Sok jó növény kiskertben is elfér

2022-04-15 10:39:00 | Módosítva: 2022-04-15 10:42:34

A tél nem a kertbarátok kedvenc hónapja, de arra jó, hogy ötleteket gyűjtsünk, mit szeretnénk majd megvalósítani tavasszal. Visszahozva kicsit a nyarat a télbe egy igen érdekes tematikus kertet szeretnénk bemutatni Olvasóinknak. Ebben a főszereplők a gyógy-, fűszer- és festőnövények, de ha tüzetesebben megnézzük ezeket, rájövünk, hogy itt egy igen dekoratív díszkertről van szó, ami abban különbözik a többitől, hogy az ide összeválogatott növények mindegyike – amellett hogy szép – valamire még jó is.


Nagy Zoltánnak az Isaszegen található 600 négyzetméteres kertjében több száz féle gyógy-, fűszer- és festőnövény talált otthonra. Ez a viszonylag kis méretű kert jó példája annak, hogy nagy fajgazdagságú gyűjteményhez sem kell feltétlenül nagy terület.

A zöldségek nem szerették a talajt

Amikor a család 17 éve megvette ezt a kertes házat, akkor kezdődött a családfő gyűjtőszenvedélye úgy, hogy előtte semmilyen komolyabb kapcsolata nem volt e növényekkel, mindössze az alapvető fűszereket és gyógynövényeket használták, mint bárki más. A gyűjtemény nem egy ötlettől vezérelve jött létre, hanem fokozatosan alakult ki. A homoktalajon nehéz volt konyhakertet kialakítani, zöldségféléket termeszteni – főleg előzetes tapasztalatok nélkül. Pár év alatt a kert gazdája rájött, hogy itt zöldségekből nem lesz nagy termés. Ezzel egy időben ismert meg több fűszerváltozatot, és ekkor tapasztalta, hogy bazsalikomból, zsályából és sok más fűszernövény fajból óriási választék létezik – főleg külföldön. A gyógy- és fűszernövények díszváltozatai is feltárultak előtte, és szépen lassan ilyen növényekkel kezdett benépesülni a kert. Az érdeklődés egyre jobban elmélyült, a fűszerek mellé betelepültek a gyógynövények és a festőnövények is. Mivel ezek többsége a talajjal szemben igénytelen, így megoldódott a probléma: a zöldségekkel való kísérletezést felváltották a sokkal több sikerélményt adó fűszer- és gyógynövények, melyek még dísznövénynek sem utolsók – amellett, hogy konyhai hasznuk is van.

Egyes gyógynövényeknek sok változata van

A gyűjtemény csoportjai párhuzamosan fejlődtek, jelentős számban találhatók itt különböző kakukkfüvek, zsályák, menták, levendulák. A gyűjtemény bővülése- miután az itthoni beszerzési lehetőségek hamar kimerültek – külföldi kertészetekből és gyűjteményekből folytatódott, majd amikor már jelentős számú növényfaj magja vált a kertben begyűjthetővé, ezek jó cserealapot biztosítottak a további fejlesztésre. Nagy Zoltánnak ma már közel 20 ország gyűjtőivel vannak magcsere kapcsolatai. Meglepő, de hazánkban nem túl sok gyógy- és fűszernövény magot lehetett kapni korábban, és napjainkban sem sokkal jobb a helyzet. Az alap fajok beszerezhetők, de fajták, változatok csak pár faj esetén kaphatók.

Kezdetben Zoltán kedvencei a bazsalikomok voltak, arra csodálkozott rá először, hogy mennyi féle változatuk létezik. Az öt földrészből négyen honosak, és nagyon sok kultúrában szakrális vonatkozása is van e növényeknek. Indiában a Tulsi bazsalikom a híres, de a mi kontinensünkön, délvidéken vannak ortodox templomok, ahol a bazsalikom csokrot mártják a szenteltvízbe, és ezzel keresztelnek. Több keresztény legendában is szerepel e növény, egyik szerint Krisztus keresztje alatt is nőtt bazsalikom.

Utána következett a zsályák begyűjtése, melyek szintén világnövények. Sok közülük gyógynövény, de rengeteg díszváltozatuk is van, és számos eltérő illatú taxonjuk is létezik. Az utóbbi időben több, a keleti kultúrákban jellemző ayurvédikus gyógynövénnyel is bővült a gyűjtemény.


Mindig díszlik valami a kertben

Nagy Zoltán gyógyszergyárban dolgozik technikusként, a kutatási részlegen, de ott szintetikus szerekkel foglalkoznak, így mint mondja, annak annyi kapcsolata van gyógynövényes szenvedélyével, hogy hatóanyagok vannak ott is, itt is. A család az alapfűszereket rendszeresen használja, csak itt többféle változatban találhatóak meg ezek egy átlagos konyhakertben előfordulóhoz viszonyítva. Mentákból, kakukkfüvekből gyakran készítenek szörpöket, a lestyán és a bazsalikomok gyakori ízesítőik a család ételeinek, így a kertben található gazdag gyűjtemény a konyhában is hasznos.

A gyógynövények iránt egyre nagyobb az érdeklődés, ez abból is látszik, hogy a kertészeti árudákban is egyre több minden kapható. Míg régen jó, ha egyféle mentát lehetett ilyen helyről beszerezni, ma már 8-10-féle különböző illatú is kapható – említette Nagy Zoltán.

A kertet végigjárva látható, hogy szinte minden talpalatnyi helyet ki kell használni ahhoz, hogy ennyi növény elférjen. A kertben élő növények sokféleségének köszönhetően, tavasztól késő őszig mindig virágzik valami, mindig vannak növények, melyek épp a leglátványosabb fejlődési fázisukban vannak. A kert szintezettségét is érdemes megfigyelni, hiszen a benne található fák alatt árnyéktűrő fajok kaptak helyet, a kerítésre kúszónövények kapaszkodnak fel, pont mint egy természetes növénytársulásban, ahol egymás mellett élve, néha egymással versengve, vagy épp egymást segítve élik életüket a gyűjtemény tagjai.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-9598/Sok_jo_noveny_kiskertben_is_elfer