Sorházak, a legnépszerűbb ingatlan forma

2022-03-16 07:17:25 | Módosítva: 2022-03-16 07:23:36

Kis telek, kis ház, sorház. Az ingatlan szakértők szerint sokan vágynak elfogadható méretű – de nem túl nagy – kertre, és rezsiköltségekben fedezhető méretű lakásra. A túlméretezett ház fenntartása feleslegesen drága, és sok munkával jár. Ugyanígy a nagy kert is, ami néha ugyan jó, mert a szomszédok is távolabb vannak, de amikor a füvet kell nyírni, a sövényeket metszeni, akkor sokan azt mondják; nekik 50-100 m2-es telek is bőven elég lenne. A fenti óhajokat többé-kevésbé kielégítik a sorházak.


Vásárolni már nehezebb ilyet

Hiszen ma rendkívül ritkák a sorházi építkezések, így a használt sorházi lakások piaca elég szűkös. Eladni annál könnyebb az ilyeneket – ugyanezen okokból. Ráadásul az áruk is viszonylag magas. Új építésű sorházból viszonylag kevés van most az ingatlanpiacon, aminek oka az építési szabályzatok szigorodásában, az övezeti besorolásokban keresendő. A mai építkezők inkább ikerházakat vagy családi házakat építenek. A használt lakások piacán a sorházak gyakorlatilag azonos négyzetméter áron kerülnek piacra, mint a családi házak. Ez azt jelenti, hogy a felkapottabb vidékeken 50-70 milliós kínálati árakon lehet találkozni velük, és csak elvétve akad egy-egy sorházi ingatlan ezen árszint alatt. Tény ugyanakkor, hogy jelenleg is erőteljes a túlárazás a piacon.

Sokan vannak olyanok, akiknek kifejezetten nincs igényük nagy kertre és annak fenntartására – elég számukra egy 30-100 négyzetméteres saját zöldterület –, így jobb megoldás számukra egy sorházi ingatlan. Kifejezetten a kis kerttel rendelkező ingatlanokat keresik az ingatlanpiacon, többek között azok az idősebbek, akik családi házból költöznek ki, de már nem tudják gondozni, fenntartani a nagy telket, viszont mégsem akarják teljesen feladni a kertes ház hangulatát. Emellett megjelennek a vevők között a lakótelepi, társasházi lakásokból érkezők is, akik most ismerkednek a kerttel rendelkező ingatlanok által kínált lehetőségekkel.
Több olyan jellemző is befolyásolja egy sorházi lakás árát, ami egy családi háznál nem merül fel szempontként. Ilyen például az, hogy miként közelíthető meg az adott sorházi lakás, ugyanis sorházak épültek és épülnek az utcára párhuzamosan – ilyenkor mindegyik lakás az utcafrontra néz, az utcáról közvetlenül elérhető a bejárat –, valamint arra merőlegesen is. Természetesen az előbbi a preferált megoldás a vevők számára, hiszen nem kell átmenni a szomszédokon, hogy megközelítsük a lakásunkat, ami a népszerűségüknél és az áruknál is érezhető.

Az is számít, hogy szélső vagy középső lakásokról van-e szó. Előbbiek esetében nagyobb a kert, valamint körbejárható a lakás, míg utóbbi esetében talán lehet valamennyit spórolni a fűtési költségen, hiszen két oldalról is védve van az ingatlan. Ugyanakkor az is fontos, hogy kertünk megközelítéséhez át kell-e vágni a lakásunkon. Gondoljunk csak arra, milyen problémát jelent ez, ha valamilyen építési munka folyik a kertünkben.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Társasházak felújításának problémái

Korábban a panel-felújítási program kapcsán a társasházak energetikai felújítása nagy lendületet vett. Ennek sok pozitív példáját látjuk egyes lakótelepeken, míg máshol alig találkozunk...


Decentralizált vízmelegítő átadóállomással

A melegvíz-készítés hagyományosnak tekinthető és a leginkább elterjedt készüléke jelenleg a bojler. Ez a készülékfajta a vizet jóval a felhasználás előtt melegíti fel, amit aztán forró...