Hegesztési tippek kezdőknek

2022-01-30 16:30:30 | Módosítva: 2022-01-30 16:35:51

A hegesztés egy szakma, amit hosszú évekbe telik kitanulni – de ahogy nem kell Michelin-csillagos séfnek lenni hozzá, hogy az ember megfőzzön egy jó pörköltet, az egyszerűbb hegesztési munkákat is el lehet végezni otthon. Mivel azonban a marhapörköltből (jó esetben) nem hullhat forró fém a lábunkra, és a folyamat is egyszerűbb, nem árt körültekintően tájékozódni, mielőtt otthoni hegesztésbe fognánk. Ehhez szedtünk most össze öt tippet.


Első a biztonság

A hegesztés magas hőfokon történik, és jelentős UV-sugárzással jár, kiemelten fontos tehát az arc és a szem védelme. Az automatikusan sötétedő hegesztőpajzsok a legjobbak, mert ezeket az előkészületekhez és varrattisztításhoz sem kell levennünk, illetve védenek minket a hegesztés során keletkező káros gőzöktől. A forró fémtől és a salaktól pedig védőruházattal védhetjük meg magunkat: mindenképp szükségünk lesz legalább egy kellően vastag, zárt munkaruhára és bakancsra, emellett egy olyan kesztyűre, amivel az sem baj, ha véletlenül hozzáérünk egy munkadarabhoz. Fontos, hogy a nadrágunk szára rálógjon a bakancsra, és a kesztyű és a munkaruha között sem lehet szabad bőrfelület!

Válasszuk a megfelelő hegesztőberendezést

Ma már hegesztőgépek széles választékából válogathatunk, ezért előtte fontos végiggondolni, hol és milyen feladatokra szeretnénk használni, illetve milyen gyakran. Az ideális megoldás függ még a hegesztendő anyagtól, és természetesen a pénztárcánktól is.

A legtöbb ház körüli munkához, szereléshez a bevonatos pálcával történő hegesztés teljesen megfelelő. A technológia alkalmazása során egy speciális bevonattal ellátott fémpálcikát melegítünk fel, ezzel kötjük össze a két vagy több fémdarabot. Ezek a gépek már egész alacsony áron beszerezhetők, és fenntartásuk sem drága. Hátrányuk, hogy nehéz igazán szépen dolgozni velük, más módszerekhez képest több salak keletkezik, és a varratok ritkán légtömörek vagy vízzáróak, ezért egyszerű, praktikus javításokhoz ajánlott.Az AWI/TIG hegesztés során a salakképződés megelőzése érdekében folyamatosan védőgázt áramoltatunk a forró fémre, az ív ezen belül keletkezik, és csak nagyon lassan fogy el az elektródánk. Előnye, hogy könnyű szép, szabályos varratokat készíteni, cserébe a pálcák mellé védőgázt is kell vásárolni hozzá. A MIG, azaz a védőgázas, fogyóelektródás kezelés legtöbbször CO-t használ, ezért is hívják sokan CO hegesztésnek. A berendezések nem olcsók, és itt is szükségünk lesz védőgázra, illetve pótolni kell a huzalt, cserébe vékony fémlapokon is gyönyörű, egyenletes munkát lehet végezni vele.Készítsük elő a felületet

Az ember sokszor csak úgy nekiáll a barkácsmunkának, pedig az előkészületek mindig fontosak, főképp a hegesztésnél. Szép, precíz varratot csak tiszta, szennyeződésmentes felületen lehet készíteni, arról nem is beszélve, hogy ez utóbbi a kötés erősségét, stabilitását is alapvetően meghatározza. Az ún. fémtiszta felület elérése a cél, ehhez csiszolókoronggal kell eltávolítani a rozsdát, horganyt vagy épp a festéket.

Gyököljünk

Akármilyen furcsa, a gyökölés nem kertészeti kifejezést takar, hanem az összeillesztendő felületek között egy V-alakú mélyedés kialakítását, ami elősegíti az áthegesztődést – a vastagabb fémdarabokat gyökölés nélkül nem is lehet teljesen összehegeszteni. Ökölszabályként azt szokták mondani, hogy 3 milliméteres anyagvastagság fölött minden esetben gyököljünk – ezzel együtt a vékonyabb lemezeknél is érdemes megfontolni, mert kisebb áramerősséggel is elérhető a teljes áthegesztődés.

Ne feledkezzünk meg az utómunkálatokról

A hegesztés során - főképp, ha bevonatos pálcával dolgozunk - salakanyagok keletkeznek, amelyet a munkadarabok kihűlése után fontos eltávolítani. A csiszolás során előjöhetnek a hegesztés könnyen javítható hibái is, így lényegében minőségellenőrzési lépésről is beszélhetünk!

A salakanyagok eltávolítása után érdemes kezelni a kialakult felületet, mert nagyon könnyen korrodálódhat. Ehhez nincs szükség komoly költségekbe verni magunkat: egy egyszerű festék spray is remek szolgálatot tehet.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Inverterek új generációja

A tirisztoros vezérlésű transzformátoros hegesztő áramforrások évtizedeken keresztül az egyetlen megoldást jelentették a hegesztés területén. Az elektronikai ipar fejlődése új távlatokat teremtett...


Ügyes tartozékok varráshoz

A varráskor sokszor szembesülünk azzal a problémával, hogy olyan egyszerűnek tűnik, mégsem lesz a végeredmény megfelelő. Hiába ajó varrógép, sajnos a tanult szakmai fogások és a gyakorlat hiánya...