Lakáselválasztó falak újragondolva

Habito

2022-03-18 09:52:41 | Módosítva: 2022-03-31 14:16:20

A Rigips Habito rendszerben találkozik a biztonság, az egészséges környezet, a tervezői szabadság, a kreativitás valamint a gyors és tiszta kivitelezés.


Habito lakáselválasztó fal építése


  • 1. Kitűzés: történhet lézer segítségével
  • 2. Válaszfal tartószerkezetének építése dupla Rigiprofil-vázzal (50 + 75 mm-es profilokkal)
  • 3. Elsőként a CW 50-profilváz készül el, mivel ehhez csavarozzuk a középső RB (normál) 12,5 mm gipszkartont

a) UW 50 (vízszintes) profilok szerelése: a vízszintes UW 50-profilokra szigetelő szivacscsík felragasztása, majd a profilok rögzítése a padlóra és a mennyezetre beütődübelek segítségével.

b) CW 50 (függőleges) profilok szerelése: a határoló CW- profilokra szigetelő szivacscsík felragasztása, majd a profilok elhelyezése 600 mm-es tengelytávval. A CW-profiloknak a tényleges belmagasságnál kb. 10-20 mm-rel rövidebbnek kell lenniük.

  • 4. Az RB 12,5 mm (középső) gipszkarton építőlemez csavarozása a CW 50-profilvázhoz 25 mm hosszú 212-es Rigips önmetsző csavarokkal. Az RB építőlemezek illesztéseit Vario hézagoló anyaggal ki kell tölteni, hézagerősítő szalag a belső rétegnél nem szükséges.
  • 5. A vázszerkezetben 50 mm Isover Akusto, Akuplat vagy Domo üveggyapot hőszigetelést kell elhelyezni, a vázszerkezet üregét teljesen kitöltve
  • 6. Az első réteg Habito® Hydro 12,5 mm építőlemez csavarozása a CW 50-profilváz külső oldalához HartFix HD 25 mm-es csavarokkal. Az építőlemezek illesztéseit Vario hézagoló anyaggal ki kell tölteni, hézagerősítő szalag a belső rétegnél nem szükséges
  • 7. Következik a CW 75-profilváz szerelése

a) UW 75- (vízszintes) profilok szerelése: Az UW 75-profilokat, közvetlenül a középen lévő RB 12,5 mm gipszkarton mellett, vagy megadott távolságra szereljük, az elérni kívánt falvastagság függvényében. (min falvastagság 188 mm) Az UW 75-profilokra szigetelő szivacscsík felragasztása és a profilok rögzítése a padlóra és a mennyezetre, beütődübel segítségével. Amennyiben a CW 75-profilváz közvetlenül az RB 12,5 mm gipszkartonokra rászorítva kerül szerelésre, a profilok gipszkartonnal érintkező felületére szivacscsíkot kell ragasztani. Beütődübel távolság: 800 mm; sarkoknál az első távolsága max. 200 mm

b) CW 75-(függőleges) profilok szerelése: a határoló CW-profilokra szigetelő szivacscsík felragasztása és a profilok elhelyezése. Amennyiben a CW 75- profilváz közvetlenül az RB 12,5 mm gipszkartonokra rászorítva kerül szerelésre, a profilok gipszkartonnal érintkező felületére szivacscsíkot kell ragasztani. A CW-profilokat a tényleges belmagasságnál rövidebbre kell vágni (kb. 10-20 mm-rel).

  • 8. A vázszerkezetben 75 mm Isover Akusto vagy Domo üveggyapot hőszigetelést kell elhelyezni, a vázszerkezet üregét teljesen kitöltve. Szükség esetén a szigetelő anyagot roskadás, lecsúszás ellen rögzíteni kell, például PENDEX rögzítővel.
  • 9. Az első réteg Habito® Hydro 12,5 mm építőlemez csavarozása a CW 75-profilváz külső oldalához HartFix HD 25 mm-es csavarokkal. Az építőlemezek illesztéseit Vario hézagoló anyaggal ki kell tölteni, hézagerősítő szalag a belső rétegnél nem szükséges.
  • 10. A második réteg Habito® Hydro 12,5 mm építőlemez csavarozása a CW 50-profilváz külső oldalához Habito® (Ergofast) GTX-F 41 mm-es csavarokkal. Az építőlemezek illesztéseit Vario hézagoló anyaggal ki kell tölteni, üvegszálas hézagerősítő szalag alkalmazásával.

 

A Habito lakáselválasztó falak anyagszükséglete 

 Műszaki tanácsadás:

+36 1 296 0534

rigips.muszakiinfo@saint-gobain.comTovábbi érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tetőtér-beépítés: a későbbi bővítés lehetősége

Az otthonnal kapcsolatos igények idővel megváltozhatnak, ahogy gyarapodik a család vagy nőnek a gyerekek. Ha építkezéskor vagy vásárláskor hosszú távon gondolkodunk, érdemes nyitva hagyni...


Okos megoldások a VELUX segítségével

Egy ideje már lakásfelújításon gondolkodik, de nem tudja, hogyan vágjon bele? Hozza ki alegtöbbet otthonából. Közeledik a tavasz, márpedig házunk külső-belső átalakításához rendszerint...