Kapuk és ajtók automatizálása

2022-03-26 09:26:27 | Módosítva: 2022-03-26 09:30:47

Az intelligens otthonokban garázsajtóinkat, garázskapuinkat és egyéb ajtóinkat is integrálni tudjuk az okosotthon kezelőfelületébe. Nem kell többé keresgélnünk a távirányítót, elegendő elővennünk telefonunkat, és már nyithatjuk is elektromos kapuinkat, ajtóinkat. De az okosház rendszerek ennél sokkal több lehetőséget is kínálnak kapuink vezérlésére.


Az elektromos kapuk integrálása

Az okosház rendszerébe lehetővé teszi azt, hogy elhagyjuk a különböző automata kapukhoz a különböző elektromos kapunyitókat. Amennyiben két-három kapun kell áthaladnunk, nem szükséges három különböző elektromos távirányítót magunknál tartani, hiszen az intelligens otthonokban alkalmazott épületautomatizálási rendszerek használatával egy kezelőfelületen keresztül (okostelefon, tablet) segítségével bármikor egy gombnyomásra tudjuk nyitni, illetve zárni automata kapuinkat és ajtóinkat.

Egy intelligens otthonban a beléptető rendszer sikeres beléptetés esetén további intelligens funkciókat is elindíthat. Megvilágítja a bejutáshoz vezető útvonalat, megemeli a házban a fűtés intenzitását, vagy akár lehúzza a redőnyöket, így készülve fel érkezésünkre.

Habár nem intelligens otthon funkció a szó szoros értelmében a távirányítós garázskapu, ennek ellenére ma is sokan használják a hagyományos távirányítós garázskapu vezérlőket. Ez biztonsági szempontok miatt javasolt is, mivel ha lemerül a telefonunk, a kesztyűtartóban található távirányítóval gombnyomásra akkor is ki tudjuk nyitni a kapunkat.


Otthonunk ajtóit és kapuit már internetes 4G alapon is nyithatjuk vagy zárhatjuk. Az okoskészülékeink internet kapcsolatának segítségével a világhálón küldjük el a jelet a lakás központi egysé­gének, ami az érvényes utasítás hatá­sára automatikusan kinyitja számunkra a kiválasztott kaput vagy ajtót. A magas szintű kódrendszer teljes biztonságot kínál.Lehetőségünk van otthonunk kapuit és ajtóit a legtöbb okoseszközben mára már megtalálható bluetooth kapcsolaton keresztül is vezérelni. Az internet alaptól eltérően itt az eszköz hatótávolsága korlátozott, így csak bizonyos távolságból tudjuk nyitni vagy zárni otthonunk ajtóit, kapuit. A bluetooth hatótávolsága eszköztől függően 5-50 m-ig terjedhet.

A kapukat és ajtókat nyithatjuk Proxy ID kártyákkal és chippekkel is. A proxy egy előre generált kódot használ, ami gyakorlatilag hamisíthatatlanná teszi ezt a fajta beléptetést. Proxy ID használatával nem kell mást tennünk, csak hozzáérintjük az olvasóeszközhöz a proxy kártyánkat, és máris nyithatóvá válik az ajtó. Hatótávolsága változó, de alapvetően a közvetlen kapcsolatot igényel.


Az intelligens otthonok számára már elérhető az arcfelismerés általi beléptetés is. A rendszer kamerák segítségével több pontot is megfigyel, így a tulajdonos érkezése esetén automatikusan nyitható állapotba helyezi a kapukat és ajtókat. Az arcfelismerés helyszíni beléptetést biztosít, így célszerű olyan helyen elhelyezni a kamerákat, ahol a beolvasást kényelmesen el tudjuk végezni.


Laptopokon és telefonokon, már évek óta használják az ujjlenyomat-leolvasókat, miért ne használnánk ezt a technológiát intelligens otthonainkban is? A bejáratoknál elhelyezett leolvasóeszköz segítségével ujjunkat lehúzva azonnali belépési jogosultságot kapunk, aminek hatására már nyílnak is az ajtók és a kapuk. Modern, megbízható és rendkívül biztonságos az ujjlenyomat scanner.

Egy intelligens épület képes automatikusan kinyitni a garázskaput és a kertkaput érkezésünkkor az autónk rendszáma alapján. Az okosház központi egységének előre megadhatjuk, hogy mely rendszámok kapnak belépési jogosultságot az épületbe. Rendszámfelismerés által bármilyen távirányító gomb megnyomása vagy kód beírása nélkül tudunk behajtani otthonunkba.

A számkódos beléptetés egy klasszikus beléptetési módszer, amit mára már nem csak az ipari felhasználásban használnak, de előszeretettel alkalmaznak lakossági szférában is. Több számkód is kiosztható, a családon kívüli ismerősök is rendelkezhet önálló kóddal, így nem kell ott tartózkodnunk, ha be szeretnénk engedni valakit az épületbe, elég elküldenünk számára a napi belépőkódot.

Az egyik legmodernebb beléptetési technika a hang általi vezérlés. Előre megadott személyek hangjainak beolvasása után hangparancs kiadására nyitható állapotba kerülnek a kapuk és ajtók, sőt igény esetén akár automatikusan kinyílnak azok. Ugyan a hangfelismerést főként belső beléptetésnél használják, de nagy hasznunkra lehet bejárati ajtók és garázskapu nyitása esetén is.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Intelligens világításvezérlés

Egy világítás-korszerűsítés ma már nehezen képzelhető el az okosvilágítás, okosotthon eszközei nélkül. A különböző wifis kapcsolók, konnektorok, világítótestek rengeteg lehetőséget teremtenek a...


Okosbiztonság

Az okostelefon és az okosotthon kifejezések általánossá válása után ma már minden „okos”. Nemmaradhat ki ezek közül a biztonság sem. Okosbiztonság alatt azonban nem csak a vagyonvédelmet,...