Mik a jelzáloghitel elengedésének legkritikusabb pontjai?

2022-03-23 10:38:48 | Módosítva: 2022-03-23 10:47:21

Mára már több mint harmincezer család élt a jelzáloghitel elengedés lehetőségével, milliókkal csökkentve ezzel a tartozásukat! A támogatási összeg nem kevés, hiszen a jelzáloghitel elengedéssel az állam a második gyermek születésekor 1 millió forinttal, míg a harmadik gyerek után további 4 millió forinttal segíti a családokat. Téged is érdekel a jelzáloghitel elengedés? Szeretnél felkészülni a buktatókra, mielőtt belevágsz? A cikkben összeszedtük a jelzáloghitel elengedés legkritikusabb pontjait!


1. Ha nem megfelelő a jelzáloghitel

 A jelzáloghitel elengedés egyik fő kitétele, hogy legyen már meglévő jelzáloghitelünk, hiszen a kormány a gyermekek után a meglévő lakáshitelük és bizonyos szabadfelhasználású jelzáloghitelük tőketartozásának egy részét tudja elengedni állami támogatásként.

Az erre vonatkozó szabályzat 2017. november 14.-én látott napvilágot, így azok, akik ezen dátum előtt kötöttek jelzáloghitel szerződést jól jártak, hiszen rájuk a következő a feltétel:”olyan forint alapú jelzáloghitel, amelynek fedezete Magyarország területén lévő, az ingatlan-nyilvántartásban lakás, lakóház, tanya vagy birtokközpont megjelöléssel nyilvántartott ingatlan”.

Ez azt jelenti, hogy az egyetlen kitétel, hogy Magyarországon lévő ingatlan legyen a hitel fedezete, így akár szabadfelhasználású hitel is lehet, amit törlesztenek a jelzáloghitel elengedésből azok, akik 2017.november 14.-e előtt szerződtek. A többieknek sajnos marad az eredeti lakáshitel törlesztési célja a jelzáloghitel elengedésnek. 

2. Ha babaváró hitelre szeretnéd felhasználni

 Sajnos a babaváró esetében nem jelzáloghitelről van szó, így arra nem lehet felhasználni. Ugyanígy nem érvényesíthető személyi kölcsön, hitelkártya tartozás és különböző árú hitelek kiváltására sem.

CSOK-ra és a falusi CSOK-ra felhasználható a jelzáloghitel elengedés.

 3. Ha a gyerekek már túl nagyok

Sajnos, a szabályozás különbséget tesz 2019.07.01. előtt és után született gyermekek között. A szabályzat szerint azok igényelhetnek jelzáloghitel elengedést, akiknek már van jelzáloghitel törlesztésük, és 2019. július 1. után születik meg a második, a harmadik vagy további gyermekük.

4. Ha van harmadik, adós fél

 Az igénylésnél sajnos kizáró ok, ha van adóstárs, tehát a házaspáron vagy az élettárson kívül harmadik fél nem szerepelhet a hitelszerződésben.

Viszont:

  • Házastársak és élettársak együtt igényelhetik a támogatást, még akkor is, ha a szerződésben adósként csak egyikük van megnevezve.
  • Egyik félnek sem lehet a NAV felé tartozása, vagyis kitétel még a köztartozás mentesség.
  • Feltétel még a büntetlen előélet.

 5. Ha egy gyermek után többször szeretnél igényelni

 Egy gyermek után csak egyszer lehet igényelni. Azonban már a 12 hetes magzat is gyermeknek minősül a támogatás szempontjából.

További feltételek:

  • Az örökbe fogadott gyermek is számít.
  • Nagykorú gyermeket is figyelembe vesznek.
  • Ha a házastársak vagy élettársak együtt igénylik, minden gyermeket figyelembe vesznek, akik velük egy háztartásban élnek függetlenül attól, hogy közös vagy vérszerinti gyermekről van szó.

6. Ha azt hiszed, hogy automatikusan jár

Sajnos nem jár automatikusan! A járási hivataloknál és a kormányablakoknál kell egyénileg igényelni, személyesen vagy ügyfélkapun keresztül.

A kérelem benyújtására a szülőknek a gyermek megszületése vagy örökbefogadása után maximum 60 napja van. A 60 nap meghosszabbítható további 60 nappal, ezt nevezik akadályoztatásnak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: hitel, jelzáloghitel

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Finanszírozási koncepció lakásfelújításra

Az uniós források mellett nemzetközi fejlesztési és kereskedelmi banki pénzekre van szükség, amelyből a lakosság és a vállalkozások a vissza nem térítendő támogatások mellé olyan kedvezményes...


Megugorhatnak-e a hitelkamatok?

A devizahitelek állami segítséggel történő felszámolásával úgy tűnt, hogyaz árfolyamkockázatot magában rejtő hitelezési gyakorlatnak egyszers mindenkorra vége. Bár a mai napig jó néhány...