Miért válasszunk gipszkartont?

2022-02-07 09:01:17 | Módosítva: 2022-02-13 18:03:18

A gipszkartonok és építőlemezek használatával széleskörű belsőépítészeti funkciókat valósíthatunk meg úgy, hogy az esztétikai igényeinket is teljes körűen kielégítik. Alkalmazásuk felújítás során számtalan előnyt rejt magában, hiszen könnyen vághatók, alakíthatók, a munka gyors és hatékony, használatuk pedig óriási teret enged a kreativitásunknak.


Gipszkartonból nemcsak egyszerű, egyenes válaszfalakat vagy előtétfalakat lehet kialakítani, de dekorációs célokra is használhatjuk, mint például rejtett világítás, hangulatvilágítás, boltív vagy izgalmas álmennyezet kialakítására. Számos olyan tulajdonsággal bírnak a Rigips építőlemezek, melyek alkalmazásuk mellett szólnak.


1. Nem éghető anyag

Azon túl, hogy a gipszkarton lap nem ég, a gipszmagban kristályos formában megkötött víz egy esetleges tűz esetén „beépített tűzoltóként viselkedik”, a gipszmagból elpárolog, és ez a vízgőz lassítja a szerkezet mentén a tűzterjedést. Éghetőségi besorolása A2.

2. Jó helyiség-klimatizáló tulajdonságokkal rendelkezik

A gipszmag nagy mennyiségű párát képes befogadni, ezzel csökkentve a nyári időszakban a lakóhelyiségek páratartalmát. Ugyanakkor a téli, száraz fűtési szezonban a párát visszaengedi a helyiség levegőjébe, amitől hőérzetünk javul.


3. Környezetbarát

Fő alkotói: a többrétegű karton, a gipsz és a víz természetes anyagok, sem előállításuk, sem beépítésük nem szennyezi a környezetet.

4. Jó hanggátlási tulajdonságúak

A gipszkarton válaszfalak és álmennyezetek, valamint a bennük elhelyezett Isover ásványgyapot szigetelések segítségével jól gátolható a léghangok terjedése, és az egyéb, teherhordó szerkezetektől hang-lágy anyaggal elválasztott válaszfalak a testhangok okozta rezgéseket sem továbbítják.


5. Jó hőszigetelő szerkezetek építhetők belőle

A közüzemi díjak optimálisra csökkentése ma már nagyon fontos az új otthont építők, a lakásukat bővítők vagy felújítók számára. Elsősorban a tetőterek kialakításához lehet hőszigetelési szempontból előnyös szerkezeteket ajánlani, de az Isover egyéb hőszigetelő termékeivel kiegészítve mindenki nagyon gazdaságosan üzemeltethető otthont teremthet önmaga számára.

6. A gipszkarton felületek jó közérzetet biztosítanak

A már korábban említett páraháztartás-szabályozáson túl a gipszkartonnak az a jó tulajdonsága is megvan, hogy átveszi a belső tér hőmérsékletét, emiatt a falfelület nem sugároz hideget, így a helyiséget nem érezzük hidegebbnek, mint amit a szobai hőmérő mutat.


7. Költség- és időtakarékos

A szárazépítés sokkal kevésbé időjárás-érzékeny, mint a nedves építési technológiák, így akár télen is elkészíthetők egy új lakóépület belső válaszfalai, álmennyezetei. Ugyanakkor a gipszkarton rendszer fajlagos ára is alacsonyabb a hagyományos építési rendszerekénél.

8. A tévhittel ellentétben a gipszkarton jó teherbíró

A gipszkarton lapok a statikus terheket nagyon jól viselik, így a hozzájuk tartozó, megfelelően kiválasztott dübelek segítségével négyzetméterenként akár 50 kg-ot is „ráakaszthatunk” a gipszkarton falra. Bátran felszerelhetjük rá a konyhaszekrényt!

