Változások az otthonteremtési támogatásokban

2022-05-09 11:05:57 | Módosítva: 2022-05-09 11:09:53

Módosulnak egyes lakástámogatások egy új kormányrendelet szerint, melyben a CSOK és az otthonfelújítási támogatás is érintett. 2022. január elsejétől lehetőség van a CSOK-ot akár kétszer is igényelni már megkezdett építkezés, bővítés vagy korszerűsítés esetén.


Ez a gyakorlatban azt jelenti

Hogy ha az igénylők a fenti lakáscélra már kaptak CSOK-ot, de a még folyamatban lévő munkálatok ideje alatt úgy döntenek, hogy további vállalt vagy esetleg időközben a családba érkező gyermek után is szeretnék kihasználni a támogatást, akkor erre lehetőségük van. Az igényelhető összeg a további gyermekekkel együttesen igénybe vehető támogatási összeg és a már megkötött CSOK igénybevételéről szóló támogatási szerződés szerinti összeg különbözete.

Az igénybevétel feltétele, hogy a korábbi munkálatok még tartanak, valamint a korábbi építési költségvetést legalább a különbözeti támogatási összegnek megfelelő költséggel meg kell emelni, és fontos, hogy azt a hitelintézet el is fogadja. Fontos az is, hogy az ingatlan hasznos alapterülete a korábbi és a további gyermekek együttes száma alapján is teljesítse a rendeletben előírt mértéket.

A támogatási kérelmet a különbözeti CSOK összegre kell benyújtani. A korábban megkötött támogatási szerződés az új feltételek szerint kerül módosításra. Az ilyen CSOK már a 2022. január elsejét megelőzően megkötött szerződések módosításaként is igényelhető.

A korábbi, vissza nem fizetett CSOK – főszabály szerint – minden esetben levonandó az újonnan igényelt CSOK összegéből, nemcsak abban az esetben, ha azt az igénylővel közös háztartásban élő gyermek után, vagy gyermekvállalás miatt igényelték. Abban az esetben viszont, ha az ügyfelek a CSOK összegének meghatározásakor a levonással járó számítási mód helyett azon gyermek figyelmen kívül hagyását választják, aki után korábban már támogatást vagy megelőlegező kölcsönt vettek igénybe, új szabály, hogy csak olyan gyermek hagyható figyelmen kívül, aki az igénylés időpontjában még megvan, és gyermeknek számít.


Korábbi megelőlegezett CSOK esetén újabb megelőlegezett CSOK szerződés csak akkor köthető, ha a korábbi gyermekvállalás teljesült, vagy a korábbi összeg nem teljesült gyermekvállalásra jutó hányada visszafizetésre került. Megelőlegezett CSOK-ról akkor beszélünk, amikor az igénylő házaspár vállalt gyermek vagy a kérelem benyújtásakor a 12. várandóssági hetet még be nem töltött magzat után igényli a támogatást. A házaspárnak vállalt gyermek után akkor van lehetősége megelőlegezett CSOK-ot igényelni, ha legalább egyikük 40 év alatti a támogatási kérelem benyújtásakor.

Míg korábban megelőlegezett CSOK-ot kizárólag egy alkalommal lehetett igényelni, addig a 2021. szeptember 29-től hatályos CSOK rendelet már lehetővé tette a többszöri igénylést is meghatározott feltételekkel (teljesült gyermekvállalás, önkéntes visszafizetés). 2022. január elsejétől pedig az alábbi módon nyílik lehetőség megelőlegezett CSOK újból igénylésére:

– A támogatott személyek által korábbi támogatási szerződésben vállalt gyermek már megszületett.

– A támogatott személyek által korábbi támogatási szerződésben vállalt gyermek még nem született meg, de az igénylők a korábbi támogatási összegnek legalább a nem teljesült gyermekvállalásra jutó hányadát visszafizették.

Ez utóbbi esetben a támogatás visszafizetését követően tehát vállalt gyermekek után ismételten elérhető lesz a CSOK újabb lakáscél esetén vagy 2022. január elsejétől – építés, bővítés, korszerűsítés esetén – akár ugyanazon lakáscélra is.

– Az Otthonfelújítási Támogatáshoz kapcsolódó jogosultsági viszonyokban is történtek változások. Az otthonfelújítási támogatás – és így az otthonfelújítási kölcsön – igénylésének az is feltétele, hogy ha van olyan 25 életévét már betöltött, megváltozott munkaképességű személy, aki gyermeknek minősül, és akire vonatkozóan a támogatást igénybe veszik, szintén figyelembe vehető a támogatott lakásban meglévő 50%-os tulajdoni hányad vizsgálata során.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerítés egyszerűen

Az utóbbi időben mind ipari, mind lakossági kerítésépítésre nehéz megfelelő szakembert találni, így a kerítésépítési trendek az egyszerű, egy-két emberes, kevés szakképzettséget igénylő és...


Éljen a lehetőséggel!

Korszerű hűtés-fűtés belül, napelem kívül – ilyen aXXI.század otthona! Nyáron okosklíma hűti otthonát, miközben a tetőn napelem termeli az áramot. Ezjól hangzik, ugye? Ha esetleg azon...