaszthatatlan felújítása úgy lehet valóban energia- és költséghatékony, ha azt komplex tervezői gondolkodás kíséri.


A nyílászárók cseréje, a fűtéskorszerűsítés, a hőszigetelés vagy megújuló energiát hasznosító berendezések beépítése egyenként sem jelentéktelen költséggel járó beruházások – elmaradásuk gyakori oka pedig a hosszú ideig tartó megtérülésük. Kérdés: mit jelent a hosszú idő? És elegendő-e ezt az egyetlen szempontot figyelembe venni a döntéshez? A megtérülése években mérhető, de ez is csak akkor, ha a megfelelő vastagságot és anyagminőséget választjuk, illetve mérlegeljük, hol érdemes elhelyezni szigetelést: homlokzaton, tetőtérben, pincében, födémen vagy lábazaton.

A hőszigetelések vastagodása nem elkerülhető, de mindenképpen átgondolt döntést igényel. Az eddig átlagosan használt 14-16 cm vastagságú homlokzati hőszigetelés helyett – az anyag minőségétől függően – érdemes inkább 20-22 cm vastag polisztirol (EPS) hőszigetelésben gondolkodni. A megtérülés felől közelítve az a leghatékonyabb beruházás, ahol azonos teljesítmény mellett a legkisebb költséggel kell számolnunk. Erre kínál alternatívát a megfelelő vastagságú és műszaki paraméterekkel rendelkező polisztirol alapú hőszigetelés (EPS).


A vastagodó hőszigetelés

Esetében egyből a költségvetés drasztikus növekedésének képe tűnik elő, de ennek mértékét rendszeresen túlbecsüljük. A fix költségek (állványozás, ragasztó, dübel, vakolat, munkadíj) részaránya miatt a kétszer olyan vastag hőszigetelés közel sem kerül kétszer annyiba. Egy azonos épület 10 vagy 20 cm polisztirol hőszigeteléssel történő korszerűsítése közötti költségkülönbség általában és átlagosan 15-25%, miközben duplán olyan hatékony és több szempontból is előnyös.

Ha egy átlagos, 120 m2 alapterületű, nyeregtetős épület homlokzati hőszigetelését vesszük alapul, ami 16 cm vastag EPS hőszigeteléssel készül, akkor munkadíjjal együtt nagyságrendileg 1,5-2,5 millió forinttal számolhat a tulajdonos. A változás elsősorban a fűtési szezonban lesz tapasztalható, ahol az akár 40%-os költségcsökkenésen túl „számba vehető” a ház belső klímájának és a bent lakók életminőségének javulása is. Utóbbit kevés építkező forintosítja. Az ingatlan esetleges eladási árában, a jobb energetikai besorolás miatt pedig azonnali értéknövekedés társul.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Egy évtizedünk maradt változtatni

Az új nemzeti energia- és klímastratégia kialakításának középpontjában, amely 2030-ig határozza meg Magyarország energia- és klímapolitikai prioritásait, az energiafogyasztás további csökkentése...


Tetőterek beépítése ISOVER és RIGIPS termékekkel

MESTER+Az új építésű tetőterek hőszigetelése és a meglévő tetőterek pótlólagos hőszigetelése ISOVER üveggyapot hőszigetelő anyagokkal biztosítható. A hőszigetelő anyagok vastagságának...