Okosotthon, okosfűtés

2022-02-26 08:02:32 | Módosítva: 2022-02-26 08:05:50

Hűtés-fűtés, árnyékolás, világítás, energiamenedzsment, beléptetés és biztonság. Egy komplex okosotthon összes funkciója egy platformon, felhasználóbarát módon és bárhonnan elérhetően.


Fenntarthatóság és környezettudatosság

Sokan gondolják, hogy az okosotthon valójában egy távirányító, amivel távolról vezérelhetjük otthonunkat. Pedig az okosotthon sokkal több ennél, igazi erőssége pont abban rejlik, hogy a beavatkozásunk nélkül is képes reagálni a környezet vagy élethelyzetünk változásaira, mindezt a hálózatába kötött szenzorok és aktorok automatizmusainak segítségével. Otthonunk így számos apró és unalomig ismételt feladat terhét veszi le vállunkról.

A modern építőipari trendek határozottan az automatizált rendszerekkel átszőtt okosotthonok felé tendálnak. Egyre több ilyen ingatlan épül Magyarországon is, melyek költségesebbek ugyan, mint a hagyományos lakóházak, ellenben hosszabb távon megtérülő befektetésként tekinthetünk rájuk. Lényegesebb azonban ma már figyelembe venni a divatos megoldások mellett azt is, hogy leendő okosotthonunk környezettudatos és jövőálló legyen, hiszen csak így érdemes belefogni tervezésükbe. A jövőállóság tekintetében mindössze azt kell figyelembe vennünk, hogy ne egy zárt és erősen korlátolt rendszert válasszunk otthonunkba, hanem egy nyitott, akár hosszú évek múltán is szabadon bővíthető, több gyártó termékével is kompatibilis szisztémát.

Ez a fenntarthatóságon túl rendkívül fontos alapvetés akkor is, ha környezetvédelmi törekvéseink lennének, hiszen a szabadon kalibrálható, egymással összedolgozó részegységek az alapjai annak, hogy okosotthonunkban környezettudatos életet élhessünk.

Okostermosztát a fűtés szabályozásáért

Egy általános háztartásban a legtöbb rezsiköltséget rendszerint a fűtés emészti fel. Ez nem meglepő annak fényében, hogy az év 12 hónapjából gyakran 7-8-ban, tehát több mint az év felében aktívan üzemel a fűtésrendszer, ennek megfelelően rendkívül lényeges lehet minden okosotthonban automatizálni a termosztátot. Ez a szenzorokra épülő megoldás folyamatosan monitorozza a helyiségeket, képes akár külön épületrészenként szabályozni a fűtés mértékét, hogy mindenhol egységesen meleg legyen, ami nemcsak az épületszerkezetnek tesz jót, de mindemellett a komfortszintünket is megnöveli, illetve a költségek tekintetében rengeteget spórolhatunk vele. Az okostermosztátok nemcsak intelligensek, de egy modern otthon belső terének elegáns kiegészítői is, melyen keresztül otthonról vagy távolról is könnyen vezérelhető a felületfűtés/hűtés, akár hangvezérléssel is.


A hőmérsékletingadozás ugyanis a legrosszabb a fűtési költségek tekintetében, lévén egy 24 Celsius fokra melegített lakás hőmérséklete sokkal egyszerűbben, illetve kevesebb energia vagy fűtőanyag felhasználásával tartható fenn, mintha hagynánk kihűlni, és ismét megpróbálnánk elérni az eredeti hőfokot. Egy okosotthonban mindezt ráadásul nemcsak automatizálhatjuk, de távolról is szabályozhatjuk – ha éppen megérkezett például egy melegfront, és nincs szükség olyan melegre –, a rendszerkombináció sokat segíthet a spórolásban.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Okosfűtés: megtérülő kényelem

De miért legyen a fűtés okos? Nem elég csak, hogy gazdaságos és hatékony legyen? Nos, ezek a szempontok nem ellentétesek egymással, sőt az okosfűtés csak kisebb részben szolgálja a kényelmet, és...


Otthonunk okosítása

Nem kell feltétlenül komplett rendszerre gondolni, amikor okoslakás-ról hallunk. Számtalan egyszerű eszközt lehet kapni, amivel kényelmesebbé tehetjük mindennapjainkat, különösebb átalakítás...