Krétatábla-festék

2022-03-26 09:42:36 | Módosítva: 2022-03-26 09:56:45

A kreatív boltokban már évek óta lehet vásárolni kis kiszerelésben az eredetileg iskolai táblákhoz használt táblafestéket és mágneses festéket, illetve ezek kombinációját, amivel a lakásdekorálásban nagyon hasznos és mutatós tárgyakat készíthetünk. A kombinált felületre egyaránt lehet krétával rajzolni, és mágnesekkel rögzíteni. A nagyobb festékgyártók is sorra felvették termékválasztékukba kisebb-nagyobb kiszerelésben, így már nagyobb felületeken is gazdaságosan használható, akár bútoron, akár a falon. Felhordható fémre, fára, kőre, műanyagra is.


Akár mágneses is lehet

Van olyan konyhabútor kereskedés, ahol a kiválasztott színű szekrény részeként választhatunk egy-egy takarólapot vagy ajtót, ami krétafestékkel vagy mágneses krétafestékkel van bevonva. Evvel a konyhai üzenő, jegyzetelő szerves része már a bútornak, nem kell ilyet külön beszerezni, és helyet keresni neki. A kisgyerekes családokban is jól használhatók az írható-törölhető felületek, mert amíg az egészen kicsi gyerek kedvére rajzolhat rá, addig a nagyobbacska akár a tanuláshoz is használhatja. A felnőttek is kedvükre dekorálhatják otthonukat, rajzolhatnak az ilyen felületekre, akár az évszaknak megfelelő színes krétarajzokkal, akár – ha mágneses is a felület – a családi fotóalbum éppen aktuális képeit tehetik ki, vagy a hűtőmágnesek is gyűlhetnek egy külön falon. A közös játékot kedvelők vendégségek alkalmával is jól tudják használni, papír fecnik helyett. Vendéglátóhelyeken is rendre találkozhatunk krétafestékkel festett falrészekkel, ahová a változó információkat, menüket, akciókat írják ki a vendéglősök.
Fekete, grafitszürke és iskolatábla zöld színben kapható, de szaküzletekben rengeteg színből lehet választani. A kombinált mágneses krétafesték általában nem színezhető utólag. Használata nem igényel különösebb szakértelmet. Bármelyik falunk vagy bútorunk kiválasztott felületét könnyen átfesthetjük, egyenletes szép felületűre szárad. A festékréteg felhordása előtt elő kell készíteni festendő felületet, hogy szép sima, repedés- és lyukmentes, illetve tiszta és pormentes legyen. Lealapozni is érdemes lehet, különösen, ha az adott festék gyártója ezt javasolja. A zsírtalan, száraz felületre ecsettel vigyük fel a festéket, a gyártó által megadott rétegben. Egyenletes festésréteget akkor kapunk, ha végig egy irányban húzzuk az ecsetet. A használati utasítás szerint száradás idő eltelte után elvileg már használható, de ajánlatos további 1-2 napig várni a teljes száradással. A festék teljes kikeményedéséig – kb. 1 hónap – csak száraz ruhával szabad letörölni, a vizes törlés még maradandó nyomot hagyhat.Mivel rajzolhatunk és írhatunk rá: kréta, krétafilc, krétatoll

A hagyományos, porzó krétával rengeteg por gyűlik össze, amit bosszantó dolog folyamatosan takarítani, hiszen a finom krétapor megtapad mindenen. Egészségkárosító hatása is van, mert a finom por belélegzése megterheli a tüdőt. Néhány gyártónál vásárolhatunk kevésbé porzó krétát is. Lehet a nem porzó krétafilcet is használni, már sok iskolában is ilyet használnak, de sajnos a legtöbb ilyen krétafilcben kazein tejfehérje van, ezért az arra allergiások azt nem használhatják.

Viszont a krétatoll az egészségre nem ártalmas, egyetlen hátránya, hogy csak vízzel lehet lemosni, szárazan nem törölhető le. Előnye, hogy nagyon szépen lehet vele írni és rajzolni, nem maszatol, nem kenődik. A ruhákból is ki lehet mosni.

A játékokra ragasztott mágnesekkel legyünk mindig nagyon körültekintőek, rendszeresen nézzük át, mert ha a gyenge ragasztás elenged, és leesik a mágnes, a kisgyerekek a szájukban vehetik és lenyelhetik. Ha ez megtörténik, azonnal orvos kell fordulni – még gyanú esetén(!) –, mert a pici mágnes méreténél fogva talán nem akadna el a gyermek szervezetében, de több mágnes már egymáshoz vándorolva, egymáshoz tapadva súlyos károkat okoz az emésztőcsatornában és a belekben.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Festés „öko” módon

Már a festékek piacán is találkozhatunk természetes alapanyagú termékekkel a szintetikusak mellett. Ha egy adott feladatra van környezetbarát változat, érdemes kipróbálni, már csak egészségünk...


Régi bútorok felújítása

Az internet számos blogján követhető végig egy-egy kedves bútordarab festéssel történő átalakítása. Akik egyszerű és kevés pénzért megvalósítható átformálási módokat keresnek, azok számára ezek...