A Habito még ennél is többet tud! Fokozott teherbíró képességének köszönhetően a tárgyak rögzítése egyszerű csavarozással elvégezhető, dübelre és ütvefúróra vagy egyéb gépre nincs szükség.

Ma már speciális célokra, különböző környezetekben használható változatokat is gyártanak, mint például: impregnált, tűzgátló, a hanggátló BlueAcoustic, a nagy teherbírású Habito és végül, de nem utolsó sorban a levegőtisztító Actic’Air.


Hogyan válasszunk gipszkartont?

Láthatjuk, hogy a Rigips építőlemezek kínálata igen széles, és kizárólag céljainktól függ az, hogy a munkálatokhoz mely gipszkarton fajtát választjuk. A választásban segít a Rigips legújabb kiadványa, mely hasznos információkat tartalmaz a termékekkel, rendszerekkel kapcsolatban. A már ismert és alkalmazott anyagokon túl bemutatja azokat az újabb generációs termékeket és ezekből készíthető szerkezeteket, amelyek megoldást kínálnak a XXI. század építési igényeire.


Tippek a választáshoz:

– Hangos a szomszéd? Válassza a BlueAcoustic gipszkartonnal épülő hangszigetelő előtétfalat.

– Fürdőszoba felújításhoz készül? Impregnált gipszkartonból készülhet installációs fal.

– Új médiafalat tervez a nappaliba? A Habito terhelhető építőlemezzel esztétikusan és funkcionálisan megoldható.

– Egyszerűen csak egy kis újításra vágyik a nappaliban? Levegőtisztító gipszkartonból építsen dekorációs álmennyezetet, amiben a rejtett világítás is elvezethető.

– Beépítené a tetőteret? Az RF 15 gipszkartonnal és Isover szigeteléssel készülő tetőtéri kialakítás strapabíró, jó hőszigetelő és még 30 perc tűzállóságot is biztosít.

– Környezettudatos megoldást keres, az egyre intenzívebb nyári meleg elleni védekezéshez? Válassza a Clima Top RF 10 gipszkartonnal készülő hűtő-fűtő álmennyezeteket.

– Zavarják a kábelek és vezetékek a folyosón? Készítsen dobozolást egyemberes gipszkartonok alkalmazásával. Ezek a lapok ideálisak az otthoni barkácsoláshoz, mindössze 60 cm szélesek így egy ember is könnyedén tud velük dolgozni.

– Szeretne egy nyugodt munkaterületet kialakítani a lakásban? Építsen válaszfalat BlueAcoustic építőlemezekkel.

– Még a röntgensugárzás elleni védelemhez is létezik gipszkarton, az X-Ray Protection sugárvédelmi építőlemez.

– A gipszkartonnal megépíthető beltéri megoldásoknak csak a képzelet szabhat határt. A jövőbe vetett bizalom jeleként a Rigips® rendszerekre a gyártó 25 év rendszerszavatosságot vállal, melyről a Rigips honlapján talál információt.


A Rigips segít kiválasztani a megfelelő szakmai megoldást otthona komfortosabbá és esztétikusabbá tételéhez.
Kérdéseit felteheti a (+36-1) 296-0534-es telefonszámon.
A Rigips megoldásairól részletesen a www.rigips.hu honlapon olvashat!


Iratkozzon fel itt a Rigips hírlevelére, és most cserébe a legújabb Rigips Termékkatalógus elektronikus verzióját kapja AJÁNDÉKBA!


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Laminált padló a falon is jól mutat!

Igen, ha a mintázata és felrakása nem szokványos. Nappaliban vagy hálószobában is nagyon dekoratív falburkolat készíthető belőle. Afelrakása sem jelent gondot ésnagyon tartós. Ehhez...


A Grizzly erejével

A legtöbb lakásfelújítási és javítási munkálatnak nélkülözhetetlen kelléke a minőségi szempontból is tökéletesen megbízható ragasztóanyag. Sokan úgy gondolják, hogy ragasztó és ragasztó között...