Izlandi zuzmó

2022-05-05 19:09:52 | Módosítva: 2022-05-05 19:19:22

A tartósított izlandi zuzmó nem igényel különösebb gondozást, sem öntözést, sem fényt. Ezért képkeretben vagy a falra ragasztva ideális minden olyan helyiségbe is, ahol a növények számára nem mindig ideálisak a körülmények: pl. fürdőszobákba, hálószobákba, irodákba, ügyfélvárókba, éttermekbe, orvosi rendelőkbe, wellnes terekbe stb. Természetes, modern és látványos dekoráció. Speciális, növényi glicerines tartósításnak köszönhetően a növények sokáig puhák és rugalmasak, de természetes hatásuk megmarad, de már nem növekednek. Páramentesítő és hangszigetelő tulajdonsággal rendelkeznek, élettartamuk igen hosszú, akár 20 év is lehet.


Modern és természetes

Az izlandi zuzmó a természetben megtalálható egyik legszívósabb erdei mohaféle. Európa északi magas hegyeiben honos, a savanyú talajú erdőkben. A rénszarvas egyik fő tápláléka, ezért rénzuzmónak is nevezik. Sérülékeny növény, ezért csak kézzel, hagyományos módszerrel szedhető. Dekorációs felhasználáshoz ételfestékkel lehet színezni.


A legideálisabb számára a 40-60%-os páratartalom, ami megegyezik otthonaink, belső tereink ideális páratartalmával. Csak beltéri tartásra alkalmas, nem szabad kitenni tűző napfénynek, a klímaberendezések és fűtőkészülékek közvetlen hatástól is távol kell tartani, ugyanis szivacsként „működik”. Alacsony páratartalom mellett megkeményedik, elszíneződik és kiszárad. Azonban, ha vízzel megpermetezzük vagy a páratartalom hamar helyreáll, rostjai újra rugalmasak lesznek.


Bátran neki állhatunk magunk is elkészíteni a zuzmókompozíciót, nem kell hozzá más csak némi tartósított zuzmó, speciális zuzmóragasztó, képkeret, dekorációs elemek, faágak, csigaházak, kagyló. Egy egész fali kompozíció is elkészíthető közvetlenül a falra, de kisebb zuzmópaneleket egymás mellé téve is befedhetjük a falat.Zuzmókép készítése SK

– tartósított zuzmó
– képkeret
– ecset
– speciális ragasztó
– gumikesztyűAlaposan és vastagon be kell kenni a speciális zuzmóragasztóval a felületet, a keret alját és az oldalsó részeket is. Majd a zuzmópamacsokat szorosan egymás mellé kell nyomkodni úgy, hogy egy ecsettel a zuzmó alsóbb részeit is bekenjük a speciális ragasztóval. Érdemes gumikesztyűben végezni a kép készítését, mert a zuzmó színe megfogja a kezünket.

Videó és forrás: Dívány

http://www.indavideo.hu/video/Igy_keszits_zuzmofalat


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.


Virágállványok a lakásban

A hideg idő beálltával több figyelmet fordítunk szobanövényeinkre. A kertből, a teraszról is beköltöztetünk néhány példányt, és a lakás komfortérzetét is növeljük több szobanövénnyel. Azt is...