A nappali berendezése

2022-01-10 10:57:20 | Módosítva: 2022-01-10 12:11:25

Lakásunk berendezése előtt alaposan gondoljuk végig, hogy mit, melyik helyiségben végzünk a legszívesebben, és ehhez milyen adottságokkal rendelkezik az adott helyiség. Ha többfunkcióssá kell tennünk a szobákat, akkor adódik a legtöbb kérdés. Ilyenkor hiába nézegetjük a lakberendezési lapokat, a kérdéseinkre magunknak, a saját szokásainkban kell megtalálnunk a válaszokat.


Bútorok elhelyezése a rendelkezésre álló térben

Azt se felejtsük el, hogy amikor valaki belép az otthonunkba, az első benyomás lesz a meghatározó. Általában a nappaliban tartózkodunk a legtöbbet, és vendégeinket is itt fogadjuk. Ezért a megfelelő élettér kialakítása talán itt a legfontosabb. Arra azonban vigyázzunk, hogy a saját és családunk szükségletei a legfontosabbak, a mindennapokat magunk éljük itt meg, a vendégvárás csak másodlagos szempont legyen. Vegyünk sorra minden időtöltést, aminek a nappali ad helyet, és próbáljuk meg elképzelni, pontosan hogyan zajlanak le ezek.

A lehetséges kérdések, a teljesség igénye nélkül:

– Szükséges-e, hogy a nappaliban legyen éjszakai alvásra alkalmas hely?
– Szeretünk-e ott tévét nézni és mennyit?
– Szoktunk-e ott sokat olvasni?
– Kézimunkázunk-e?
– Milyen hobbink van, amit a nappaliban végzünk?
– Van-e étkezőhely a lakásban vagy a nappaliban kell megoldani?
– Kell-e otthon dolgoznunk, tanulnunk?
– Milyen gyakran fogadunk vendégeket, és mi a legjellemzőbb program: meccsnézés, filmnézés, kártyázás, társasozás, táncolás, főzés-étkezés?


A legfontosabb tevékenységeinkhez kell kialakítanunk a külön tereket, mert ha pl. sokat tévézünk, akkor a tévével szemben van szükségünk egy kényelmes ülőhelyre, kanapéra, fotelra. Ha pl. kézimunkázunk tévénézés közben, akkor szükségünk van egy olyan lámpára, állólámpára is, ami anélkül világít, hogy zavarná a tévét. Egy ilyen üldögélésre alkalmas hely pont jó olvasáshoz is.

Ha a nappaliban kell megoldanunk az étkezőt is, nem árt, ha a tévére is jól rá lehet látni az asztalnál ülve, mert filmnézős vendéglátásnál jól jön, így nem kell annyi ülőhelyről gondoskodnunk a tévékörül. Amikor a konyha és a nappali egy helyiségben van, ezt könnyebb megoldani, mert feltételezhetően nagyobb a rendelkezésre álló hely is.
A nagyobb tereket tagolhatjuk L-alakú sarokkanapéval, magával az étkezőgarnitúrával, szőnyegekkel, kisebb polcos elemekkel. Ne feledkezzünk meg a szükséges közlekedő helyekről sem, kb. 80-90 cm széles „út” szükséges ahhoz, hogy biztonságosan el lehessen férni a bútorok között. Nagyobb tér illúzióját érhetjük el avval, ha a bútorok egy része a helyiség közepe felé néz. Nagy helyiségekben ne toljunk minden bútort a falhoz, érdekesebb elrendezést érhetünk el, ha a szoba közepére tesszük a pl. a kanapét. Nem feltétlenül szükséges, hogy a nappali „fő bútora” a kanapé legyen, ha életstílusunkhoz jobban illik, mert pl. sokat kártyázunk és társasosunk, akkor nyugodtan lehet az étkezőasztal a székekkel is a központi bútor.

A kisebb helyiségekbe válasszunk kisebb bútorokat, hogy ne tűnjön zsúfoltnak, szellős, átjárható hely érzését kell kelteni. A takarítás is kényelmesebb lesz, ha nem kell a hatalmas bútorokat egy csöpp szobában tologatni.

Érdemes a szobát és a bútorokat papírból kivágni méretarányosan, és több lehetséges elrendezést kipróbálni, mielőtt végleg döntünk akár átrendezésről, akár új bútorok vásárlásáról van szó.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szekrénybe zárt ágyak

A kis alapterületű lakásokban egy kényelmes fekhely elhelyezése mindig gondot okoz. Ez még a kinyitható kanapékkal vagy hálóhellyé alakítható ülősarkokkal is csak kompromisszumok árán oldható...


Keskeny előszobák

Persze az előszobák – kevés kivételtől eltekintve – mindig keskenyek. Ott, ahol az alapterület korlátozott, ott mindig igyekszik a tervező és a lakberendező a „hasznosabb” tér területét növelni,...