Milyen kihívások állnak az építőipar előtt 2022-ben?

2022-02-21 11:33:31 | Módosítva: 2022-02-21 13:37:42

Az Egyesült Királyságban a 2008-12-es gazdasági válság az építőiparból való tömeges elvándorláshoz vezetett, mivel a szakképzett munkavállalók tömegesen alternatív munka után néztek, korai nyugdíjba vonultak, vagy külföldre vándoroltak. Ugye, érdekes a párhuzam a magyar építőiparral! Emiatt tartjuk tanulságosnak az alábbi elemzést bemutatni a hazai olvasóknak is.


A Construction Skills Network (CSN) statisztikái szerint több mint 210 ezer építőipari állást kell az Egyesült Királyságban 2025-ig betölteni, amely probléma nyilvánvalóan azonnali figyelmet igényel. Noha az Egyesült Királyság kormánya számos, a hagyományos építkezési projektekkel szembeni modern építkezést indított abban a reményben, hogy azok majd több embert vonzanak az iparághoz, ezek önmagukban nem voltak elegendők, mivel a vásárlók többsége továbbra is a hagyományos ingatlanokat keresi, az építési vállalkozók pedig örömmel teljesítik ezen kívánságukat.

A feladat az, hogy az iparág által kínált lehetőségek és előnyök oktatásával meggyőzzük az iskoláskorú gyermekeket arról, hogy az építőiparban elért karrier igenis vonzó ajánlat, nem pedig egy utolsó lehetőség. Arra is ösztönöznünk kell az iskolákat, főiskolákat és egyetemeket, hogy jobban összpontosítsanak a következő generációs gyakorlati készségek csiszolására, és megfelelő tanfolyamokat kínáljanak az építőipar iránt némi tehetséget és szenvedélyt mutató embereknek, hogy ne forduljanak más virágzó iparágak felé.

A fiatalok építőiparról kialakult nézeteinek megváltoztatása rengeteg erőfeszítést igényel, ám a rendelkezésre álló szerepek sokféleségének kiemelésével – a tervezőtől az építészeti ellenőrig - a technológia egyre növekvő használatával és az iparágba belépő nők növekvő számával remélhetőleg ezek a fiatalok felismerik, hogy az építőipari munka már nem jelenti azt, hogy egész nap az esőben kell ázni-fázni egy férfiak által dominált környezetben.

 

Anyaghiány és szállítási problémák

 Habár a 2021-ben jellemző anyaghiány az enyhülés jeleit mutatja, a fa-és acélhiány világszerte továbbra is komoly fejfájásokat okoz, miközben a nyersanyagok áremelkedése és az olyan elemek hosszú átfutási ideje, mint a tégla vagy a tetőcserép, valószínűleg sok frusztrációt okoz még az elkövetkező hónapokban. A koronavírus által okozott fennakadás és bizonytalanság részben felelős e kérdésekért, és mivel nincs arra utaló jel, hogy a vírus hamarosan eltűnne, ezért arra számíthatunk, hogy a világjárvány a belátható jövőben további ellátási lánc problémákat és áremelkedéseket okoz majd.

 

Konklúzió

Dióhéjban, az építőipari válság kihívásaival szemben javasolt intézkedések miatt úgy tűnik, a 2022-es év mozgalmas év lesz e problémák megoldásában. Reméljük, hogy a biztonságra való összpontosítás mellett pozitív lépésekre kerül majd sor.

Végezetül érdemes megemlítenünk, hogy míg az építőiparban sokan fognak szembenézni ezekkel a kihívásokkal, nincs okunk azt feltételezni, hogy a 2022-es év nem lesz erős és virágzó év is egyben! Végtére is, a szabályozási környezetben történő változások közül sok majd hosszú távon fejti ki pozitív hatását, míg más alapvető változásokat arra terveztek, hogy az új épületállomány a lehető legmagasabb színvonalú és egyben jövőbiztos legyen!

A cikk a sportfogadas.net együttműködésével készült.



További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mi is az aluhab?

Meglévő piaci igény volt egy olyan anyag, amelynek jó az energiaelnyelése és a fajlagos merevsége. A fémhabok, amelyek néhány mikrométeres vagy akár centiméteres nagyságú üregeket is...


A legősibb építőanyag a fa

Szinte a világ minden táján használja az építőipar a fát. A fa – mint építőanyag – körülbelül az emberiséggel egyidős. Már az őskori leletek közt is találhatók facölöpökre épült házak, de az...