Újfajta szélturbina

2022-03-23 14:24:48 | Módosítva: 2022-08-20 10:46:29

Minden irányból képes hasznosítani a szél erejét egy forradalmian új felépítésű szélturbina, amivel akár a városi épületek közt szabálytalanul áramló, turbulens levegőt is munkára lehetne fogni, ezáltal pedig olyan helyeken is megjelenhetne felhasználható erőforrásként a szélenergia, ahol eddig még sosem számoltak vele.


Különlegessége, hogy az alakja folytán gyakorlatilag bármilyen irányú szelet képes felfogni, és az energiáját hasznosítani. A különleges forma tesztelésére először egy széllel hajtott furcsa járművet alkottak, mely mindig csak egy irányba gurult előre, függetlenül a szél irányától, ezzel is bizonyítva a forma és a koncepció létjogosultságát. Némi kutatást-fejlesztést követően aztán ebből a rendhagyó formájú „széljáróból” fejlesztették ki a „mindenirányú szélturbinát”.

Az eszköz több különböző irányba néző beömlőnyílással rendelkezik, és ezek segítségével – valamint a formája által is persze – bármilyen irányból képes felfogni a szelet. A nyílások egyedi formájának és kialakításának köszönhetően azonban a turbina továbbra is csak egyetlen tengelyen forog, hasonlóan a hagyományos turbinához. Ez azt is jelenti egyben, hogy nagyjából hasonló feltételekkel telepíthető és használható elektromos áram előállítására, mint a hagyományos társai.

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Rezgő lapátos szélturbina

A mostani szélerőművekkel kapcsolatban egyre gyakrabban merülnek fel olyan igények, hogy olcsó telepíthetőségük mellett a környezetükre gyakorolt hatásuk kisebb legyen, és a közelükben lakókat...


A világ legnagyobb tengeri szélerőműve

A múlt év végén üzembe helyezték a világ legnagyobb tengeri szélerőmű parkját. A Nagy-Britannia keleti partjai mentén telepített Hornsea 2 szélturbina-mezőn összesen 165, egyenként 8 Megawattnyi...