Zöld Otthon Program

2022-03-26 09:17:46 | Módosítva: 2022-03-26 09:21:15

Az MNB zöld eszköztár-stratégiájának részeként a Növekedési Hitelprogram (NHP) keretében elinduló NHP Zöld Otthon Program a Zöld Lakáshitel piac létrejöttét segíti elő. Az új program megfelelő eszköz lehet a zöld lakások iránti kereslet, illetve ezen keresztül a kínálat élénkítésére, mivel hosszútávon kiszámítható, kedvező kamattal rendelkező hitellel segíti a lakosság energia-hatékony újlakás-vásárlását és új lakás építését. 


A Zöld Program kiemelt figyelmet fordít a fenntartható pénzügyekre, valamint a káros környezeti hatásokat enyhítő törekvések támogatására. Ennek egy eleme a Zöld Otthon Program, melynek célja, hogy fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve ösztönözze a zöld (azaz fenntartható) lakások építését, ezzel növelve a hazai lakásállomány energiahatékonyságát. Mára számos magyarországi hitelintézetnél elérhető Zöld Lakáshitel konstrukció.

Zöld Otthon Program

Keretében maximum 70 millió forint hitel vehető fel legfeljebb 2,5%-os kamatra, akár 25 éves futamidőre. Zöld Otthon Programban az MNB 0 százalékos kamat mellett biztosít a hitelintézeteknek refinanszírozási forrást, amelyet azok maximum 2,5 százalékos kamat mellett hitelezhetnek tovább a lakossági ügyfelek részére. A programban elérhető jelzáloghitelek „NHP Zöld Otthon Hitel” minősítéssel rendelkeznek.

A kedvezményes hitel legalább BB vagy annál jobb energetikai besorolású, illetve legfeljebb 90 kWh/m2/év primer energiaigényű új ingatlanok vásárlására/építésére vehető fel. Az energetikai tanúsító által számított összesített energetikai jellemző értéke tehát évente legfeljebb 90 kWh lehet a lakás egy négyzetméterére számítva.


A hitelkonstrukció az építés és a vásárlás mellett felhasználható még az új lakáshoz kapcsolódó gépkocsi tároló, tároló (a hitel tárgyát képező új lakással egyidejű) építésére vagy vásárlására is.

Viszont fontos, hogy kizárólag lakóingatlanra (lakás, családi ház) vehetjük fel a hitelt, így például egy üdülő- vagy telekvétel (házépítés nélkül) nem finanszírozható Zöld Hitelből. A hitelezett ingatlant mindenképpen szükséges fedezetként bevonni. Fedezetcsere – azaz másik lakás/ház megadása ingatlanfedezetként – még a későbbiekben sem lehetséges.

További kitétel, hogy a hitelt felvevő személy(ek)nek 100%-os össztulajdoni hányadot kell szerezniük az ingatlanban, és adósként bevonásra kerülnek a hitelbe. A Zöld Hitelt felvevő tulajdonosoknak legalább 10 évig állandó lakhelyként a hitelből megvásárolt ingatlanban kell lakniuk, azt nem értékesíthetik és használhatják más célra.


Gyermekvállalás esetén a hitel akár CSOK kamattámogatással is igénybe vehető. Családpolitikai elvárás – így pl. gyermekvállalás – nem feltétele az NHP Zöld Otthon Hitel felvételének, azonban gyermekvállalás esetén a hitel összegéből maximum 15 millió forint kamatmentes is lehet. Az adósnak viszont az ingatlanba be kell költöznie, tehát kizárólag lakhatási célú ingatlanvásárlás, -építés finanszírozható.

Emellett a banki hitelbírálat feltételeinek is meg kell felelni. A hitelösszeg az ingatlan értékének maximum 80 százalékát érheti el, de a bankok egyes esetekben ennél alacsonyabb értéket finanszíroznak. Az adós a lakáshitel teljes összegét a hitelszerződés megkötésének napjától számított legfeljebb 4 éven (egyösszegű lehívás esetén legfeljebb 3 éven) belül hívhatja le.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kiskapu a fogyasztói közösségek számára

A kedvezményes energiaárak csak a magánháztartásokra terjednek ki, de már a rendelet első változatában is megnyitották a kiskaput a többlakásos társasházak és szövetkezeti lakások számára....


Változnak az otthonteremtési támogatás szabályai

Változnak az otthonteremtési támogatás szabályai; a cél az, hogy még többen vehessék igénybe az otthonteremtési támogatást, és minden magyar család a lehető legolcsóbban juthasson otthonhoz -...