Értéknövelő kültéri munkák

2022-03-06 10:15:37 | Módosítva: 2022-03-06 10:17:25

Egy ház körül mindig van tennivaló. A tulajdonosok a ház állapotának megőrzése mellett többnyire évről-évre próbálják szebbé tenni ingatlanjaikat. Időközönként értéknövelő kültéri beruházásokra is sort kell keríteni, melyek nemcsak esztétikai-, hanem anyagi értékét növelik. Akár a családi házban, akár a társasházban élőknek érdemes erre odafigyelniük, és lehetőségeikhez mérten anyagi áldozatot is hozni, mert nem csak értékesebb, de könnyebben eladható is lesz az ingatlanuk. Azonban nem árt alaposan átgondolni az ilyen befektetéseket, ugyanis attól, hogy valami jól mutat, nem biztos, hogy feltétlenül szükséges is otthonunk komfortjának növeléséhez, és az anyagi megtérülésében sem mindig reménykedhetünk.

Hőszigetelés


Az utóbbi években mindenki a hőszigetelés fontosságáról beszél, így az építőipar egyik legfontosabb trendjévé vált. Lehetetlen úgy felépíteni vagy felújítani egy házat, hogy kimaradjon a homlokzati hőszigetelést. Válasszunk akár polisztirol alapú hőszigetelő rendszert, akár kőzetgyapotot, végül olyan befektetésünk lesz, ami képes magasabb szintre emelni a ház esztétikai megjelenését, a jobb hőszigetelés miatt a pénzbeli értékét, és a belső komfort is egyenes arányban növekszik.

Egy szakszerűen kivitelezett homlokzati hőszigetelés után télen-nyáron sokkal kevesebb energia felhasználásával érhető el a legmagasabb belső komfort. A nyári hónapokban tudatos szellőztetés mellett is csökkenthető a klíma használata, mert a kinti meleg nehezebben találkozik majd a benti hűvössel, míg a hidegebb téli hónapokban ennek a helyzetnek a fordítottja lesz érvényes. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell majd fűtenünk, de sokkal kevesebbet, mint a szigetelés előtt, így a rezsiköltségek hosszabb távon visszatermelik majd a hőszigetelésbe fektetett összeget.

Árnyékolás


Az árnyékolástechnika óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben. Egy megfelelő kültéri árnyékoló nemcsak azt a célt szolgálja, hogy távol tartsa a lakástól a napsugarakat, esténként pedig a kíváncsi tekinteteket. Egy zsaluzia például ennél sokkal többre képes. Egy ilyen kültéri megoldás azért jó befektetés, mert a fentieken felül megnöveli a ház esztétikai értékét – lévén a forgatható lamellák, az alumínium alkatrészek, valamint a színezhetőség rendkívül modern összhatással ruházzák fel –, miközben a hatékonyság, az értéknövelés terén sem elhanyagolható a hatása.

Egy zsaluzia télen-nyáron képes megtámogatni a hőszigetelést, hiszen teljes zárás esetén csökkenti a nyílászárók hőhídját, ezáltal sokkal könnyebb lesz megtartani a belső komfortot, amivel még tovább lehet csökkenteni a hűtés vagy a fűtés költségeit. Ezen túlmenően segítséget nyújt a zajszigetelésben, valamint a lakás vagyonvédelmét szintén növeli. A befektetés ráadásul értékálló, hiszen tartóssága miatt egy zsaluzia évtizedeken keresztül kiegészítője a nyílászáróknak, miközben motorizálással és automatizálással belépőt nyújthat az okosotthonok világába is.

Térkövezés, kapuk, kerítések


Több tekintetben is értéknövelő befektetés, ha nemcsak konkrétan a házon, hanem közvetlen környezetében is tervezünk kisebb-nagyobb beruházást. Az egyik legkiválóbb ebből a szempontból a térkövezés lesz, hiszen esztétikailag talán a legjobb, legegyszerűbb és leglátványosabb megoldás a kocsi beállók és a járdák burkolására, miközben egy sor problémát megszüntethetünk vele. A burkolt felületeken nem kell füvet nyírni, és nem kell többé az esővízből fakadó felázás és sárkeletkezés miatt sem aggódnunk. A térkövezett részeken még a nagyobb járművekkel is könnyedén közlekedhetünk nagy esők után.

A térkövezés ezen felül rengeteg lehetőséggel kecsegtet! Segíthet például az esővíz elvezetésében, pláne abban az esetben, ha megfelelően tervezett és vízelvezető árkokkal kiegészített megoldást választunk, miközben az egész ház környezetét magasabb szintre emelhetjük vele. Nemcsak jól néz ki, de alaposan megnöveli a komplett ingatlan anyagi értékét, hiszen egy térkövezett felület soha nem veszít az értékéből, és megfelelő körülmények között nem is használódik el. A kerítések, kapuk és garázskapuk modern, jó állapota szintén emeli az ingatlan eladhatóságát és értékét is. A régi, de felújított kapuk automatizálása a magunk kényelmét is szolgálja, és szintén út az okosotthonok felé.


Díszkert kialakítása

Azon túl, hogy a saját komfortunkat is növelhetjük vele, mindemellett ingatlanunk értékét is magasabb szintre emelhetjük egy megfelelő díszkert kialakításával. Nem kell feltétlenül profi kertépítőt fogadnunk, de minél nagyobb a befektetés, annál jobban növelhetjük a ház értékét is. Némi tereprendezés, egy murvás lépegető kialakítása, néhány ízlésesen elültetett növény, füvesítés vagy egy sziklakert építése például minimális költségekkel is megvalósítható, miközben rendszeres gondozás hosszabb távon sokat nyomhat a latba, ha később eladnánk az ingatlant.

Egy rendezett kert a szemünknek is kellemes, noha nem árt tudni, hogy a határ ebben a tekintetben is a csillagok között helyezkedik el. Egy kis házi tóval, egy csobogóval, egy szaletlivel vagy pergolával, netán egy kisebb medencével, néhány ízléses kerti bútorral, vagy komolyabb földmunkákat igénylő átalakítással például a kert akár többmilliós beruházás is lehet, ami kimagaslóan értékállónak tekinthető, ha a saját kényelmünk mellett ezzel a célzattal költekeznénk.


Forrás: Békás

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mivel szigeteljünk a tetőtérben? (2. rész)

Az októberi számban megjelent cikkünk folytatása.


Felújító vízszigetelés

Az ép vízszigetelés rendkívül fontos az épület állagának megóvása érdekében. Ha itt felújításra van szükség, általában ez jelentős költségekkel jár. Nagy az igény olyan megoldásra, amely...