Szélerőmű az autópályán

2022-01-17 16:01:27 | Módosítva: 2022-04-21 06:09:34

Az autók által keltett légmozgás talán első blikkre nem tűnik erősnek, pontosan elég azonban annak a szélenergiát hasznosító szerkezetnek, amelyet az Isztambuli Műszaki Egyetem kutatói a Devecitech technológiai céggel együtt dolgozott ki: az ENLIL hosszú, függőleges lapátai elég erősek ahhoz, hogy óránként egy kilowatt energiát termeljenek egy forgalmasabb út mentén. A turbina, amelynek tetején ráadásul napelemes panel is található, képes elegendő áramot termelni két török háztartás egy napi ellátásához.


Az ENLIL valójában egy igen egyszerű lakossági megoldás lehet, ha elterjed. A modern, jól megtervezett szabványos szélturbinák várható élettartama 20 év, amit az ENLIL akár még túl is szárnyalhat egyszerűsége és tartóssága miatt. Minden ilyen turbina egyszerű kialakítást követ, könnyen összeszerelhető és munkába állítható.

A szerkezet elég kicsi ahhoz, hogy gyakorlatilag bármilyen olyan területre telepíthető legyen, ahol autók járnak, minimális felületet foglal el, és könnyű installálni. Ez lehetővé teszi az egyszerű szállítást és összeszerelést olyan helyeken, ahol a hagyományos szélturbinák egyébként nem lennének praktikusak, például városi utcákon és épületek közelében.

A szél- és napenergia felhasználásán túl az ENLIL más környezeti szolgáltatásokat is nyújt. A turbinák számos intelligens technológiát felhasználnak, amelyek nyomon követik a környező terület hőmérsékletét, páratartalmát, szénlábnyomát és földrengés-aktivitását. 

Minden mérés értékes információkat szolgáltat, amelyek átadhatók az isztambuli hatóságoknak és környezettudósoknak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-9529/Szeleromu_az_autopalyan