Bőven megtérül a felújítás

2022-05-22 18:27:58 | Módosítva: 2022-05-22 18:36:12

Az év végéig igényelhető támogatás bevezetésének 1 éves évfordulója apropóján az ingatlan.com – több mint 200 ezer lakáshirdetés adatai alapján – elemzést készített arról, mekkora különbség van a felújítandó és felújított lakóingatlanok átlagos négyzetméterára között, és milyen árak jellemzik a korszerűsítendő ingatlanokat Budapesten és az egyes kerületekben, valamint a megyeszékhelyeken.


A lakásfelújítás a legtöbb esetben megtérülő beruházás, mivel az energiatakarékosabb ingatlanok rezsiköltsége is alacsonyabb. Másrészt, ha eladósorba kerül az ingatlan, akkor magasabb áron adható el. Sok vevőjelölt pedig hajlandó kifizetni a felújított lakásoknál érvényesülő prémiumot.

A budapesti jó állapotú, felújított ingatlanok átlagos négyzetméterára 852 ezer forint volt a kínálati piacon idén január elején, ez 23 százalékkal haladja meg a közepes állapotban lévő, felújítandó ingatlanok négyzetméterárát, melyeknek a négyzetméter ára ugyancsak nőt, de csak 11%-kal, 693 ezer forintra. A felújításra váró fővárosi lakó­ingatlanok januári kínálatából látható, hogy az V., I. és XII. kerü­letiek a legdrágábbak, ezeknél a négyzetméterár 934 ezer és 1,1 millió forint között alakult január elején. A XVIII., XX., XXIII. kerület „adja” a legolcsóbb korszerűsítendő ingatlanokat, ezeknek az átlagos négyzetméterára 373-528 ezer forintot tett ki. A megyeszékhelyeken a felújított lakások 472 ezer forintos átlagos négyzetméterára 33%-kal magasabb a rosszabb állapotúaknál.

A megyeszékhelyek összesítéséből pedig az látszik, hogy a felújítottak és a felújítandók átlagos négyzetméterára is 17-17%-kal 356 ezer és 472 ezer forintra emelkedett. A legkeresettebb megyeszékhelyek közül a felújítandó lakásoknál a négyzetméterár Székesfehérváron a legmagasabb, 528 ezer forint volt januárban. Debrecené a második hely ebben az összehasonlításban, 505 ezer forinttal, a harmadik pedig Veszprém, ahol a korszerűsítésre váró lakóingatlanokat 486 ezer forintos ár jellemezte. Ezzel szemben Kaposvár, Békéscsaba és Salgó­tarján a legolcsóbb, utóbbi városokban 187-276 ezer forint az átlagár.


A lakásfelújítást tervezőknek

Érdemes kihasználniuk a lehetőséget. Ehhez viszont igyekezniük kell, mert a jelenlegi szabályozás szerint 2022 végéig lehet igényelni a támogatást, de addigra már a felújítási munkálatokat is be kell fejezni. Ha valaki nem lép időben, és ezt a maximum 3 millió forintot 3 évre felvett személyi kölcsönből fedezné, akkor a vissza nem térítendő támogatás összegén felül az erre jutó 3-400 ezer forintos kamatot is elbukja, amit a hitelezőnek kell kifizetni.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lakásfelújítás télen

Bármelyik évszakot is választjuk a lakásfelújításra, lehet érvelni az időszak mellett. Nincs ez másképpen a téli lakásfelújítással sem, el is mondjuk miért.


Színek variálása a falakon

A lakások felújításakor szinte elkerülhetetlen a lakóhelyiségek falainak azújra festése. Ez adott esetekben elég sokrétű előkészítő munkával jár. Haa helyiség már többször volt festve, ajánlatos...