Új technológia segíthet a műanyagban fuldokló óceánoknak

2022-05-06 15:37:57 | Módosítva: 2022-05-06 15:40:59

A nagy óceáni szemétsziget felszámolására kifejlesztett új technológia kipróbálása alatt 29 tonna műanyag hulladékot gyűjtöttek össze a Csendes-óceánból. Az Ocean Cleanup elnevezésű misszió több héten át folyt. A sikeres teszt bizonyítja, hogy a technológia működik, az óceánokat meg lehet tisztítani a szeméttől.


A 29 tonnányi szemét begyűjtése azt mutatja: idővel akár a nagy Csendes-óceáni hulladékszigetet is fel lehet számolni. A System 002 elnevezésű kísérleti rendszert júliusban indították útnak Kanada nyugati partjáról, hogy elkezdje a hulladék begyűjtését a Hawaii és Kalifornia között elterülő nagy Csendes-óceáni szemétszigetből. A tudósok becslése szerint a szemétszigetet több mint 1,8 milliárd műanyagdarabka alkotja, súlya mintegy 80 ezer tonna lehet. A szemétszigetet az óceáni áramlatok sodorták össze.


A System 002 két hajóból áll, amelyek egy 800 méter hosszú, a tengerbe három méterre lenyúló hálót húznak át lassan a műanyagban fuldokló területeken. A hálóban összegyűlt hulladékot időről-időre begyűjtik, szortírozzák és partra szállítják, ahol újrahasznosítják.

Közben már készül a System 003 is, ami a mostaninál háromszor nagyobb, így növekedhet a műveletek hatékonysága és teljesítménye. A begyűjtéssel ötévente meg akarják felezni a Csendes-óceánban lévő hulladék mennyiségét.


forrás: MTI

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Háztartási hulladék csökkentése

Nem minden szemét, ami hulladék! A háztartásban képződő felesleges anyagok jelentős részének nem kell feltétlenül a hulladéklerakókat terhelnie. Kis odafigyeléssel csökkenthető a háztartási...


Hasznos tudnivalók a lomtalanításról

Lomtalanítás alkalmával a háztartásban feleslegessé vált nagydarabos hulladékokat gyűjthetjük össze, és szállítja el a hulladékgazdálkodási vállalat. A lomtalanítási területeket Budapesten és a...