Vakolható üveggyapot homlokzatok

2022-04-08 09:55:02 | Módosítva: 2022-04-15 09:29:08

Napról napra nagyobb hangsúlyt kap az épületenergetikai követelmények teljesítése. Ám nemcsak ez, hanem a józan ész is azt diktálja, hogy fordítsunk végre kellő figyelmet épületeink külső falszerkezeteinek megfelelő hőszigetelésére.


Energiapazarló homlokzatok

Egy családi ház esetében a külső falakon át kialakuló hőveszteség elérheti akár a 35%-ot is, amely érték az épület teljes hőveszteségéből meglehetősen tetemes részarányt képvisel. Nem söpörhető félre tehát a tény, hogy az épületek külső falait megfelelő vastagságú hőszigeteléssel kell ellátni annak érdekében, hogy se bolygónk légkörét ne terheljük az elpocsékolt energiával, se a lakók pénztárcáját annak finanszírozásával.

A szigetelőanyag elhelyezése szempontjából családi házak esetében az egyik leggyakrabban alkalmazott megoldás a vakolható szigetelés, azaz más néven a vékonyvakolatos kialakítású külső homlokzati szigeteléssel ellátott épületfal.

Egy jól megválasztott szigetelőanyag nyáron igen komoly hővédelmi funkciót tud betölteni az épület belső tereinek felmelegedés-túlmelegedés elleni védelmében – ám nemcsak hőtechnikailag gyakorolhat kedvező hatást az épületre. Amennyiben hangelnyelő tulajdonságai is megfelelőek, úgy mintegy grátiszként az épület külső falszerkezetének léghanggátlását is képes eredményesen növelni.

Épületek homlokzati szigetelései tekintetében elengedhetetlen, hogy összhangban legyünk a mindenkor érvényes – és szintén egyre szigorúbb feltételeket szabó – Országos Tűzvédelmi Szabályzatban leírtakkal: amelyben egyre jobban előtérbe kerül a nem éghető anyagok alkalmazásának előírása számos területen.


Új TECTONIC-technológia

A más gyártóktól már jól ismert vakolható és átszellőztetett kőzetgyapot megoldások hangszigetelő tulajdonsággal is kiegészített alternatívájaként az URSA új technológiával egyedülálló minőséget hívott életre üveggyapot alapanyagból a magyar és európai piacokra.

Az URSA TECTONIC termékcsoport nemcsak fenntartható, de olyan, mintha egyenesen maga a természet tektonikus ereje ihlette volna. A termék struktúráját közelről megnézve nem kell sokat találgatni, vajon mi lehetett az alkotó szakembergárda alapgondolata az új termékek létrehozásakor. Az ásványgyapot táblák keresztmetszetében látható szálszerkezet pont olyan, mint a tektonikus gyűrődések mintája, amelyet a Föld belső erői hoznak létre a felszín alatt, játszi könnyedséggel mozgatva a talajlemezeket. A speciális TECTONIC technológiával történő gyártás során hasonló „mintázattal” egymásra torlasztva az üveggyapot szálakat, készültek az URSA TECTONIC szigetelő táblák. A hidrofóbizált felületű (vakolat hordására kialakított), nem éghető „tektonikus” ásványgyapot lapok egyedülálló szigetelési teljesítményüket épületek vakolt homlokzati szigetelé­seként beépítve éppen a szálak különleges gyűréssel létrehozott struktúrájának köszönhetik.


Miből lesz a cserebogár?

Fontos kiemelni, hogy az új, vakolható URSA büszkeség – minden elvárás vagy látszat ellenére – nem kőzetgyapot alapú!

Egy másfajta ásványgyapotból: üveggyapotból készült, forradalmian új technológiával. Miért olyan fontos kihangsúlyozni az alapanyagot? Elsősorban azért, mert ezek a kiváló (0,035 W/mK) deklarált hővezetési tényezővel rendelkező üveggyapot táblák nemcsak kiváló hőszigetelők, de – éppen összetételük okán – remek hangszigetelő képességgel is rendelkeznek. A rendezetlen üvegszál szerkezetnek köszönhetően a szálak rétegelválási szilárdsága kitűnő, ami kulcsfontosságú igény függőlegesen felrögzített szigetelőtáblák esetében. A nagy testsűrűségű ásványgyapot táblák nyomószilárdsága nagyon jó: könnyed eleganciával hordozzák az installálásukhoz szükséges ragasztót, tolerálják a dübelezést és elbírják a vakolatot. Alaktartásuk kiváló, és hő hatására sem zsugorodnak, ugyanakkor rendkívül előnyös tulajdonságuk, hogy érzéketlenek a téli- nyári hőingadozásra, nincs hőtágulásuk. A nyitott szálszerkezetű, páraáteresztő URSA FP BASIC táblák lélegeznek a ház homlokzatán. Egészségbarát és környezetbarát mivoltuk valóban elsődleges választássá teszi őket ezen az alkalmazási területen.


