Gázfűtésű cserépkályhák

2022-02-26 07:47:41 | Módosítva: 2022-02-26 07:50:00

Ma már megoszlanak a vélemények, hogy anno a cserépkályhák gázfűtésre való átalakítása jó megoldás volt, vagy sem. Az azonban biztos, hogy a maga idejében sok család élt a „gázosítás” lehetőségével és a vele járó kényelemmel. Nincs szükség a hagyományos tüzelőanyagok beszerzésére, deponálására, és a fűtési idény kezdetekor a napi tűzgyújtási rituálét is el lehetett felejteni. Ehhez csak néhány mozdulat kellett, és a kályhában máris lobogott a tűz. Ez akkoriban nagyon jó megoldásnak tűnt. De nemcsak akkor, még ma is kényelmes, mivel napjainkban is sok otthonban a gázfűtésű cserépkályha szolgáltatja a meleget.


Nem korszerűek, de még működnek

Nem korszerű fűtési mód, főként az utólag hozott rendelkezések miatti szigorítások, pl. a kötelező kéménybélelés kivitelezése és a gázár emelkedése miatt. Ma már – 2011 óta – nem is lehet beépíteni a Héra gázégőt a cserépkályhákba. A gázégők elég jó hatásfokkal üzemeltethetők, ideális esetben 80 %-os hatásfokú fűtés is elérhető velük. Ám ez csak abban az esetben igaz, ha az eredetileg szilárd tüzelőanyagú kályhákat átépítve alkalmassá tették a gázfűtésre. Csak olyan leszállóág nélküli kályhában üzemeltethető előnyösen a Héra gázégő, melynek a fűtőfelülete nem haladja meg az 5 négyzetmétert. A vegyes tüzelésű cserépkályhák füstjáratait ennek megfelelően kellett volna átépíteni és/vagy, szűkíteni, ahol ez szükséges. Ezt viszont csak kályhás mester állapíthatta meg. Az átállás idején viszont ezt nem minden lakásban végezték el. Az oka, hogy a Héra egyszerűen beépíthető készülék volt, a tüzelő és szikrafogó ajtó eltávolítása után az ajtókeretre erősítéssel néhány perc alatt felszerelhető volt. Ezt a gázszerelő többnyire a gázvezeték kiegészítésével kombinálva végezte el, kályhás nélkül. Ez okozhatta, hogy sok ilyen fűtőberendezés a későbbiekben egyre növelte a fűtési költségeket. A gázos cserépkályhákat az ideális 2 órányi fűtés helyett ugyanis tovább kellett fűteni. A felfűtött kályha viszont 10-12 óráig az elvárt módon tárolta a meleget, és csak néhány mozdulattal újra fűtésre lehet állítani. Korszerűbbre váltásuk viszont jelentős anyagi invesztálást, átépítést igényelne, ami elég hosszú idő múlva térülne meg.

A biztonságos működésük azonban éppen úgy karbantartás igényes, mint bármelyik egyéb fűtésrendszeré, azaz még ezeknél is fontosabb, mivel a hibáik akár robbanásveszélyt is okozhatnak. Előidézője lehet a rosszul záró gázégő, vagy a hibás biztonsági berendezésekkel működő készülék. Ezen kívül a rossz légellátásnak köszönhetően szénmonoxid visszaáramlással is számolni kell. Amennyiben kevés az égéshez szükséges levegő, az a kéményen keresztül jut vissza az égősorhoz, ami a gázkészülék által termelt szénmonoxid visszaáramlását okozhatja. Ezért a jól záródó új ablakok esetén külön levegőbeömlő szellőzők beépítésével kell ezt a veszélyt elhárítani, és e mellett még szénmonoxid jelző használata is ajánlott.A jól karbantartott, megfelelően működő készülékek azonban még most is kényelmes megoldásnak bizonyulhatnak a szilárd tüzeléshez képest.

Ennek biztosítása érdekében minden fűtési idény után teljes karbantartást igényelnek a Hérák, hogy továbbra is kellően biztosított legyen a kényelmes fűtés. Erre adottak a lehetőségek, több szakavatott kisiparost lehet felkérni a karbantartási munkák elvégzésére. A hibás alkatrészek cseréje is biztosított, csak időben kell a karbantartást elvégezni. A fűtési szezon kezdete előtt ugyanis jelentős várakozólista szokott kialakulni a karbantartóknál, amit jobb elkerülni.

A gázégő évenkénti karbantartása kiemelkedően fontos! Az is ajánlatos, hogy kályhás szakember is megvizsgálja magát a kályhát. És ha kell, kitisztítsa a járatokat, rosszabb esetben még a kályha átrakására is sor kerülhet. Mivel ez jelentős anyagi ráfordítást igénylő művelet, érdemes azon is elgondolkodni, hogy a kályha átrakása helyett nem érdemes-e korszerűbb fűtőrendszerre váltani. A Héra gázégő karbantartási munkáit azonban mindenképen el kell végeztetni a biztonságos használat miatt, a váltáson pedig lehet gondolkodni, tájékozódni. Ez ugyanis többnyire jelentős átépítési munkával jár, amit jó időben, a fűtési szezon után érdemes elvégeztetni.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Üveggyapot homlokzati hőszigetelő rendszer

A régi Heraklith vakolt megjelenésű szerelt homlokzati rendszert egy nemrég megjelent speciális anyagnak – a fújható üveggyapot hőszigetelésnek – köszönhetően tovább fejlesztették.


Gázzal vagy árammal?

Korábban a kérdésre elég egyértelmű volt a válasz, hiszen a villanyáram fűtőértékre vetített egységára négyszer nagyobb a gázénak. Aztán jött az energiaár-robbanás és a háború, és ismereteinket...