Rovarhotel a kertben, az erdőben

2022-05-09 12:04:09 | Módosítva: 2022-05-09 12:07:50

„Ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl”. Az idézet eredete kétséges, többen vannak, akik Einsteinhez kötik. Lényeg, hogy a rovarok a földi ökoszisztéma fontos szereplői. Amilyen kicsik, annyira nélkülözhetetlenek. Éppen ezért érdemes szót ejteni arról, hogy kertünkben miképpen tudunk hozzájárulni a természetes egyensúly megtartásához.


A méhek többek között a növények beporzásában segédkeznek, csakúgy, mint a pillangók és éjjeli lepkék. Az ő segítségük nélkül aligha lennének gyümölcsök, általánosabb értelemben pedig termések. A rovarok viszont egy nagyon érzékeny „egyensúlyi játékot” is játszanak egymással: rengeteg ragadozó rovar táplálkozik más rovarral, hernyókkal és petékkel. A katicabogarak például apró puhatestű kártevőkkel táplálkoznak, levéltetvekkel, atkákkal, így járulnak hozzá kertünk növényeinek egészségéhez.

Természetesen a rovarhotelt nem minden lakó használja ugyanúgy, számos különböző célt szolgálhat. Előfordulhat, hogy bizonyos rovarok csak a szél vagy eső miatt bújnak ide. Bizonyos rovarok – különösképp a katicák vagy a lepkék – a téli hibernálódáshoz költözhetnek be. A korhadó növényi részekkel táplálkozó élőlények csak lakmározni fognak betérni. Mások fészeknek tekintik. Ne lepődjünk meg, ha kezelésbe veszik a rovarhotelt, az üreges részeket kibélelik; ez csak jót jelent!
Sokakban felmerülhet, hogy a rovarhotel veszélyes lehet. Egyfelől a darazsak, másfelől pedig a nagyobb számú rovarpopulációk miatt, amik így közelebb kerülhetnek a lakóterünkhöz. Ami a darazsakat illeti: nekik kifejezetten fúrt lyukacsos, hasított fás búvóhelyre van szükségük, ha másféle anyagokat is használunk, oda nem fognak beköltözni. A lakótérre vonatkozó aggályokra pedig pont, hogy megoldás a rovarhotel, mivel a lakást, padlást vagy egyéb helyeket a rovarok azért választják, mert – a növények és fák tendenciózus pusztításával – nincsen jobb alternatívájuk. Inkább fogják a hotelt választani, mint a házunkat!

Milyen legyen?

Legyen teteje, ne essen be a csapadék. Alulról sem nedvesedhet. Álljon magasított, stabil lábakon vagy aljzaton. Szélvédett, akár sövénnyel elkerített helyre kerüljön. A napos, déli fekvés a legszerencsésebb.

Minél többféle összetételű és szerkezetű anyagból dolgozunk, annál jobb, hiszen nem minden rovar szereti ugyanazt. A lényeg, hogy természetes, szerves alapanyagok legyenek, pl.; kéreg, faág, tojástartó, szalma, nád, fúrt lyukakkal ellátott hasított fa, dióhéj, lyukacsos tégla, cserép.

forrás: (Praktiker)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-9625/Rovarhotel_a_kertben__az_erdoben