Tűzihorganyozás

2022-01-09 16:48:57 | Módosítva: 2022-01-09 16:51:41

Tűzihorganyzással hosszú évtizedekre megoldható az acélszerkezetek korrózió elleni védelme, amiről a fémszerkezet felületén kialakuló cinkpatina gondoskodik.


Felületvédelem évtizedekre

A horgany (cink) az élővilág számára létfontosságú nyomelem, de a gyógyszer- és kozmetikai, illetve a vegyipar mellett fontos szerepe van a fémkohászatban is. A világon felhasznált cink mintegy felét korrózió elleni védelemre használják – az építőiparban a zsalurendszerektől az épületek acélszerkezetéig nagyon széles az alkalmazási spektruma, mert a cinkréteg több évtizedes, karbantartást nem igénylő védelmet nyújt.

A tűzihorganyozással kialakított fémréteg nem fizikai tapadással kötődik a vasfelületre, hanem azon – a magas hőmérsékletű fémolvadékban kialakuló–metallurgiai kötéssel jön létre, így ötvözeti rétegek kötik az alapfémhez. Erre a fémolvadékból kiemeléskor tiszta horganyból álló réteg rakódik. Szokásos esetben a horganyréteg – a bevonást követően – csillogóan fényes, de lehet matt szürke is, ami elsősorban az acél összetételétől és az acélszerkezet geometriai kialakításától függ. Vastagsága általában 50-150 mikro-m közötti, de lehetnek ennél vastagabb rétegek is.

A technológia egyik nagy előnye a festési eljárások legtöbbjével szemben, hogy a zártszelvényekből gyártott acélelemek kívül-belül bevonatot kapnak, ezzel teljes körű felületvédelmet nyerve. A tűzihorganyozás szigorúan ellenőrzött ipari körülmények között történik, a frissen bevont termékek azonnal elszállíthatók az üzemből, illetve beépíthetők.A horganybevonat tapadása többszöröse a hagyományos festékekének, ami az acélra ötvözettel történő tapadásnak köszönhető. A bevont felület kopásállósága legalább a horganyfémével azonos, de sok esetben többszörösen meghaladja azt. Agresszív fizikai hatásoknál, a bevonat alapfémig történő károsodásánál – a cink katódos védőhatásának köszönhetően – nincs réteg alá rozsdásodás, és kb. 3-4 mm sérülés-szélességig védi a vasat is a korróziótól. Ugyanis a horgany a megsérült vasfelületet mindaddig „passzív” állapotban tartja, amíg a horgany a sérülést körbefogja.

A horgany élettartama a védőbevonat vastagságától függ, azzal lényegében egyenesen arányos. Szokásos vastagságú horganyrétegek átlagos korróziós igénybevételeknél legalább 4-5 évtizedes védelmet nyújtanak anélkül, hogy a bevonatot fel kellene újítani vagy karbantartani. A legtöbb festési eljárásnál legjobb esetben 10-15 év után felújítás (újrafestés) szükséges, míg tűzihorganyozásnál 40-50 év elmúltával kell csak felújítást végezni. Ez lehet újrahorganyozás, vagy a maradék (15-25 mikro-m) horganybevonat festése, mellyel újabb kiváló bevonat (duplex-bevonat) nyerhető.


Egy átlagos acélszerkezet első tűzihorganyozásának költsége megfelel egy jó minőségben kivitelezett kétrétegű festés árának. Jellemző, hogy minél vékonyabb falú egy acélszerkezet, annál előnyösebbé válik a tűzihorganyozás.

A tűzihorganyozás tradicionális alkalmazási területe a légköri hatások elleni védelem, de használható talajban, folyadékokban lévő szerkezetekhez is. Legjelentősebb az építőipari, energetikai és útépítési alkalmazás, de számottevő a mezőgazdasági, szállítmányozási és ipari beruházások területén történő felhasználás is.


Forrás: Magyar Tűzihorganyzók Szövetsége


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ólomcső helyett

Az ólomcsövet tartalmazó régi vízvezetékek felújításával inkább előbb, mint utóbb szembe kel nézni. A szerelvény ipar szerencsére számtalan lehetőséget kínál erre, problémát inkább az anyagiak...


Kerti anyagvédelem

A kerti berendezések anyagát sokféle hatástól kell óvnunk, hiszen jóval szélsőségesebb körülményeket kell kibírniuk a szabadban, mint a házban lévő tárgyaknak. Érdemes átgondolni, hogy mely...