Fecskefészektől az otthoni ragasztásig

2022-02-07 08:40:31 | Módosítva: 2022-02-25 19:52:57

Az otthoni ragasztás története sokkal idősebb az ember által fejlesztett ragasztóanyag használatánál. Vegyük példának a fecskét: a náddarabokat, fűszálat és a sarat a saját ragacsos nyálával gyúrja erős és ellenálló eleggyé. A Den Braven vegyészmérnökei a 70-es években ebből a természeti csodából merítettek ihletet.


Den Braven ragasztók a lakásfelújításban

A cég magyar leányvállalatának műszaki tanácsadójával, Komeiner Péterrel járjuk körül, milyen termékek lehetnek segítségünkre a lakásfelújítás különböző feladatai kapcsán.

Az ágazaton belüli folyamatos fejlesztések eredményeként a ragasztástechnika toptermékei mára az MS-polimeres ragasztók (Den Braven Mamut termékcsalád). Napjainkban ezen újonnan kifejlesztett termékek képviselik az iparág csúcsát. Rendkívül erősek, gyorsan kötnek, ellenállnak az UV-sugárzásnak, és a háztartásban előforduló vegyszerek többségének, kül- és beltéri alkalmazásra egyaránt alkalmazhatóak. Közülük némelyik – például a Den Braven MamutGlue HIGH TACK – szenzációs, azonnali – 500 kg/m2 – tapadással bír. Az MS polimerek nem bántják a tükröt, a polisztirolt, a rezet, titánt, az eloxált felületet. Szinte mindent ragasztanak mindennel: fát, fémet, ABS műanyagot, PVC-t, üveget, OSB-t, betont, gipszkartont. Átfesthetőek, emellett alkalmasak nedvszívó és nem nedvszívó felületekre egyaránt (pl. csempére). Leggyakoribb felhasználásuk: polcok, tárolók, lépcsők, homloklapok, dekor-panelek, tükrök rendkívül tartós ragasztása. Jól bírják a hő- és dilatációs ingadozásokat, ezért parketta-szegély felrakáshoz is bátran alkalmazhatjuk!Akár tökéletesen víztiszta kötéssel rögzíthetünk üveg korlátokat, paneleket a Den Braven Mamut Glue CRYSTAL segítségével.


Lakásfelújításnál segítségünkre lesznek kiváló padlóragasztók is, melyek különböző típusú padlóburkolatok lerakásához lettek kifejlesztve. Legyen szó hagyományos fa padló, PVC, vinyl, padlószőnyeg vagy nagy méretű burkolólap ragasztásáról, a hagyományos ragasztók mellett számos új, korszerű termékkel találkozhatunk.


CL 7300 Diszperziós PVC és padlóragasztó: szőnyegek, PVC padlóburkolatok, polisztirol, poliuretán, nem lakkozott parafa és porózus felületekkel kombinált fabázisú anyagok ragasztására alkalmas. Egyéb fabázisú anyagok, forgácslemezek, polisztirol, poliuretán rögzítésére ugyancsak használható.

A HybriFloor L8400 vízálló padlóragasztó: Vinyl padlók, laminált parketták ragasztására alkalmas. A tartósan szilárd kötés ellenáll a nedvességnek és a víznek. Rezgés és zajcsillapító hatású.

A DuoFlex L8600 ragasztó és vízszigetelő: kettő az egyben. Az MS-polimer alapú vízszigetelő és padlóragasztó ideális új padlóburkoló elemek lerakásához régi járólapra, műmárványra, esztrichre és vakolatra, fémre, fára és faalapú anyagra. Viszkozitásának köszönhetően függőleges ragasztásra, például csempe vagy egyéb dekorációs elemek rögzítésére is alkalmas. Kiválóan kiegyenlíti az esetleges apró egyenetlenségeket. Bármekkora méretű burkolólap ragasztható a segítségével!
Dinamikus igénybevételű szerkezetek, építési elemek, technológiai berendezések, sporteszközök, szórakoztató elektronikai berendezések tartókonzolainak rögzítéséhez pedig a poliészter vagy vinilészter alapú Dűbelragasztók (vegyi dűbelek) adnak stabil megoldást. A hagyományos dűbelekkel ellentétben a vegyi dűbelek rendkívül erősek, nem okoznak feszítőnyomást, és gyorsan alkalmazhatók. A hagyományos dűbelek gyakran nem rögzülnek szilárdan, mozognak, sőt ki is szakadhatnak az anyagból. A vegyi dűbelek a szélekhez közelebb és kisebb osztásközzel is alkalmazhatók. Hagyományos dűbel használata esetén mindig az adott aljzatanyagnak megfelelő speciális típusra van szükség. Vegyi dűbel használata esetén azonban ilyesmivel nem kell foglalkozni. A vegyi dűbel bármilyen fajta aljzatban használható önmagában vagy szitahüvellyel. A megfelelő változat kiválasztásakor elsősorban a bel- vagy kültéri elhelyezést, a vízterhelést és nem utolsósorban a tervezett mechanikai terhelést kell figyelembe venni.Zárt térben ajánlott a szagtalan Dűbelragasztó poliészter SF (sztirolmentes), illetve a Dűbelragasztó vinilészter SF (sztirolmentes) termékváltozatokat használni.

Ökölszabályként, amint azt a fecskék is tudják, a jó ragasztó csak a ragasztási folyamat első lépése. Szakértelem nélkül próbálkozásaink könnyen kudarcba fulladhatnak, ezért bizonytalanság esetén forduljunk bátran szakember, szakeladó, adott esetben gyártói tanácsért, így lesz biztos a SIKER!


Komeiner Péter (műszaki tanácsadó)
Den Braven Magyarország

www.denbraven.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-9538/Fecskefeszektol_az_otthoni_ragasztasig