Alkalmazástechnológia

Az URSA TECTONIC termékcsalád első gyermeke, az URSA FP BASIC vakolható homlokzati hőszigetelés akkor teljesít a legoptimálisabban épületek külső falának szigeteléseként, ha a megfelelő komplett rétegrenddel kerül installálásra.


1. Teherhordó falszerkezet (tégla).

2. Külső dörzsvakolat (0,5 cm).

3. Ragasztóréteg (0,5 cm).

4. URSA FP BASIC ásványgyapot hőszigetelő és hangelnyelő tábla (12-16 cm vastagságban), dübeles mechanikai rögzítéssel.

5. Tapaszba ágyazott URSA üvegszövet háló.

6. Alapozó réteg.

7. Homlokzati vékonyvakolat (0,4 cm).

Egyéb kiegészítő elemek, pl. lábazati fém indítóprofil. Az URSA TECTONIC termék nemcsak a külső falak – homlokzatok – szigetelésére nyújt kiváló minőségű megoldást, hanem olyan teremgarázsok és mélygarázsok mennyezetének esetében is, ahol bármilyen okból vakolható sima vagy strukturált felületű megjelenésre tart igényt a megrendelő.

Amire érdemes odafigyelni

Az ásványgyapot lapok hátoldalára a pont – perem módszer* együttes alkalmazásával kell a cementbázisú ragasztót felhordani. (*Perem = a táblák hátsó felületének széle, végig. Pont módszer: a táblák vízszintes hossztengelyében 3 pontban felhordott ragasztópogácsa.) A ragasztóval ellátott táblákat egyenletesen kell rányomni a szigetelendő külső falfelületre, és az is fontos, hogy a táblák felhelyezése után a ragasztó a táblafelület minimum 40%-án szétterüljön.

A teherhordó falszerkezet esetében fontos a légtömörség biztosítása: ezt bizonyos falazóelemek esetében a kétoldali (külső és belső) dörzsvakolattal tudjuk biztosítani. A hőszigetelő táblákat egymás mellé szoros illesztésben, a sorokat egymás mellett kötésben (eltolva) a sarkokat pedig fogazva kell kialakítani, és a kereszthézagok kialakítását kerülni kell. Ügyelni kell a táblák közti hézagok szoros illesztésére, a későbbi átmenő vonalmenti hőhidak kialakulásának megelőzése miatt.


A fal felületére felragasztott ásványgyapot táblákat mechanikai rögzítéssel is el kell látni, a dübelkiosztási terv szerint, melyet sokféle tényező határoz meg, köztük az épület homlokzatának pontos méretei, a beépített szerkezeti dilatációk, az épület magassága stb. Egy általános javaslat az ábrán: a hőszigetelő anyagot a sarkainál, a T-kialakítású toldásoknál és a táblák középső tengelyvonalában kell rögzíteni. Akkor kapunk ideális felületet, ha a táblák külső felületére a glettvas sima oldalával felhordjuk, majd a fogas részével áthúzzuk a tapaszréteget (10 mm-es javasolt). Ez fogadja az URSA üvegszövet hálót, melyet minimum 10-15 cm átlapolással kell a tapaszba ágyazni úgy, hogy alatta 2/3 tapaszréteg legyen, kívülről pedig 1/3 tapaszréteg fedje. A tapasz felületét a hálón át sima glettvas segítségével el kell simítani. A tapaszréteg teljes száradása után következik az alapozó réteg felhordása, majd a vékonyvakolat felhúzása és a felületi struktúra kialakítása.

A homlokzat maradéktalan szigeteléséhez hozzátartozik a lábazat szigetelése is, amelyre szintén kínál hosszú távon megelégedésünkre teljesítő megoldást az URSA: az XPS PLUS nevezetű, fagyálló, csekély vízfelvételű, nagy mechanikai ellenálló képességű zárt cellás extrudált polisztirol hőszigetelő táblát érdemes alkalmazni, melyet ajánlatos a járda szintjétől minimum 30, de még jobb, ha 50 cm-es magasságig felvezetni.

A csoda igazából a bolygó belsejéből ered. Az URSA TECTONIC ásványgyapot szigetelések jól, jóra használva, hosszú távú biztonságos komfortot biztosítanak számunkra épületeinkben.


URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tetőterek hőszigetelési követelményei

A beépítésre alkalmas padlások lakótérré való átalakításával, kedvező áron oldható meg a ház bővítése. A család gyarapodásával szükséges lehet egy ilyen beruházás, ez azonban csak akkor lesz...


Színekbe öltözött a szigetelési minőség

Az URSA üveggyapot szigetelések vadonatúj köntöst öltöttek: már a termékek csomagolásán is megkülönböztetésre kerül hővezetési teljesítményük, így első pillantásra kiemelt szerepet kap a minőség.